vinul românesc

Cel mai vechi vin,  cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani – descoperit în Spania

Lifestyle

Cel mai vechi vin în forma sa lichidă a fost descoperit de oamenii de știință într-un sit funerar din Roma Antică situat în sudul Spaniei. Forma sa lichidă originală este de culoare brun-roșiatică – roșcat-maroniu din cauza reacțiilor chimice care au avut loc în cei 2.000 de ani de când vinul alb a fost turnat într-o urnă funerară din sudul Spaniei – și potențial corpolent, deoarece urna conținea, printre altele, oasele incinerate ale unui roman, scrie The Guardian.

Analizele efectuate de experții de la Universitatea din Cordoba au stabilit că vechiul lichid cafeniu din urnă – care a fost găsit într-un mormânt roman rar și neatins, descoperit accidental în orașul Carmona din Andaluzia în urmă cu cinci ani – este un vin local, asemănător cu sherry.

Înainte de această descoperire, care este raportată în Journal of Archaeological Science: Reports, cel mai vechi vin păstrat în stare lichidă era sticla de vin Speyer, care a fost excavată dintr-un mormânt roman din apropierea orașului german Speyer în 1867 și datată în jurul anului 325 d.Hr.
Urna spaniolă a fost recuperată în 2019, după ce o familie care efectua lucrări la casa lor din Carmona a dat peste un mormânt scufundat pe proprietatea lor.

„Este un mormânt scufundat care a fost excavat din stâncă, ceea ce i-a permis să rămână în picioare timp de 2.000 de ani”, a declarat José Rafael Ruiz Arrebola, un chimist organic de la Universitatea din Cordoba, care a condus analiza vinului.

„Trebuie să aplaudăm spiritul civic al proprietarilor casei, care au sunat imediat la departamentul de arheologie al orașului. Arheologii orașului și-au dat seama rapid că mormântul era incredibil de neobișnuit, deoarece nu fusese jefuit sau jefuit – romanii erau mândri, chiar și în moarte, și obișnuiau să construiască monumente funerare, cum ar fi turnuri, deasupra mormintelor lor, astfel încât oamenii să le poată vedea. Ei doreau să rămână în memoria oamenilor.”

Mormântul conținea opt nișe funerare, dintre care șase conțineau urne făcute din calcar, gresie sau sticlă și plumb. Fiecare urnă conținea rămășițele osoase incinerate ale unei singure persoane, iar două dintre urne erau inscripționate cu numele celor decedați: Hispanae și Senicio.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *