Pasagerii au dreptul să primească despăgubiri – începând de la 250 euro pentru un zbor anulat

Social

Pasagerii au dreptul să primească despăgubiri de 250 euro pentru un zbor anulat de până la 1.500 km, de 400 euro pentru un zbor de peste 1.500 km în UE şi toate celelalte zboruri între 1.500-3.500 km sau de 600 euro pentru un zbor de peste 3.500 km, informează, marţi, InfoCons – Organizaţie pentru Protecţia Consumatorilor.

Potrivit acesteia, drepturile pasagerilor din transportul aerian prevăzute de Uniunea Europeană se aplică: dacă zborul este efectuat pe teritoriul UE (indiferent dacă este operat de o companie din UE sau din afară); dacă aterizaţi pe un aeroport din UE venind din afara Uniunii, iar cursa este operată de o companie din UE; dacă decolaţi de pe un aeroport din UE către o ţară din afara Uniunii, indiferent dacă zborul este operat de o companie din UE sau din afară; dacă nu aţi primit deja anumite compensaţii (despăgubiri, redirecţionare, asistenţă din partea companiei aeriene) pentru probleme legate de zbor în baza legislaţiei relevante a unei ţări din afara UE.

InfoCons precizează că, dacă zborul este anulat, compania aeriană trebuie să ofere posibilitatea de a alege una din următoarele variante: rambursarea preţului biletului şi, dacă aveţi un zbor de legătură, un zbor de întoarcere, cu prima ocazie, către aeroportul de plecare; redirecţionarea către destinaţia finală cu prima ocazie sau redirecţionarea la o dată ulterioară agreată de dumneavoastră, în condiţii de transport comparabile şi în funcţie de locurile disponibile.

Din momentul în care se optează pentru una din aceste variante, pasagerul nu mai are niciun drept în raport cu celelalte două. Totuşi, compania aeriană ar putea fi obligată să ofere o despăgubire: dacă pasagerul alege ca preţul biletului să fie rambursat – despăgubirea datorată va depinde de durata zborului; dacă optează pentru redirecţionare – despăgubirea datorată va depinde de durata zborului şi de întârzierea cu care se ajunge la destinaţia finală în raport cu ora prevăzută iniţial.

Consumatorul nu are dreptul la despăgubiri la anularea unui zbor cu avionul în următoarele situaţii: dacă este informat cu mai mult de 14 zile în avans; dacă este informat într-un interval cuprins între 2 săptămâni şi 7 zile înainte de plecarea planificată şi i se oferă redirecţionare, ceea ce i-ar permite să plece cu maximum 2 ore înainte de ora planificată iniţial şi să ajungă la destinaţia finală cu o întârziere mai mică de 4 ore faţă de ora de sosire planificată iniţial; dacă este informat cu mai puţin de 7 zile înainte de plecarea planificată şi i se oferă redirecţionare, ceea ce i-ar permite să plece cu maximum o oră înainte de ora planificată iniţial şi să ajungă la destinaţia finală cu o întârziere mai mică de două ore faţă de ora de sosire planificată iniţial.
În cazul în care compania aeriană i-a oferit călătorului posibilitatea redirecţionării şi ajunge la destinaţia finală cu întârziere, despăgubirea poate fi redusă cu 50%, în anumite condiţii.

Pasagerul nu are dreptul la despăgubiri în circumstanţe extraordinare care nu ar fi putut fi evitate în pofida luării tuturor măsurilor posibile. Circumstanţele extraordinare pot conduce la anulări sau la sosirea cu întârziere la destinaţia finală. Printre evenimentele care pot fi considerate circumstanţe extraordinare se numără deciziile de gestionare a traficului aerian, instabilitatea politică, riscurile la adresa securităţii şi condiţiile meteo nefavorabile.

InfoCons Protecţia Consumatorilor mai informează care sunt condiţiile în legătură cu un zbor suprarezervat şi ratarea zborului de legătură prin aplicaţia Europeană InfoCons şi drepturile consumatorilor în transportul aerian, un instrument util şi gratuit, disponibilă în 33 de limbi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *