eubrexit

Bruxelles-ul nu va accepta cererea Londrei de amânare a Brexitului

Externe Actualitate

Bruxelles-ul s-a opus propunerii premierului britanic Theresa May de a amâna Brexitul până în 30 iunie, conform unei note diplomatice interne a UE ce a fost divulgată, potrivit publicaţiei The Independent.

Conform evaluării situaţiei Brexitului, Marea Britanie are o alegere “binară” privind extinderea Articolului 50: fie până după jumătatea lunii mai, fie pentru o perioadă mai lungă de timp până, cel puţin, la sfârşitul acestui an.

Documentul scurs susţine: “Orice prelungire oferită Regatului Unit ar trebui să dureze fie până la data de 23 mai 2019 sau să dureze semnificativ mai mult şi să necesite alegeri europene”.

Documentul, conceput pentru membrii Comisiei Europene, susţine că “orice altă opţiune (de exemplu, o prelungire până la data de 30 iunie 2019) va atrage după sine riscuri legale şi politice grave pentru Uniunea Europeană şi va importa în UE27 unele dintre nesiguranţele curente existente în Regatul Unit)”.

Miercuri după-amiază, Theresa May a trimis o scrisoare preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a-i cere oficial o amânare a Brexitului dincolo de vinerea următoare, când Marea Britanie este programată să iasă din bloc. Premierul britanic a afirmat că “nu este pregătită să amâne Brexitul mai departe de 30 iunie”.

Decizia de a amâna Brexitul şi pentru cât timp nu depinde de Bruxelles, ci de celelalte 27 de state membre UE, care trebuie să aprobe unanim orice amânare. Deşi există păreri diferite în capitalele UE cu privire la amânare, în cadrul discuţiilor pentru Brexit statele membre au rămas până acum aproape de poziţia Comisiei Europene.

Marea Britanie urma să se retragă din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat un plan al Guvernului Theresa May de a solicita amânarea Brexit până cel puţin pe 30 iunie. Camera Comunelor a respins de două ori Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.

Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *