Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) , a dat marți aviz negativ pe proiectul de ordonanţă pentru modificarea OUG 7/2019 prin care ministrul Justiției Tudorel Toader și premierul Viorica Dăncilă vor să remedieze schimbările adoptate în ceea ce privește legile justiției.
Reprezentanții CSM au precizat că motivarea avizului negativ este dată în sensul menținerii poziției consecvente a Consiliului, în acord cu hotărârea anterioară a Plenului și cu propunerea anterioară a CSM, de abrogare a tuturor dispozițiilor care exced propunerilor formulate de Consiliu.
În şedinţa plenului, judecătoarea Mariana Ghena a precizat că în cadrul Comisiei 1 a CSM s-a hotărât exprimarea unui vot negativ.
„Rezultatul Comisiei 1, unanimitate: în şedinţa comisiei s-a hotărât exprimarea unui vot negativ cu privire la OUG 7/2019, având în vedere faptul că în propunerile făcute în ultima ordonanţă nu s-a ţinut seamă de propunerile exprimate de către CSM, care s-au conturat într-un mandat dat preşedintelui CSM pentru a fi exprimat de către acesta în sensul abrogării textelor peste ceea ce a propus CSM”, a spus Ghena.
Procurorul general Augustin Lazăr a cerut, după ședința plenului CSM, din nou, abrogarea integrală a ordonanței pe legile justiției.
„Nu ar trebui să discutăm despre compromisuri, ci despre abrogarea integrală a unei ordonanțe vătămătoare pentru justiția română, precum și despre asumarea răspunderii în legătură cu o conduită care în niciun caz nu poate fi caracterizată ca fiind de cooperarea loială cu instituțiile justiției, din păcate. Am auzit de atâtea ori în spațiul public discutându-se despre cooperarea loială a instituțiilor statului român conform exigențelor Constituției României. Din păcate, este o distanță mare de la discuție la practică. Nu am dori să avem blocată Justiția, nu aș dori să fac aici o analiză mai altfel decât analiza pe care o puteți vedea pe site-ul Ministerului Public”, a declarat Augustin Lazăr.
Prin noua ordonanță propusă și avizată negativ marți, se renunță la câteva modificări care au generat scandal în justiție. Astfel, se renunță la prevederea care le permitea judecătorilor să candideze la funcții de conducere în parchete, avizarea numirii procurorilor șefi se întoarce de la plen la Secția pentru procurori, se elimină interzicerea delegării în funcție. Se elimină ca posibilitate de excludere din magistratură a judecătorilor şi procurorilor neîndeplinirea bunei reputaţii.