Cairo – „Pământul Piramidelor”

Lifestyle

Cairo este capitala egipteană de pe malurile Nilului și, pe lângă faptul că este unul dintre cele mai mari orașe din lumea arabă, este un centru politic, economic și cultural, cu numeroase universități, teatre, monumente și muzee care păstrează amintirile lumii antice. Centrul istoric din Cairo este patrimoniu mondial UNESCO.

Un oraș milenar, cu o mie de fețe, cu străzile sale prăfuite, care poartă vizitatorii înapoi în timp, până în vremurile faraonilor, amintind povești și legende fascinante ce le stimulează curiozitatea invitându-i să admire personal atâta frumusețe. De-a lungul mileniilor s-au suprapus diferite dinastii, culturi și religii lăsând urme importante, vizibile în prezent în oraș. Cleopatra, Nefertiti, Tutankhamon sunt doar câteva dintre numele care au creat faima Egiptului.

În partea veche a orașului sunt tangibile urmele culturii islamice care se reflectă în arhitectura clădirilor. Cairo oferă diverse comori, cunoscute și mai puțin cunoscute, care cu siguranță merită vizitate.

Orașul vechi evidențiază originile romano-bizantine cu numeroasele sale clădiri, simbol al unei succesiuni al diferitelor religii și culte care au marcat istoria egipteană. Scaunul cetății romane din Babilon, construit în secolul al III-lea, a reprezentat primul centru locuit, astăzi cunoscut sub numele de Misr al-Qadima, pe care, vizitându-l, nu este dificil să găsiți dovezi ale riturilor creștine.

Principala atracție turistică care alternează cu cele mai faimoase destinații, situată în partea de sud a orașului, este o dezlănțuire de alei înguste care conduc la adevărate bijuterii ale antichității, cum ar fi sinagoga Ben Ezra, care potrivit legendei datează din vremea ui Moise. Continuând plimbarea, veți întâlni cea mai veche moschee din Egipt -Amr Ibn El-As și biserica coptă din El-Moallaqa.

Vizitarea orașului Cairo necesită, de asemenea o oprire la muzeele sale. Cel mai important și cunoscut este Muzeul Egiptean, vizitat de milioane de turiști în fiecare an, fiind unul dintre cele mai interesante muzee din lume. Muzeul găzduiește o vastă colecție de antichități din Egiptul Antic. Vei fi cufundați într-o lume văzută doar prin filme, unde veți vedea sarcofage, mumii, comoara lui Tutankhamon și mormântul acestuia, găsit nealterat în ciuda mileniilor trecute.

Merită o vizită și la Muzeul Ceramicii Islamice, care conține artefacte din Egipt, dar și din zone precum Iran, Turcia și Spania. Vei încânta ochii cu decorațiuni florale sau geometrice imprimate pe diferite materiale.
Nu evitați Muzeul Coptic pentru a admira mărturiile religiei creștine, pe lângă meșteșugurile artizanale folosite între secolele al III –lea și al XVIII-lea.

La aproximativ douăzeci de kilometri de Cairo, se află situl arheologic din Giza, care adăpostește impresionantele Piramide, care sunt considerate una dintre cele șapte minuni ale lumii antice.

Piramidele din Giza sunt alcătuite din Marea Piramidă din Giza (cunoscută și sub denumirea de Piramida lui Cheops sau Khufu, Piramida lui Khafra (sau Chephren) și Piramida Menkaura (sau Mykerinos). În fața Piramidei Cheops se află Sfinxul care pare să păzească Piramida lui Chefren. Marele Sfinx de la Giza este o statuie gigantică, reprezentând un leu cu cap de om.

Un lucru foarte frumos este spectacolul de sunet și lumini, disponibil în mai multe limbi, care are loc la o oră după apusul soarelui și, care se face chiar în fața Sfinxului. În timpul spectacolului, piramidele și sfinxul sunt iluminate și evidențiate într-un mod minunat. Spectacolul spune povestea Egiptului Antic văzută prin ochii Sfinxului de-a lungul veacurilor.

O altă atracție este Turnul Cairo, care are forma unui lotus, măsoară 187 de metri înălțime și oferă vizitatorilor cea mai bună vedere a oraşului.
Dacă doriți să faceți un tur de seară în Cairo, puteți merge în jurul Nilului cu bărcile care se găsesc pe malul fluviului. Toate sunt dotate cu lumini și muzică pentru o mini discotecă în aer liber, care poate găzdui până la 15 persoane.

Pentru cazare, Cairo este cu siguranță plin de locuri unde puteți să stați. Multe dintre hotelurile de lux sunt de-a lungul fluviului Nil, iar hotelurile mai ieftine se găsesc în jurul orașului. Dacă vreți să vă cazați chiar pe malul Nilului, puteți alege Hotelul Marriot. Pentru cei care doresc să petreacă nopțile în fața piramidelor, pentru a le vedea iluminate puteți alege Hotelul Mercure sau Le Méridien Pyramids Hotel & Spa.

Bucătăria egipteană este un fel de amestec produs de influențele multor culturi diferite, precum turcă, greacă, palestiniană și libaneză, dar și mediteraneeană, care a dus la dezvoltarea unei bucătării foarte variate și gustoase, dar și deosebit de sănătoase și săracă în grăsimi.

Pâinea, carnea, legumele și peștele sunt foarte consumate în Cairo și în întregul Egiptul. Pâinea (numită aysh în arabă), în special, este preparată cu făină albă (aysh shami) sau integrală (aysh baladi) și, de obicei, arată ca o pâine rotundă (deși poate lua de fapt multe alte forme, precum cea a baghetei franceze).

Printre cele mai consumate cărnuri se numără carnea de miel și de oaie precum și puiul (numit firaakh) sau porumbelul (care poartă numele de hamaam ), în timp ce utilizarea cărnii de porc nu este prevăzută în bucătăria tipică locală, Egiptul fiind o țară majoritară Islamică.

Koshari este considerat de mulți dintre egipteni drept preparatul național al Egiptului(conține un amestec de linte cu orez și macaroane, care este ornat cu boabe de năut, sos de roșii, ceapă și condimente);Baba Ganoush(salată de vinete amestecate cu ceapă, usturoi, condimente și sos tahini, în care pot fi adăugate condimente precum chimenul, pudră de chili sau zeamă de lămâie; Shashouka( un preparat care conține cartofi, boabe de fasole, carne, roșii, condimente și ouă);Ful Medames (piure de fasole amestecate cu pătrunjel, usturoi, suc de lămâie, ulei și sare).

Ajungând la deserturi, în Cairo se consumă multă fructe (de obicei curmale, banane, portocale, piersici, prune, pepeni și struguri) și delicioase deserturi locale precum Baklavaua(un preparat din foitaj umplut cu nuci și miere); Basbousa (o prăjitură făcută din griș amestecat cu iaurt sau lapte, unt, zahăr, nucă de cocos și migdale, acoperit cu sirop de zahăr); Umm Ali(un amestec de biscuiți, cocos, cremă, nuci, stafide, toate înmuiate în lapte fierbinte).

Ca și băuturi alcoolice, pe lângă cele importate, se găsesc berea Stella și Saqqara, produse local.

Pentru pasionații de cumpărturi, mergeți pe strada principală a souq-ului, strada Al-Muski (numită strada Gawhar al-Qaid la capătul estic). Atelierele de aur și argint sunt concentrate mai ales la nord de intersecția acestui drum cu strada Al-Muizz Li-Din Allah, în timp ce secțiunea pieței de mirodenii este situată la sud.

Pe străzile principale găsiți magazine mici și atelierele unde veți găsi totul, de la antichități și vase de metal, la țesături textile țesute local și suveniruri.

În oraș sau în afara lui, puteți circula cu taxiul sau microbuzele.
Pentru a ajunge în Cairo, pe lângă alte companii aeriene internaționale(Lufthansa, Air France,Turkish Airlines, Emirates,Alitalia, Austrian Airlines),compania Tarom oferă zboruri București – Cairo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *