Decizii ale Consiliului Naţional al Audiovizualului

Social

Întrunit în şedinţa publică din data de 04.06.2024, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Direcţia Control pentru programe din perioada 17 – 23.05.2024, destinate campaniei electorale.
În cea de a doua săptămână, 160 de posturi locale şi regionale (85 de televiziune, 75 de radio) au transmis emisiuni dedicate campaniei electorale pentru alegerile locale, iar 59 de posturi (23 de televiziune şi 36 de radio) – pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European.

Constatând încălcarea prevederilor art. 10 alin. (3) lit. a) din Decizia CNA nr. 150 din 3 aprilie 2024 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2024, Consiliul a hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate pentru spotul electoral al Alianţei pentru Unirea Românilor Maramureş, difuzat de Radio Someş (Sângeorz Băi).

Conform prevederilor legale invocate, „Conţinutul spoturilor electorale trebuie să respecte următoarele cerinţe: a) să nu pună în pericol ordinea constituţională, ordinea publică, siguranţa persoanelor şi a bunurilor”. Spotul conţine următoarele afirmaţii: „Maramureşul are viitor de Aur, dar pentru a atinge acest obiectiv trebuie să punem capăt partidelor şi politicienilor care au distrus şi tâlhărit România în ultimii 34 de ani. Sunt Darius Pop, cel mai tânăr parlamentar al României şi candidez din partea partidului AUR pentru Preşedinţia Consiliul Judeţean Maramureş, lupt pentru maramureşeni şi pentru viitorul copiilor noştri”.

De asemenea, Consiliul a aplicat o somaţie publică postului Gorj TV (Tg. Jiu / Gorj) pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 40 alin. (2) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit cărora „În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile.

În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt”. Raportul de monitorizare analizat cuprinde ediţii ale emisiunii informative „Ştirile Gorj TV” din zilele de 10, 11 şi 13 mai 2024 (Titluri afişate: „Altă minciună marca Weber” /”Sătui de promisiuni deşarte”).
Comunicat de presă – Consiliul Naţional al Audiovizualului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *