Preşedintele Donald Trump va semna miercuri un ordin executiv prin care iudaismul va fi considerat şi naţionalitate, nu doar religie, o acţiune despre care Administraţia crede că va lupta cu ceea ce percepe ca antisemitism în campusurile universitare, potrivit presei americane.
Acest ordin, despre care a scris iniţial The New York Times care citează un oficial de la Casa Albă, îi va permite lui Trump să facă paşi în combaterea atitudinii anti-Israel şi a mişcărilor care au loc în campusuri în acest sens prin obligarea instituţiilor de învăţământ să le trateze ca discriminatorii pentru a menţine finanţarea.
Această acţiune acţionează o parte a Legii Drepturilor Civile din 1964 care prevede ca instituţiile educaţionale care primesc fonduri federale să nu discrimineze pe baza naţionalităţii. Departamentul de Educaţie poate refuza finanţarea oricărei facultăţi sau program educaţional care discriminează pe bază de rasă sau naţionalitate, potrivit Legii.
Religia nu este inclusă în aceasta, astfel că Administraţia va trebui să considere iudaismul ca naţionalitate pentru a putea, eventual, să pedepsească universităţile pentru încălcarea ei.
Jared Kushner, ginerele lui Trump şi consilier la Casa Albă, a fost cel care a iniţiat ordinul, potrivit nytimes.com. Definiţia antisemitismului va fi împrumutată de la Departamentul de Stat, care a fost iniţial formulată de International Holocaust Remembrance Alliance.
Ordinul vine la câteva zile după ce mai multe grupuri evreieşti l-au criticat pe Trump din cauza unui discurs ţinut sâmbătă în faţa unei organizaţii israelo-americane. Grupurile îl acuză pe preşedinte că a folosit stereotipuri antisemite.
Aflat în Florida, la Israeli American Council National Summit, Trump a sugerat că cei mai mulţi dintre cei prezenţi sunt bogaţi şi că lucrează în imobiliare şi că bogăţia lor le va ghida voturile în alegerile din 2020.
„Mulţi dintre voi activează în imobiliare, pentru că vă cunosc foarte bine. Sunteţi asasini brutali, nu oameni drăguţi. Dar trebuie să mă votaţi, nu aveţi de ales”, a spus Trump. Preşedintele i-a dojenit pe unii evrei americani pentru că nu iubesc „suficient„ Israelul.
Şi în campania din 2016, Trump a făcut remarci similare în faţa unui grup de evrei republicani: „Nu mă veţi susţine pentru că nu vreau banii voştri”.
Statele Unite au cerut o soluţie în conflictul Israel-Palestina, iar Trump l-a susţinut pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, acuzat recent de corupţie. Luna trecută, Administraţia Trump a anunţat o mare schimbare în politica americană privind aşezările israeliene în Cisiordania, respingând decizia din 1978 a Departamentului de Stat care considera aşezările ca „incompatibile cu legea internaţională”.