Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate întreprinderilor a crescut cu 6,5%

Social

În luna martie 2024, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut, faţă de luna februarie 2024, ca serie brută cu 6,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a scăzut cu 0,2%, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Faţă de luna martie 2023, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, în luna martie 2024, a scăzut, atât ca serie brută cu 6,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,3%.

În perioada 1.I-31.III.2024, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a scăzut, faţă de perioada 1.I-31.III.2023, atât ca serie brută cu 1,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,4%.

Martie 2024 comparativ cu februarie 2024 97,2 Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, în luna martie 2024, comparativ cu luna precedentă, a crescut, pe ansamblu, cu 6,5%, datorită creşterii cifrei de afaceri din activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+10,4%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+8,9%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor1 (+6,9%), activităţile de transporturi (+3,5%) şi din activităţile de comunicaţii (+1,5%).

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna martie 2024, comparativ cu luna precedentă, a scăzut, pe ansamblu, cu 0,2%.

Martie 2024 comparativ cu martie 2023 Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, în luna martie 2024, comparativ cu luna martie 2023, a scăzut, pe ansamblu, cu 6,6%, ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din activităţile de transporturi (-16,8%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor1 (-7,5%) şi din activităţile de comunicaţii (-6,2%).

Creşteri au înregistrat activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+3,8%) şi activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+0,8%). Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna martie 2024, comparativ cu luna martie 2023, a scăzut, pe ansamblu, cu 2,3%.

Perioada 1.I-31.III.2024 comparativ cu perioada 1.I-31.III.2023 În perioada 1.I-31.III.2024 comparativ cu perioada 1.I-31.III.2023, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a scăzut, pe ansamblu, cu 1,7%, ca urmare a scăderilor înregistrate la cifra de afaceri din activităţile de transporturi (-10,3%), activitǎţile de comunicaţii (-4,0%) şi din alte servicii furnizate în principal întreprinderilor1 (-3,5%).

Creşteri au înregistrat: activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+9,9%) şi activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+4,4%). În perioada 1.I-31.III.2024 comparativ cu perioada 1.I-31.III.2023, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 0,4%.

Cifra de afaceri netă (exclusiv TVA) se calculează prin însumarea veniturilor facturate rezultate din vânzări de bunuri, vânzări de mărfuri, executarea de lucrări şi prestarea de servicii, mai puţin rabaturile, remizele şi alte reduceri acordate clienţilor. Nu sunt incluse în cifra de afaceri: valoarea ambalajelor restituite după livrare; accizele; subvenţiile primite de la autorităţile publice sau instituţii ale UE; vânzarea propriilor terenuri şi a activelor fixe; rabaturile, remizele şi alte reduceri acordate clienţilor.

Indicii producţiei din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor sunt indici de tip Laspeyres şi sunt calculaţi pe baza cifrei de afaceri, în condiţii metodologice şi de preţuri comparabile. Pentru exprimarea valorilor din perioada curentă în preţurile perioadei de referinţă se utilizează indici de preţ deflatori. Primii indici obţinuţi sunt la nivel de diviziune/grupă CAEN Rev.2, apoi prin agregări succesive se obţin indici la niveluri agregate.

Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza valorii adăugate brute la costul factorilor conform rezultatelor Anchetei Structurale în Întreprinderi din anul de referinţă (2021).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *