Mica Unire

Evenimente dedicate aniversarii Unirii Principatelor Române – în Capitală

Social

Mica Unire va fi marcată în București, joi și vineri, în cadrul unor manifestări culturale şi religioase.

Cu prilejul celebrării a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, Muzeul Naţional de Istorie a României va vernisa, joi, în sala Lapidarium, micro-expoziţia „Mici însemne ale unor mari năzuinţe.

Simboluri ale Unirii Principatelor în filatelie şi numismatică”. Prin această acţiune, înscrisă în cadrul seriei de evenimente „Exponatul lunii”, MNIR va aduce astfel în atenţia publicului câteva piese din patrimoniul Colecţiei Filatelice a României, respectiv al colecţiei Cabinetului Numismatic al instituţiei muzeale. Muzeul este deschis publicului în ziua de 24 ianuarie conform programului obişnuit.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, va oficia astăzi, începând cu ora 10.30, o slujbă de Te Deum dedicată împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor.

Depunerea unor coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza (ora 10.45) va fi urmată de sesiunea de comunicări ştiinţifice „Unirea Principatelor Române: realizare, recunoaştere şi beneficii”, organizată de Academia Română în colaborare cu Patriarhia Română, în Aula Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei.

Un program aniversar – „Mica Unire Muzicală”, dedicat Unirii Principatelor Române, va avea loc joi, de la ora 1700, la sediul central ‘Mihail Sadoveanu’ al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti (BMB).

Expoziţia „Unirea Principatelor Române – 24 ianuarie 1859. 200 de ani de la naşterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza” va fi prezentată, vineri, la Casa Artelor ‘Dinu Lipatti’ din Bucureşti.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Muzeul Naţional Cotroceni va fi deschis pentru vizitare pe 24 ianuarie, în intervalul orar 09.30 – 16.00, la împlinirea a 161 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan-Cuza. În apartamentele pe care le-a ocupat domnitorul, vizitatorii vor putea admira expoziţia extinsă cu obiecte personale care au aparţinut familiei Cuza, documente originale, dar şi sabia de paradă, primită în dar de la principele sârb Mihail Obrenovici.

De asemenea, vor putea fi vizitate şi expoziţiile „REZISTENŢII. Amintire şi recunoştinţă” şi „30 de ani şi o zi – revoluţia tinerilor”, aflate în prezent pe simezele Muzeului Naţional Cotroceni. Copiii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de intrare gratuită.

Muzeul Antipa va avea un program special de vizitare vineri, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, publicul putând trece pragul instituţiei între orele 10.00 -18.00 (ultima persoană poate intra la ora 17.00). Cu acest prilej, va putea fi vizitată şi expoziţia temporară de reptile vii ‘Vino să vezi cum joacă natura snake’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *