Forte dei Marmi – una dintre cele mai exclusiviste localități din Toscana

Actualitate Lifestyle Travel

Forte dei Marmi este o splendidă stațiune de litoral, de pe coasta toscană situată în Versilia, în provincia Lucca. Este una dintre cele mai exclusiviste localități din Toscana, o destinație preferată de actori, fotbaliști și VIP-uri de toate tipurile și originile.

Vara este una dintre cele mai aglomerate stațiuni de pe litoralul Mării Tireniene, deoarece oferă nu doar plaje amenajate corespunzător și o mare frumoasă, ci și o traditie gastronomică de invidiat a peștelui.
Această stațiune cunoscută pentru plajele sale cu nisip auriu și vilele elegante, se mândrește și cu o bogată istorie artistică și culturală.

Originea localității a venit din dezvoltarea zonei în secolul al XVI-lea, când a fost a marcat drumul pentru transportul marmurei din Alpii Apuani până la mare, în condițiile în care până atunci debarcaderul și un depozit erau singurele clădiri din zonă. La sfârșitul secolului al XVIII-lea a început să fie ocupată de pescari, lucrători în marmură și fermieri. În 1788 a fost finalizat fortul (Fortino) – simbolul prin excelență al orașului, iar în secolul al XIX-lea s-a dezvoltat industria marmurei și activitatea portuară a crescut. Totodată, creșterea micuței localități s-a produs și datorită turismului la sfârșitul secolului al XIX-lea,( în perioada postbelică a devenit o destinație pentru o elită de aristocrați și industriași).

Astăzi, Forte dei Marmi s-a transformat într-unul dintre cele mai cunoscute și apreciate locuri turistice din lume. Este o stațiune turistică elegantă unde se remarcă cele mai luxoase hoteluri din Versilia și cluburi la modă (în care puteți întâlni adesea VIP-urile momentului), magazine ale celor mai cunoscute branduri precum Gucci, Prada, Rolex și multe altele (care sunt deschise toata ziua), restaurante cu stele Michelin, gelaterii, baruri si chiar un parc de joacă pentru copii.

Forte dei Marmi este cunoscută și pentru viața sa de noapte, multe dintre cluburile de noapte din Versilia se află, de fapt, aici. Printre numeroasele localuri, Capannina di Franceschi este unul dintre locurile istorice ale vieții de noapte din Versilia și încă foarte la modă chiar și printre cei mai tineri sau Twiga, Almarosa Art Music Bar, Riviera Lounge Club Bistrot, ori cluburile si barurile mici de pe plajă (foarte populare), care prind viață în ritmul cocktailurilor și muzicii unde vă puteți distra până în zorii zilei.

De asemenea, în împrejurimile micuței localități Forte dei Marmi puteți descoperi mărturii arhitecturale istorice și culturale, sate încântătoare cocoțate pe dealuri sau cuibarite în numeroasele văi care se bucură de farmecul străvechilor pășuni montane din Alpii Apuani.

Printre cele mai interesante atracții se numără:
Forte Lorenese (Fortino) – situat în Piazza Garibaldi, în inima centrului istoric clădirea a fost construită în scop defensiv spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, la ordinul Marelui Duce al Toscanei Leopold I. În trecut a fost folosit și ca depozit de marmură, iar astăzi este un loc de întâlnire pentru întreaga comunitate unde se țin diverse evenimente și expoziții;

Piazza Marconi – situată la câțiva pași de Forte Lorenese și de malul mării, Frumoasa Piazza Marconi este unul dintre cele mai pline de viață și mai caracteristice puncte din Forte dei Marmi. Aici au loc numeroase evenimente în special vara. De asemenea, duminică dimineața se desfășoară o piață săptămânală unde sunt peste 200 de tarabe care includ haine, accesorii, produse tradiționale, suveniruri și multe altele;
Plaja Forte dei Marmi – stațiunea are o singură plajă mare care se întinde pe aproximativ 9 km, alternând între întinderi de plajă liberă și diverse stabilimente balneare dotate cu numeroase servicii, cluburi, terenuri pentru volei pe plajă și multe alte facilități. În anumite locuri (cunoscute și frecventate de VIP-uri) prețurile pentru șeslonguri și umbrele sunt foarte ridicate;

Faleza și debarcaderul Forte dei Marmi – faleza este presărată cu restaurante și cluburi de tot felul, potrivite atât pentru a servi un aperitiv cât și pentru a petrece timp până seara, târziu. De pe faleză se pot accesa intrările la plajă precum și numeroasele parcuri și zone de joacă pentru copii. Nu ratați Piazza Navari, una dintre cele mai frumoase piețe de pe malul mării. Digul, care își păstrează și astăzi farmecul străvechi datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Cele mai frumoase fotografii le puteți face de aici la apusul soarelui cand acesta oferă un spectcol uluitor scufundându-se în spatele orizontului;

Biserica Sant’Ermete – situată în inima centrului istoric, această biserică catolică este principalul lăcaș de cult din Forte dei Marmi. Construcția sa a început în anul 1870 (când a fost și sfințită), lucrările încheindu-se în 1923. La exterior pezintă un stil neoromanic, în timp ce la interior are un stil neororenascentist, în care se găsește și o orgă ce este unul dintre punctele forte ale bisericii;
Muzeul Ugo Guidi – situat în cartierul Vittoria Apuana, acest muzeu este găzduit în interiorul casei unde a locuit Ugo Guidi ( un sculptor italian din secolul al XX-lea născut în Pietrasanta) și care a murit în Forte dei Marmi. În spațiile în care sculptorul s-a inspirat și a început să-și creeze operele de artă sunt expuse diverse lucrări, precum desene, picturi și sculpturi;

Parco della Versiliana – cufundat în natură și înconjurat de copaci seculari, acest minunat parc se află de fapt între Forte dei Marmi și Marina di Pietrasanta. Cu o suprafață de aproximativ 80 de mii de metri pătrați, parcul ce se întinde de-a lungul coastei pe o distanță de peste un kilometru se mândrește cu un mare patrimoniu forestier, foarte bogat din punct de vedere naturalist si ecologic și este străbătut de un canal ale cărui maluri sunt pline de stuf și teritoriu fertil pentru broaște țestoase și găini de apă. De asemenea, zonele cu stejari si pini cu tufis dens alterneaza cu zone de poieni. Parcul se paoate vizita pe jos, în lung și în lat prin rețeaua densă de poteci. În fiecare an aici se desfășoară (pe tot parcursul verii, din iulie până în septembrie) Festivalul La Versiliana unde în fiecare zi au loc evenimente culturale, concerte, spectacole de teatru, proiecții de filme și multe altele.

În ceea ce privește gastronomia, mâncărurile, bogate în ingrediente și arome folosite în tradiția toscană sunt delicioase. Printre cele mai interesante feluri de mâncare se numără: Spaghetele cu scoici; Tortelli (sau tordelli) cu ragù; Cacciucco – supa de pește emblematică a regiunii; Sparnocchi cu fasole Pietrasanta; Spaghetti ai coltellacci – însoțite de roșii, pătrunjel și chilli; legendara focaccia servită alături de platouri cu mezeluri și brânzeturi tradiționale și multe alte delicatese.

Ca și desert, Castagnaccio este o prăjitură cu făină de castane făcută în mare parte în Toscana, precum și în apropiata Ligurie. Este un desert bogat în nuci de pin, stafide, nuci si rozmarin. În Toscana, Castagnaccio este recunoscut ca un produs tradițional. Printre cele mai bune restaurante unde vă puteți răsfăța cu mâncăruri delicioase se numără: Il Pozzo Di Bugia – un restaurant local specializat în mâncăruri pe bază de carne și paste de casă; restaurantul Pesce Baracca (cu o terasă în aer liber cu vedere la debarcader) – specializat în preparate din pește proaspăt prins în fiecare zi; Osteria Del Mare – servește feluri creative din pește.

Cât privește cazarea, în Forte dei Marmi există peste 50 de hoteluri,capabile să satisfacă toate categoriile de turiști, câteva de una sau două stele, până la cele de 5 stele – pentru turiștii mai pretențioși. De asemenea, există și apartamente de închiriat sau vile cu servicii ultra, precum piscină sau saună privată. Unele dintre ele sunt situate în centru, unde cu siguranță veți auzi mai mult zgomot, dar veți fi în inima orașului. Pentru cei care preferă un sejur de relaxare pe plajă pot opta pentru o cazare lângă de mare unde se găsesc numeroase hoteluri cu acces direct la plajă.

Forte dei Marmi se află la o oră de mers cu mașina de Florența, la o jumătate de oră de Pisa și la doar 20 de minute de Viareggio. Așadar, puteți lu un zbor până la Pisa sau până la Florența și de acolo să vă continuați drumul până la destinație cu trnsportul public sau cu o mașină închiriat.

Conexiunea cu rețeaua feroviară toscană este garantată, trenurile regionale către și dinspre Pisa și Florența opresc și la Forte dei Marmi, unde odată ce ați coborât din tren, veți găsi autobuzele de transport public local care, în aproximativ 20 de minut vă vor duce direct la Forte dei Marmi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *