Festivalului Dinozaurilor

Festivalul Dinozaurilor – Invitaţie la explorarea Planetei Pământ

Social

Festivalului Dinozaurilor, aflat la cea de-a V-a editie, se va desfășura în perioada 26-30 iulie, pe teritoriul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO, administrat de Universitatea din București.
Festivalul va debuta vineri, 26 iulie, începând cu ora 11.00, în Parcul Central din Haţeg cu expoziţia interactivă UNESCO Hunedoara.

Geoparcul Ţara Haţegului, Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei şi Parcul Naţional Retezat – Rezervaţie a Biosferei sunt cele trei situri UNESCO din judeţul Hunedoara care reprezintă tot atâtea programe distincte ale prestigioasei organizaţii mondiale. Sub sloganul „O lume întreagă într-un singur judeţ”, cele trei situri îi vor invita pe participanţi să le descopere unicitatea prin participarea la activităţi interactive.

La ora 18.00, în piaţeta spitalului orăşenesc Haţeg, elevii de la Şcoala Gimnazială Bretea Română vor prezenta piesa de teatru de păpuşi „Hansel, Gretel şi bunul dinozaur”. Piesa este o adaptare a celebrului basm „Hansel şi Gretel” al Fraţilor Grimm, într-o abordare inedită, cu trimitere la vieţuitoarele unice în lume ce populau acum cca. 70 de milioane de ani actualul teritoriu al Geoparcului.

Sâmbătă, 27 iulie, începând cu ora 11.00, Asociaţia Femeilor din Sântămăria Orlea va depăna „Povestea firului de lână” la Şcoala de dinozauri şi meserii (clădirea şcolii) din satul Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea, un atelier participativ aflat la cea de a treia ediţie. Cei prezenţi vor descoperi tehnici de vopsire a lânii în culori naturale, obţinute din plante. În aşteptarea momentului în care lâna va prinde culoare, cei mici vor putea lua parte la un atelier în care îşi vor putea crea propriul suvenir care să le amintească de acest eveniment şi de vizita în Geoparc.

Tot în satul Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea în geositul ‘La Scoabă’, una dintre cele mai mari creaturi care au trăit vreodată pe Pământ va survola din nou locurile care îi erau familiare în urmă cu 70 de milioane de ani. Va fi cu siguranţă surprins de schimbările ce au avut loc după atât de mult timp însă va fi gata să facă un selfie cu fiecare dintre cei prezenţi, mulţumită unei aplicaţii de realitate augumentată, disponibilă pe telefon.

Luni, 29 iulie, în satul Peştera, comuna Sălaşu de Sus, începând cu ora 17.00, descoperim elemente de patrimoniu tehnic popular, împreună cu Asociaţia Social – Culturală ‘Sălăşana’. O moară şi o vâltoare realizate şi utilizate de săteni în urmă cu peste 100 de ani, vor fi părţi componente ale unei poteci tematice. Aceasta este amenajată în cadrul proiectului ‘Muzica naturii interpretată de piatră, lemn şi apă’ co-finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.

Marţi, 30 iulie, La Muzeul Pedagogic din municipiul Braşov, începând cu ora 10.00, va avea loc vernisajul expoziţiei „Povestea Pământului”. Expoziţia este organizată împreună cu Forumul Naţional al Geoparcurilor şi este o invitaţie adresată celor mici la descoperirea Planetei Pământ şi a diversităţii sale prin intermediul rocilor şi a fosilelor. Şase voluntari pentru Geoparc vor susţine o serie de ateliere educaţionale care să îi ghideze pe cei mici în aventura descoperirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *