Decizii ale Consiliului Naţional al Audiovizualului

Social

Întrunit în şedinţa publică din data de 05.12.2023, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să aplice postului Realitatea Plus următoarele sancţiuni:

– amendă de 20.000 de lei pentru emisiunea „Culisele statului paralel” din data de 09.10.2023, la difuzarea căreia au fost încălcate dispoziţiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 (Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor), precum şi cele ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual (În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (…) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă);

– câte o amendă de 10.000 de lei pentru ediţiile din 10 şi 23.10.2023 ale emisiunii „Culisele statului paralel”, difuzate cu încălcarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului.
De asemenea, CNA a hotărât să emită decizii de intrare în legalitate pentru spoturile publicitare TV aferente campaniilor de promovare a produselor:

– Soriasis, care nu respectă prevederile art. 93 alin. (1) din Codul audiovizualului, potrivit cărora „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale şi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înşelătoare sau agresive, aşa cum ele sunt definite de Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare” (perioada monitorizată: 23-29.10.2023;

– Artrocalm Plus, spot difuzat cu încălcarea dispoziţiilor art. 120 alin. (1), (2) şi (3) din Cod, conform cărora „(1) Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile produselor şi suplimentelor alimentare şi apelor minerale naturale, informaţiile prezentate nu trebuie să le atribuie proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să sugereze astfel de proprietăţi. (2) În publicitatea şi teleshoppingul la suplimente alimentare, informaţiile de prezentare a produselor pot conţine exclusiv datele din eticheta, cutia, flaconul şi/sau prospectul produsului, care au fost, după caz, avizate de către institutele naţionale de sănătate publică din subordinea Ministerului Sănătăţii sau notificate de către Institutul de Bioresurse Alimentare, precum şi menţiunile nutriţionale şi de sănătate aprobate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.924/2006. (3) Nu se vor atribui alimentelor proprietăţi pe care acestea nu le posedă”. Raportul de monitorizare a cuprins perioada 23-29.10.2023.

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a aprobat solicitarea societăţii VIRA-SAT MEDIACOM SRL (Bistriţa) de acordare a licenţei audiovizuale pentru difuzarea prin reţele de comunicaţii electronice a serviciului de programe Tele21 Bistriţa din Bistriţa.
Biroul Informare şi Relaţii Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *