Peste o sută de sortimente de peşte şi preparate din peşte, peste o tonă de fructe de mare şi peste 10.000 de porţii de peşte pregătite de unii dintre cei mai iscusiţi bucătari vor putea fi savurate şi degustate la Festivalul Pescăresc, care se va desfăşura de vineri până luni în Parcul Naţional din Capitală.
“Printre vedetele Festivalului Pescăresc vor fi borşul de peşte, storceagul, păstrăvul şi crapul la proţap, vinegreta din păstrăv, plăcinte cu peşte, crochete şi chifteluţe, hamsii şi scoici, cabanos de somon, mititei din peşte şi somon, sărmăluţe în foi de viţă din peşte servite cu mămăliguţă, usturoi şi lămâie”, precizează organizatorii.
Printre preparatele care vor putea fi găsite se vor afla saramura de crap pregătită cu legume proaspete şi aromată cu puţin usturoi, sau suberekul tătăresc de peşte, gulaşul ori papricaşul.
Potrivit organizatorilor, la festival vor fi aduse o tonă de raci, midii, fructe de mare şi preparate inedite precum paella cu fructe de mare, frigărui de creveţi, calamari, tentacule de caracatiţă, rechin, peşte spadă şi scoici, midii şi rapane ecologice culese tradiţional din Marea Neagră şi pregătite pe plită în sos de vin, pane sau la ceaun.
“Vor fi peste 100 de sortimente de peşte: păstrăv, crap, macrou, zărgan, somon, hering, lup de mare, dorada, calcan, scrumbie. Nimeni nu pleacă de la festival cu mâna goală, pentru că, pe lângă preparatele gătite la faţa locului, se va mai putea găsi peşte proaspăt, zacuscă de peşte, peşte în saramură sau afumat, numai bun de luat acasă”, informează comunicatul.
“Ospăţul pescăresc” din Parcul Naţional va fi înveselit de cântec şi joc, dar şi concursuri culinare de prezentare, preparare şi degustare a preparatelor tradiţionale din peşte. Tot în cadrul festivalului vor putea fi gustate plăcinte munteneşti şi dobrogene cu brânză, poale-n brâu moldoveneşti, dar şi cozonaci, dulciuri şi dulceţuri, afumături, pastramă, cârnaţi, mici, vin şi ţuică fiartă, iar pentru cei care respectă zilele de post gospodinele vor aduce zacuscă de vinete sau de ghebe, miere şi păstură, dulceţuri, siropuri şi sucuri naturale.
De asemenea, vizitatorii vor putea găsi şi obiecte tradiţionale, lucrate cu multă măiestrie de meşteri autentici, cadouri cu totul deosebite, ii cu alesături, rochii din lână împâslită, genţi din piele naturală cu motive naţionale, obiecte de ceramică pictată, din lemn sculptat, straie şi podoabe tradiţionale, icoane pe lemn sau pe sticlă.
“Pentru cei mici am amenajat şi un parc de distracţii. Cei mari vor avea parte de muzică pentru toate gusturile: etno, dance, folclor autohton şi tarafuri, ce vor anima petrecerea”, se mai arată în comunicat.