tudorel toader

Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat modificările la OUG 7/ 2019

Politica

Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat marți, după ședința de Guvern, modificările care au fost aduse ordonanței de modificare a OUG 7, privind legile justiției, în ciuda avizului negativ care a fost dat de CSM.

„Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificări la legile justiţiei – cele trei legi ale justiţiei, dacă este să mă exprim într-o formulă mai accesibilă, modificări la Ordonanţa 7/ 2019 care, la rândul ei, a adus modificări legilor justiţiei”, a declarat Tudorel Toader.

Potrivit ministrului de Justiție modificările din OUG 7/2019 sunt următoarele:

– vor fi aborgate prevederile care vizau posibilitatea ca şi judecătorii să candideze la funcţii de conducere în parchete; totodată, avizul consultativ în privinţa acestora va fi dat de Secţia pentru procurori.

– se abrogă alineatul care interzicea delegările în funcţiile de conducere din parchete pentru posturile pentru care numirea era făcută de către preşedinte.

– se renunţă la motivul pentru care este pierdută calitatea de magistrat, şi anume buna reputaţie.

– a patra modificare vizează salarizarea celor din segmentul IT din sietemul judiciar (vor avea acelaşi grad de salarizare)

– a cincea modificare vizează remedierea diferenţierii „nejustificate” între specialiştii cu acelaşi profil profesional de la DNA şi DIICOT faţă de cei de la Secţia specială.

„Mi s-a transmis că azi, la 12.30, va fi sedinta de plen pentru aviz pozitiv, favorabil. La 14:00 mi s-a spus că CSM a dat aviz negativ per total, adică CSM a avut o abordare generală per total, nu numai pe cele cinci modificări discutate şi convenite”, a spus Tudorel Toader.

Și premierul Viorica Dăncilă a anunțat marți, înainte de ședința de Guvern adoptarea ordonanței de urgență de modificare a OUG 7:

”Aprobăm în ședința de azi soluțiile convenite cu reprezentanții CSM și ai asociațiilor din domeniul juridic la întâlnirea de săptămâna trecută. Noile prevederi reflectă propunerile magistraților cu privire la principiul separării carierelor și promovarea în funcțiile de conducere ale parchetelor.

De asemenea, luăm măsuri pentru salarizarea corespunzătoare a angajaților IT din justiție. Acest act normativ a fost transmis CSM săptămâna trecută. Așa cum am spus, guvernul rămâne deschis dialogului constructiv pentru neclarități. În urma discuției, am transpus toate prevederile susținute de cei care au participat la acea ședință”, a declarat premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *