Premierul Viorica Dăncilă i-a premiat joi, la Palatul Victoria, pe cercetătorii români care au obţinut performanţe la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva. La cea de a 47-a ediție a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva au participat aproximativ 800 de inventatori din 40 de țări.
În cadrul festivităţii au fost premiaţi cu diplome şi plachete 26 de reprezentanţi ai colectivelor de cercetare laureate anul acesta la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva. Printre premianții români se numără: Remi Rădulescu, Elena David, Marius Cornel Șuvar, Adrian Ciprian Farcaș, Liviu Daniel Ghiculescu, Sorin Dinu, Vasilică Savu, Alexandru Radulian, Mihaela Poenar, Mihai Stelian Munteanu, Daniel Cochior, Mihail Tîțu, Marian Velcea, Mircea Negruță și Nicolae Cristescu, Augustin Semenescu, Narcisa Mederle, Marioara Avram, Monica Dinu, Constantin Tănase, Cătălin Iordăchel.
„Aţi făcut cinste României prin succesul obţinut la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva. Comunitatea pe care o reprezentanţi are un rol determinant în modernizarea, dezvoltarea şi progresul societăţii.
Sunteţi deschizători de drumuri şi munca dumneavoastră contribuie la creşterea economică şi schimbă în bine viaţa oamenilor. Faptul că la această ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva, dumneavoastră, cercetătorii români, aţi reuşit să prezentaţi lumii întregi invenţii variate arată o pregătire temeinică şi solidă a şcolii româneşti de cercetare.
Aveţi preţuirea noastră a tuturor pentru performanţele obţinute şi pentru reuşitele de o asemenea anvergură în domenii importante pentru întreaga societate: sănătate, agricultură ecologică, industria prelucrătoare, transport prietenos cu mediul sau domeniul aeronauticii”, a declarat Viorica Dăncilă.
La eveniment a luat parte și ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Hurduc. Potrivit prim-ministrului, Guvernul şi Ministerul Cercetării şi Inovării înţeleg pe deplin contribuţia pe care activitatea depusă de cercetătorii români o are la dezvoltarea României.
„În programul de guvernare am prevăzut măsuri menite să arate aprecierea pentru munca cercetătorilor şi să stimuleze investiţiile în acest domeniu. Fie că vorbim despre eliminarea impozitului pe salariu pentru activitate de cercetare şi creşterea veniturilor cercetătorilor sau de acordarea de burse pentru tinerii care se implică în activitatea de cercetare, ne-am preocupat să stimulăm proiectele de dezvoltare a României.
Vreau să vă asigur că aveţi întotdeauna un sprijin în Guvernul pe care-l conduc, vă apreciez munca şi implicarea neobosită în proiecte care aduc beneficii tuturor cetăţenilor. Vă urez succes şi cât mai multe realizări la fel de valoroase în activitatea dumneavoastră. În calitatea mea de prim-ministru, vreau să vă mulţumesc pentru activitatea dumneavoastră, vreau să vă mulţumesc că aţi ridicat steagul României pe culmi înalte”, a transmis Viorica Dăncilă.