Chefchaouen este unul dintre cele mai frumoase orașe din Maroc. Situat în nordul țării, la poalele munților Rif, micul oraș cu infinitele sale de nuante de albastru care pictează casele si aleile este o destinație perfectă pentru iubitorii de fotografie.
Cu străzile sale abrupte, pasajele înguste, casele și zidurile coloarate în frumoase nuanțe de albastru – de unde își ia și numele de „oraș albastru”, Chefchaouen este e o destinație încântătoare care îi va entuziasma pe iubitorii de istorie, cultură, drumeții, mâncare și în special cumpărături, pentru că aici găsiți multe lucruri și obiecte artizanale cum ar fi: covoarelor lucrate manual cu diverse modele (folosite ca decor în locuinte si hoteluri), haine, pălării, farfurii, lămpi și alte obiecte, toate la prețuri foarte accesibile, spre deosebire de Fez sau Marrakech.
Chefchaouen a fost fondat în 1471 de către Moulay Ali Ibn Rachid (unul dintre descendenții lui Muhammad) și de un grup de musulmani care au emigrat după recucerirea creștină a Andaluziei, (pe aleile sale se simte un aer al Spaniei care amintește de cel al Andaluziei).
Intrarea străinilor a fost total interzisă în Chefchaouen, timp de mai multe secole, abia în 1920 trupele spaniole au reușit să pătrundă și să cucerească orașul albastru din Maroc.
Se spune că tradiția caselor și zidurilor albastre a fost adusă în oraș de refugiații evrei pentru a simboliza Paradisul. De atunci, locuitorii au perpetuat această tradiție colorând arhitectura arabo-andaluză cu un albastru pudrat care atrage privirile și oferă o senzație de relaxare.
Principala atracție a orașului Chefchaouen este Medina dar și lucrurile de văzut chiar și în afara zidurilor Medinei, precum zona în care sunt concentrate cele mai interesante clădiri din oraș.
Cu străzile sale neregulate și casele vechi, pictate în diferite nuanțe de albastru, Medina din Chefchaouenare un aspect primitor și fascinant. Pe toate străzile sale înguste găsiți magazine de artizanat unde se vând produse precum condimente, țesături, ceramică și bijuterii artizanale, toate realizate manual de localnici.
Printre cele mai imteresante atracții turistice in Chefchaouen se numără:
Piața Uta el Hamman – un loc care reprezintă istoria și cultura acestui frumos oraș albastru. Este practic inima vibrabtă a Medinei din Chefchaouen, de unde pornesc străzile principale care străbat orașul vechi labirintic. Piața a fost construită în secolul al XVI-lea și în centrul pieței se poate vedea o fântână caracteristică și în jurul pieței, Marea Moschee și Kasbah (sau cetatea).
Această piață este locul ideal pentru a lua o pauză în timp ce savurați ceva de băut sau mâncați un tajine (un fel de mâncare nord-african gătit și servit în oala de lut) pentru că, eleganta piață pietruită este mărginită de baruri și restaurante. Puteți petrece chiar și seara în zonă, deorece la amurg aproape toți turiștii se îngrămădesc aici;
Kasbah – o fortăreață cu ziduri construită între secolele al XV-lea și al XVI-lea din voința fondatorului orașului, Moulay Ali Ben Moussa Ben Rached El Alami . Această clădire fascinantă în stil andaluz are 11 turnuri. Există posibilitatea de a urca în vârful unora pentru a admira o priveliște splendidă a orașului și a împrejurimilor sale. Cetatea găzduiește astăzi Muzeul Etnografic și o mică galerie de artă, iar între pereții ei există și o grădină răcoroasă;
Marea Moschee – situată în centrul pieței Chefchaouen, este o moschee cu turn octogonal (formă care este influențată de arhitectura andaluză), deci diferită și originală, în comparație cu celelalte moschei din Maroc. Culoarea clădirii nu este albastră, nuanțele fiind neutre de bej si caramidă. Moscheea poate fi vizitată doar de musulmani, așadr, turiștii de altă relgie o pot admira numai din exterior;
Bab el Ain – Poarta Bab el Ain este una dintre principalele intrări în medină și este situată de-a lungul laturii sudice, nu departe de un mare cimitir. Fațada impunătoare de culoarea teracotei cu ferestre în vârf, are un mic arc din care se poate intra în medină;
Moscheea Spaniolă Bouzâafar – situată pe un deal, această moschee construită în anii 1920 de spanioli este deosebit de evocatoare. Nefiind frecventată de populație moscheea a căzut în ruină, dar a fost renovată recent. Deoarece este o moschee fără servicii, poate fi vizitată și de cei care nu sunt musulmani. Moscheea Spaniolă este unul dintre cele mai bune puncte panoramice din Chefchaouen, perfect pentru a admira vederea de sus a orașului. Se poate ajunge pe jos cu o plimbare în urcare de aproximativ 45 de minute;
Cascada Ras el-Maa – această cascadă este de fapt un set de mici cascade foarte interesante de văzut, în speccial pentru peisajul superb în care este inserată. Cascada nu este foarte departe de centru, se află chiar dincolo de poarta de nord-est a medinei și se se poate ajunge ușor pe jos. Este perfectă o vizită aici, pentru a vedea și alte culori, după ce ați văzut toate străzile albastre ale orașului vechi;
Trekking în Chefchaouen – o atracție nu numai pentru pasionații de fotografie și arhitectură, ci și pentru trekkeri entuziaști care îl aleg ca punct de plecare pentru excursii în munții Rif. Din Chefchaouen este posibil să faceți plimbări de o zi sau să pormiți pe mai multe drumeții de o zi. Cea mai bună zonă pentru drumeții este Parcul Național Talassemtane. Informații despre trasee găsiți la Ecomuzeul Talassemtane, ( puteți să rămâneți peste noapte în camping în interiorul parcului). Muzeul prezintă panouri informative despre flora și fauna locală. O altă zonă perfectă de explorat pe jos este Rezervația Naturală Regională Bouhachem, care atinge teritoriile Tetouan, Chefchaouen și Larache. O plimbare în aceste zone vă permite sa treceți prin sate tradiționale si să vă plimbați prin padurile de stejari, pini marittimi si cedrii.
În cea ce privește gastronomia, în Chefchaouen veți găsi câteva restaurante tipic marocane drăguțe și primitoare (cu prețuri foarte ieftine) care vă vor vor permite să gustați cele mai bune mâncăruri traiționale din bucătăria marocană, influențate de bucătăria andaluză.
Mâncarea locală prin excelență este Bissara – o supă rafinată de fasole asezonată cu ulei de măsline, boia de ardei și ardei iute. Printre alte preparate traadiționale se numără: Tajine, o tocană de capră sau oaie însoțită de legume sau Harira – supă de roșii cu carne și leguminoase, în special năut; Kofte – chiftele condimentate gătite la grătar sau diverse salate de castraveți, ardei și roșii cu măsline, toate însoțite de inevitabilul ceai de mentă.
Cât privește cazarea, Chefchaouen este acum un oraș foarte turistic, motiv pentru care, cazarea este destul de ușor de găsit. Chefchaouen Medina este cea mai bună zonă unde toți turiștii vor să vor să se cazeze. Este o zonă încântătoare unde se găsesc majoritatea hotelurilor și restaurantele turistice sunt concentrate tot aici.
Cei care preferă o zonă mai liniștită pot rezerva un hotel în afara zidurilor, concentrat de-a lungul Ave Hassan II sau pot căuta un Riad (casă cu arhitectură tipic marocană) la un preț mai ieftin.
Pentru a ajuge la Chefchauen , trebuie să știți că orașul nu are aeroport, așa că nu există zboruri directe. Cel mai apropiat aeroport de Chefchaouen este Tanger. De aici puteți lua un autobuz a cărei călătorie durează aproximativ 3 ore până la Chefchaouen. De asemenea, la Chefchaouen se poate ajunge cu autobuzul din toate orașele principale din nordul și centrul Marocului, precum: Casablanca (6 ore), Fès (4 ore), Rabat (4 ore și jumătate), Nador (11 ore).
Cel mai bun moment pentru a vizita Chefchaouen este din octombrie până în iunie, având în vedere că vara sunt temperaturi foarte ridicate. De menționat este faptul că, Chefchaouen fiind un oraș de munte, temperaturile sunt puțin mai răcoroase decât în alte zone ale Marocului, ceea ce face posibilă o vizită chiar și vara.