Situat în partea de vest a Marocului, pe coasta Oceanului Atlantic, Casablanca este un oraș modern care reușește să îmbine viața urbană cu tradițiile. Moștenirea colonială franceză a orașului, împletită cu cultura arabă este un amestec interesant de stiluri în Casablanca unde aveți multe de văzut.
Construit în 1906, unde se afla cândva un oraș berber din secolul al VII-lea, distrus de un cutremur în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, Casablanca este astăzi un oraș cosmopolit, modern si frenetic, cu cartiere splendide art deco, centre comerciale moderne, sedii ale numeroaselor companii naționale și internaționale, bănci, hoteluri de lux și magazine ale marilor branduri.
Datorită portului său artificial, modern(al doilea ca mărime din toată Africa de Nord) este consioderat capitala economică a Marocului unde este gestionată cea mai mare parte a fluxului comercial al țării.
Printre cele mai interesante atracții turistice se numără:
Moscheea Hassan II – considerată simbolul orașului, moscheea finalizată în 1993 (după șase ani de muncă) este cea mai mare moschee marocană. Minaretul său de 60 de etaje are 210 de metri înălțime(cel mai înalt din lume) și proiectează constant o lumină laser în direcția Mecca. Arhitectura are elemente islamice și marocane ( lemn sculptat, piatră, podele de marmură, tavane de cedru auriu cu mozaicuri), iar sala de rugăciune are și un acoperiș glisant care poate fi deschis.
Proiectată de arhitectul francez Michel Pinseau, acesta poate găzdui până la 25.000 de credincioși în interior plus alți 80.000 în curtea exterioară și este singura moschee din Maroc deschisă și non-musulmanilor, dar interiorul poate fi vizitat doar cu un tur ghidat;
Piața Mohamed V – adevăratul centru al vieții orașului. Construită în stil colonial francez, piața este înconjurată de clădiri publice, inclusiv curți, portice mari unde sunt cafenele și magazine de tot felul. Primăria, sediul Băncii Naționale, Tribunalul, Consulatul Franței și Oficiul Poștal sunt găzduite în minunate clădiri în stil art deco magreb, care au vedere direct la piață. Piața găzduiește, de asemenea și statuia Mareșalului Lyautey, primul general francez care a locuit în Maroc din 1912 până în 1925, Fântâna Monumentală, care este iluminată noaptea și se mândrește cu spectacolul său de jocuri de apă pe ritmul muzicii arabe, precum și Turnul cu Ceas cu a sa înălțime de 50 metri care domină întreaga piață a orașului;
Cartierul Habbous (cunoscut si sub numele de Ville Nouvelle, se întinde între Piața Mohammed V și Moscheea Hassan II) – cel mai elegant și rafinat cartier din Casablanca. Este plin de bulevarde elegante si lungi precum Bulevardul Mohammed V (de inspiratie franceză) și frumoase clădiri coloniale de culoare albă. Aici veți găsi piețe și magazine de unde puteți cumpăra cele mai frumoase suveniruri din Maroc și, de asemenea puteți degusta și unele specialități tradiționale, precum fructele uscate și produse de patiserie marocane;
Medina din Casablanca (situată între port și faleză) – este cea mai veche parte a orașului, un loc autentic alcătuit dintr-un labirint de alei și străzi înguste. În partea de sud a Medinei, se află Poarta Bab Marrakech,( în trecut această zonă era protejată de ziduri puternice, dar în prezent a mai rămas doar ușa de acces). Alte simboluri ale orașului vechi sunt Cetatea portugheză care datează din anul 1700 și mormântul sfântului patron al orașului – Sidi Allal el-Kairouani, din 1350.
Medina din Casablanca este un cartier plin de viață unde găsiți de toate, de la articole din piele până la obiecte lucrate din alamă, la bijuterii, alimente și mirodenii. Vechiul oraș musulman a fost distrus de un cutremur în 1755 iar în 1770 sultanul Sidi Mohammed ben Abdallah a început recuperarea prin întărirea bastioanelor;
La Corniche – situată în afara centrului este o zonă a orașului ce are întinderi frumoase de plajă, cafenele la modă, hoteluri de lux, restaurante rafinate și numeroase cluburi unde puteți petrece până dimineață. Corniche este, de asemenea, o zonă foarte recomandată pentru iubitorii de liniște, având în vedere că promenada lungă de 3 km, cu vedere la ocean este locul ideal pentru a admira apusul. Această zonă este, de asemenea, foarte populară în rândul familiilor datorită numeroaselor activități sportive disponibile. Așadar, printre lucrurile de făcut în Casablanca în timpul vizitei dumneavoastră, Corniche este locul ideal nu numai pentru plimbări lungi de relaxare ci și pentru distracție;
Palatul Regal (o adevărată bijuterie arhitecturală, întinsă pe câteva hectare) – casa regelui Marocului, Mohammed VI, a soției sale, Prințesa Lalla Salma și a celor doi frați ai săi. Construit în anii 1920 (în Ville Nouvelle), Palatul este o adevărată capodopera a arhitecturii islamice. Clădirea maiestuoasă este înconjurată de grădini mediteraneene pitorești, pline de livezi de portocali și elemente de apă elaborate, proiectate de un designer forestier în 1916. Interiorul găzduiește numeroase săli de recepție unde sunt organizate evenimente importante și recepții regale. Deși Palatul Regal din Casablanca este închis pentru vizitatori,merită o vizită chiar și din exetriorul spectaculos cu porțile bogat decorate, unde este posibil să vedeți și gărzile regale în uniformă;
Parcul de la Ligue Arabe (situat în Nouvelle Ville) – o grădină mare cu alei mărginite de palmieri înalți, ficuși, pergole și paturi de flori. Este o zonă ideală pentru plimbare și pentru a avea puțină răcoare în zilele călduroase. Parcul a fost fondat în 1919 după proiectele arhitectului Albert Laprade, ales de generalul Lyautey, primul guvernator militar francez al Marocului. Cu o estetică preponderent franceză este format din floră africană și se întinde pe o suprafață de peste 30 de hectare. Parcul a făcut parte dintr-un plan de dezvoltare urbană conceput pentru marele oraș Casablanca și construcția sa o precede pe cea a cartierelor în stil european găsite în jurul său.
Așadar, această zonă verde este bucuria localnicilor și a turiștilor care se opresc pe terasele cafenelelor din fața acesteia pentru a servi ceva de băut, după o plimbare buinemeritată;
Villa Des Arts(Vila Artelor din Casablanca) – construită în 1934, clădirea este un exemplu frumos de arhitectură Art Deco, o clădire foarte importantă pentru cultura și patrimoniu. Interiorul găzduiește un spațiu expozițional dedicat artei contemporane marocane și internațional care are ca obiectiv principal promovarea creativității și culturii țării, motiv pentru care se organizează ateliere culturale, expoziții de fotografie, diferite festivaluri și festivaluri de film, săli de lectură despre literatura marocană și multe altele;
Catedrala Inimă Sacră -o capodopera proiectată de arhitectul francez Paul Tournon, în stil neogotic cu influențe musulmane si Art Deco, a cărei construcție datează din 1934. Cele două turnuri ale sale seamănă cu minaretele, iar ferestrele mici din vârful catedralei seamănă cu cele ale unei moschei. Catedrala a jucat un rol important în Casablanca în timpul dominației franceze, dar după independența Marocului în 1956, a fost abandonată. O vreme a fost folosită pentru o școală și ca centru cultural. Astăzi găzduiește expoziții, evenimente și târguri. Priveliștea pe care o veți avea din turnuri este spectaculoasă.
În ceea ce privește gastronomia, majoritatea restaurantelor oferă preparate atât din bucătăria marocană cât și din cea internațională, (având în vedere numărul mare de turiști și oameni de afaceri).
Prntre mâncărurile tradiționale se numără cunoscutul cușcuș cu legume sau tajine, amestecul de carne condimentată sau peștele gătit în diverse variante. De asemenea, printre deserturile tipice, cu adevărat îmbietoare se numără biscuiții cu lapte și portocale, prăjitura cu portocale și șofran sau delicioasele clătite cu brânză. Ca și băuturi trebuie menționat faptul că Marocul este principalul producător de vin arab, prin urmare în restaurantele din Casablanca puteți găsi o gamă vastă de vinuri, produse local, în special vin roșu (datorită climei blânde a acestei zone).
Cât privește cazarea, în Casablanca există nu există structuri cu caracter tradițional, dar există lanțuri internaționale de hoteluri moderne care, de obicei sunt mereu pline, așa că rezervarea trebuie făcută din timp. Printre cele mai exclusiviste hoteluri se numără cele situate în Ville Nouvelle de pe Boulevard de la Corniche, de-a lungul coastei Atlanticului. De aici accesul la plajă este facil și totodată puteți admira priveliști încântătoare ale oceanului. În schimb, hotelurile mai ieftine sunt situate în interiorul Medinei.
Casablanca se bucură de o climă blândă, iernile nu sunt prea reci, iar verile sunt împrospătate de briza care sufla dinspre Atlantic. Chiar dacă este situată în Africa, vara temperatura medie nu depășește 26 de grade Celsius. Sezonul de plajă durează din iunie până în septembrie. Există plaje pentru scăldat atât la sud, cât și la nord de oraș. Cele mai frumoase plaje sunt situate în sud, la care se poate ajunge pe drumul de coastă în direcția El-Jadida.
Casablanca este deservită de Aeroportul Internațional Mohammed V, care este situat la aproximativ treizeci de km sud de oraș. Este cel mai aglomerat aeroport internațional din Maroc și este principalul hub al companiilor aeriene Royal Air Maroc, Jetairfly și Air Arabia Maroc.