Catania – una dintre perlele Siciliei

Lifestyle Travel

Orașul sicilian, Catania declarat Patrimoniu Mondial UNESCO este o adevărată bijuterie baroc, bogată în artă, istorie, arhitectură și sculptură. Fondată de greci în secolul al VIII-lea î.Hr., Catania, ca și restul insulei a trăit o serie de dominații (greco-romane, bizantine, arabe, normande ) care au contribuit la îmbogățirea moștenirii sale artistice și culturale.

Este al doilea oraș ca mărime de pe insula Sicilia și este situat la Marea Ionică,la poalele celebrului vulcan Etna (care oferă, fără îndoială, o valoare considerabilă întregului oraș) și la o aruncătură de băț de frumoasele stațiuni de pe litoral. De asemenea, este un oraș plin de viață culturală ce nu duce lipsă de eleganță.

Inima orașului este centrul istroic, cu străzile sale caracteristice pline de magazine și buticuri, restaurante tipice și inovatoare, piețe emblematice care adăpostesc multe monumente importante. Este, de asemenea locul de întâlnire pentru cetățenii din Catania și nu numai.

Printre cele mai interesante atracții se numără:
Piazza del Duomo – piața principală din Catania, situată în inima orasului, în apropierea zonei portului din care se ramifică cele trei străzi istorice – Via Etnea, Via Giuseppe Garibaldi și Via Vittorio Emanuele II. La câțiva metri se află diverse structuri și monumente, adevărate embleme ale Cataniei caracterizate prin stilul baroc. De asemenea, în Piazza del Duomo, veți găsi o mulțime de cafenele și restaurante cu locuri în aer liber, ideale pentru a savura o băutură, a mânca ceva și a vă bucura de frumosul climat sicilian;

Catedrala din Catania – Catedrala Sant’Agata este situată în partea de est, în Piazza del Duomo. Prima construcție a catedralei datează din perioada 1086-1094 și a fost apoi reconstruită de mai multe ori în urma dezastrelor naturale, inclusiv a cutremurelor care au urmat de-a lungul timpului. De-a lungul secolelor, catedrala a fost împodobită cu monoliți, statui și turnuri aparținând diferitelor culturi care, de-a lungul timpului, au trecut prin insula siciliană: aragonezii, spaniolii și bourbonii în special, au lăsat semne prestigioase ale influenței lor culturale și artistice.

În interior se află mormântul cunoscutului compozitor Vincenzo Bellini (1801-1835) și numeroase opere de artă din perioada barocului;
Liotru (La Fontana dell’Elefante) – simbol al Cataniei. Fântâna Elefantului, cunoscută și de locuitorii din Catania sub numele de „Liotru este situată în centrul Pieței del Duomo, care conform legendei protejează orașul de erupțiile Etnei. A fost construită de arhitectul din Palermo Giovanni Battista Vaccarini între 1735 și 1737, în urma reconstrucției orașului după cutremurul dezastruos din 1693. Elementul principal al acestei fântâni este o statuie din bazalt negru care vizează înfățișarea unui elefant. Pe spatele elefantului se afla un obelisc egiptean din granit, înalt de 3,66 metri și decorat cu diverse simboluri egiptene;

Castelul Ursino – unul dintre cele mai importante monumente ale orașului. Datează din secolul al XIII-lea, comandat de Frederic al II-lea al Suabiei. Ridicat pe o stâncă bazaltică cu vedere la mare, Castelul a deținut în trecut o poziție strategică importantă. În secolul al XVI-lea a devenit sediul unei garnizoane care veghea asupra mării, iar mai târziu și o închisoare teribilă. Astăzi găzduiește Muzeul Civic, care oferă o călătorie intrigantă în trecut;

Muzeul Civic – găzduit în interiorul Castelului Ursino este o destinație importantă de studiu pentru arheologi, istorici și restauratori și este cel mai important muzeu din Catania datorită vastității și varietății colecției. De la tăblițele bizantine din secolul al XV-lea până la picturile în ulei pe pânză din secolul al XIX-lea, muzeul se mândrește cu o bogată galerie de tablouri, la care se adaugă numeroase descoperiri arheologice din perioada elenistică și romană, vaze grecești, monede grecești și romane, gravuri, imprimeuri, veșminte și obiecte artistice ornamentale din diferite epoci. Muzeul găzduiește, de asemenea, o secție mineralogică, una paleontologică și una arheologică. Expoziția este completată de o mică grădină botanică, unde o colecție de plante de o valoare considerabilă este expusă sub cerul liber;

Teatrul Roman și Odeonul – printre clădirile moderne se află aproape ascunse Teatrul Roman și Odeonul, două mărturii istorice construite în secolul al II-lea. Teatrul Roman a fost unul dintre cele mai grandioase din antichitate (al doilea după Colosseumul din Roma) unde puteau intra până la 7.000 de spectatori, din păcate, erupțiile de lavă și cutremurele au îngropat unele părți din el.

Odeonul, care se află la câțiva pași de Teatru are o capacitate mai mică. În trecut a găzduit diverse spectacole și concerte, iar astăzi, aici se organizează spectacole de vară;
Grădina Botanică – s-a născut dintr-un proiect al călugărului benedictin Francesco Tornabene Roccaforte în 1858. Se întinde pe o suprafață de 16.000 de metri pătrați și este împărțită în două secțiuni: Orto Siculo și Orto Generale. Astăzi găzduiește mii de specii de plante ce oferă o moștenire naturală incredibilă. Unicitatea sa este dată de particularitatea priveliștilor sale spectaculoase. În interior există și o clădire neoclasică fantastică;

La Pescheria – este una dintre piețele tradiționale din Catania, situată practic la o aruncătură de băţ de Piazza del Duomo. Este o piață mare și străveche care include tarabele de pește. La Pescheria este un loc popular cu mirosuri, arome, multe culori unde pescarii încearcă să cucerească clienții, dar și „mirosurile”, vor deveni parte dintr-o experiență de neuitat. Printre mese și blocuri de gheață găsiți pești spada, hamsii, scoici, stridii, creveti, arici de mare, scoici, caracatițe, dar și legume, fructe, brânzeturi la prețuri foarte accesibile;

În ceea ce privește bucătăria, Catania are o tradiție gastronomică care nu are egal. Orașul oferă câteva mâncăruri tipice culturii sale cu arome rafinate și unice, care nu pot fi savurate pe deplin decât aici. De la paste, la Caponata de vinete – „ghiveci” sicilian, celebrele Arancini de orez, Impanata din pește Spada, Scaloppine al Marsala( felii subţiri şi fragede de viţel, cu sos delicat pe bază de Marsala), Pasta al nero di Seppia, servite într-un sos, asezonate cu bucăţi de brânză ricotta, Pollo all’arancia alla catanese – o combinaţie de arome mediteraneene şi arabe, lângă care puteți adăuga vinul roșu, tipic Sicilian – Nero d’Avola. Dacă preferați vinul roșu, dulce, puteți încerca Moscato, Zibibbo, Malvasia.

Cel mai faimos fel de mâncare din Catania este probabil pasta alla Norma, preparată cu sos de roșii picant, vinete prăjite și ricotta. Încercați numeroasele preparate din fructe de mare și evident, carnea de cal (de la chifteluțe la cârnați), o pasiune autentică a catanezilor.

De asemenea, nu uitați să gustați renumitul lichior Amaro Averna, care este produs în Sicilia de mai bine de 100 de ani (un lichior făcut din plante, care este de obicei băut după masă, ca digestiv). De neratat sunt patiseriile și cofetăriile pentru gelato sau cannoli (dulciuri cu branză sau cremă de vanilie). Zeppole di San Giuseppe este un desert tipic, pe bază de orez, care este prăjit și acoperit cu miere.

Catania stă foarte bine la capitolul cazare. Puteți găsi de la hoteluri de lux, la simple pensiuni, b&b-uri sau apartamente. Centrul istoric este cea mai bună zonă pentru cazare, deoarece aici sunt principalele puncte de interes ale orașului. Dacă nu vă place aglomerația din centrul orașului, vă puteți caza, de exemplu în zona de pe malul apei sau în jurul Corso Italia, două cartiere pline de viață și confortabile pentru a vă deplasa prin oraș si prin împrejurimi. Zona de la malul mării, frumoasă și caracteristică este foarte aglomerată și plină de viață atât ziua cât și noaptea și este un loc grozav pentru a dormi în Catania în timpul verii.

Pentru pasionații de shopping, cât și pentru cei care iubesc distracția, Via Etnea (3 km) este considerată strada comercială a orașului. Aici există numeroase magazine și buticuri importante care atrag cumpărătorii în timpul zilei, în timp ce seara este foarte frecventată de tineri și de iubitorii de viață de noapte întrucât aici există numeroase pub-uri, pizzerii, restaurante și localuri. Fiind și un oraș universitar, Catania are o viață de noapte interesantă, ceea ce îl face o destinație bună de vacanță pentru tineri și adolescenți.

Nu ratați o excursie la Etna – cel mai înalt vulcan activ terestru din zonă din placa Eurasiatică, care se află pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 2004. Etna este una dintre destinațiile preferate de turiști, mulți ajung în orașul Catania tocmai pentru a putea vizita acest magnific vulcan. Un lucru de văzut absolut pe Etna este Observatorul Astronomic, o structură dedicată în întregime observării cerului.

În plus, orașul oferă plaje magnifice pentru înot, fundul mării este de o frumusețe rară pentru pasionații de scufundări și o natură luxuriantă. O altă destinație perfectă pentru familiile cu copii și pentru tineri și cupluri este parcul de distracții și parcul acvatic Etnaland.
Orasul Catania este deservit de aeroportul Catania -Fontanarossa, care se află la puțin peste 5 km de centrul orașului. Printre companiile care oferă zboruri directe din România spre Catania sunt Blue Air și Wizz Air. De la aeroprtul din Catania se poate lua autobuzul, sau se poate închiria o mașină.

Autogara și Gara centrală sunt situate în centrul orașului, deci o soluție foarte convenabilă dacă nu aveți mașină și vreți să vizitați alte zone turistice ale insulei. Aici opresc și autobuzele către și de la aeroport.
De asemenea, în Sicilia se poate ajunge și cu masina, traversând distanța de 9,6 km de la Villa San Giovanni (Calabria, Italia continentala) la Messina – Sicilia în doar 20 de minute cu feriboturile care au curse regulate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *