Genova – orașul lui Cristofor Columb

Lifestyle Actualitate

Genova este unul dintre orașele simbol din nordul Italiei, cu o istorie glorioasă ce închide între zidurile sale minunate mărturii ale trecutului bogat în istorie, precum și lucrări îndrăznețe și moderne care au făcut din ea un fel de capitală a arhitecturii italiene moderne.

În Genova, puteți găsi mari construcții arhitecturale de acum câteva secole, de exemplu, Casa di Colombi – locul de naștere al lui Cristofor Columb.

Farmecul acestui oraș așezat între munți și mare, fragmentat între trecut și prezent, o răscruce a diferitelor popoare și culturi a atins de-a lungul timpului inspirația multor scriitori, poeți și compozitori, care în versurile lor au povestit frumusețea orașului, contrastele sale și “sufletul ascuns”.

O veche republică maritimă, Geonova – capitala Liguriei a trăit întotdeauna cu un ochi spre mare și unul spre interior, devenind un centru al comerțului maritim, al industriei navale și al sectorului bancar încă din din Evul Mediu.
Pe lângă faptul că, astăzi orașul este o realitate productivă înfloritoare, este și cel mai mare port din Italia, dar secole de istorie l-au făcut și o destinație turistică frumoasă, bogată în artă, monumente și atracții.

Nu puteți cunoaște orașul fără a vedea vechiul port. Inima schimburilor comerciale din trecut, astăzi este un cartier rezidențial care găzduiește palate din secolul al XVII-lea și multe dintre cele mai atractive locuri de vizitat din Genova. Fără portul său, Genova nu ar fi devenit niciodată ceea ce este astăzi.

Porto Antico a fost reamenajat în anii 1990 și astăzi este punctual central al vieții culturale genoveze, un loc de acces la Acvariul din Genova (cel mai mare acvariu din Itaia -33.000 mp) și la Galata Museo del Mare( cel mai mare muzeu maritim din zona Mediteranei și unul dintre cele mai moderne din Italia.)

Piazza delle Feste – este cel mai mare spațiu din Porto Antico, și cel mai mare spațiu situat pe debarcaderul din fața clădirii Millo. Aspectul său seamănă cu o velă mare care se întinde deasupra mării. În timpul iernii găzduiește un patinoar, în timp ce vara este un loc pentru evenimente.
Centrul istoric al Genovei este considerat cel mai mare din Italia și Europa, după cel din Veneția și care, în ansamblu, a supraviețuit intact până în prezent.

Este nucleul Orașului Vechi, un loc plin de istorie și farmec. Nu întâmplător, o mare parte a centrului istoric a fost declarat Patrimoniu Mondial Unesco. Pentru a descoperi farmecul Genovei antice, trebuie să vă plimbați și să intrați în „Caruggi”, aleile pitorești de origine medievală și să vă rătăciți pe frumoasele străzi căptușite cu clădiri nobile și piazzette armonioase – Piazza delle Erbe, Piazza San Donato în fața cărora se înfățisează bisericile antice – San Donato, San Matteo.

Există multe situri de interes istoric, cum ar fi Castrum, sau prima așezare urbană a orașului care datează din perioada romanilor și a etruscilor, un patrimoniu de o mare valoare arhitecturală, cu faimosul Palazzo Spinola și Palazzo Ducale, două clădiri magnifice ale orașului prin care, locuitorii retrăiesc splendoarea vechii republici maritime.

De asemenea, nu lipsesc oportunitățile de recreere, deoarece localuri caracteristice abundă în tot centrul istoric, unde este posibil să gustați mâncărurile tipice din bucătăria genoveză, baruri istorice, cluburi unde, în fiecare seară se ascultă muzică live, și magazine vechi care cuceresc și fascinează prin farmecul lor de altădată.

Printre alte atracții se numără: Lanterna di Genova(farul portului) – simbolul Genovei. A fost reconstruit în 1543. Se află pe o stâncă înaltă de 40 de metri, având înălțimea totală la 117 metri deasupra nivelului mării. Este posibil să urcați cele 172 de trepte care duc la prima terasă pentru a vă bucura de priveliștea portului și a orașului vechi;

Spianata Castelletto – un adevărat „balcon” suspendat deasupra centrului istoric, care oferă o vedere completă a orașului și a portului;
Catedrala San Lorenzo din Genova – mai este denumită „Duomo din Genova”situat în Piazza San Lorenzo, la circa 500 m de Porto Antico. Este un exemplu frumos de biserică medievală, clopotnițele fac parte integrantă din fațadă, ca în goticul francez, chiar dacă unul dintre cele două turnuri este incomplet. Inițial se voia construcția a două clopotnițe, însa numai una a fost finalizată în 1522. Fatada este decorată cu fâșii de marmură neagră și albă, considerate un simbol al nobilitătii în Evul Mediu și definitorii pentru stilul genovez. Faceți o vizită la Muzeul del Tesoro, care poate fi accesat din interiorul catedralei;

Porta Soprana – sau Porta di Sant’Andrea a fost una dintre porțile de intrare în oraș, una dintre principalele clădiri de piatră medievale ale capitalei ligure. Nu departe se află casa-muzeu a lui Cristofor Columb, care poate fi vizitată;

Palazzi dei Rolli – Via Garibaldi, cunoscută și sub numele de „Via Aurea”, cu clădirile sale splendide, este una dintre cele mai interesante străzi din lume din punct de vedere arhitectural. Este punctul central al vizitei în centrul istoric. Palazzi dei Rolli sunt un sistem rezidențial nobil de o valoare deosebită. Clădirile aparțineau unor familii nobile, singurele care își permiteau să găzduiască demnitari și oficiali din oraș pentru afaceri de stat. Astăzi cele 14 reședințe găzduiesc Primăria, bănci, cluburi culturale, birouri publice și private;

Muzeul de Artă Orientală – Edoardo Chiossone (nu departe de via Garibaldi, Villetta di Negro) găzduiește cea mai mare colecție de artă orientală din Italia, cu artefacte din China, Japonia și Siam. Printre lucrările expuse se numără gravurile și picturile lui Edoardo Chiossone, un artist italian care a trăit mult timp în Tokyo;

Via XX Settembre – Genova este, de asemenea, un oraș plin de viață, plin de magazine și buticuri, care se găsesc sub arcadele din via XX Settembre. Este unul dintre cele mai iubite locuri de genovezi, care merg acolo pentru shopping și aperitive;

Piazza della Vittoria – via XX Settembre se termină, spre gara Genova Brignole, cu una dintre cele mai mari și populare piețe ale sale, Piazza della Vittoria. Spre oraș, un arc de triumf comemorează sacrificiul soldaților care au luptat în timpul primului război mondial;

Muzeul de Istorie Naturală – marile descoperiri ale exploratorilor și aventurierilor au venit și de pe mare. Așa s-a născut Muzeul de Istorie Naturală, care poate fi vizitat lângă Piazza della Vittoria. În interior, animale și plante necunoscute, au sosit din expedițiile din secolul al XIX-lea. Există și una dintre cele mai mari colecții de insecte din Italia;

Piazza delle Erbe – centrul vieții de noapte genoveze. Cei care iubesc ditracția și viața de noapte sunt răsfățați pentru alegere. Nu lipsesc locurile de vizitat în centru, dar locul cel mai iubit de tinerii care caută o seară la modă este cu siguranță Piazza delle Erbe, la câțiva pași de Piazza De Ferrari și de Palazzo Ducale.

În ceea ce privește gastronomia, specialitățile în Genova sunt: Focaccia( se prepară în multe feluri: cu măsline, ceapă, brânză, salvie și așa mai departe) și Pastele umplute sunt, de asemenea, un produs tipic al orașului, cum ar fi ravioli și pansotti tradizionali, umplute cu ouă, și ricotta. Într-un oraș de pe litoral ca Genova, cu siguranță nu puteți rata peștele: cod, calmar, hamsii și sardine. Printre felurile principale de fructe de mare, cele mai renumite sunt buridda și cappon magro. Prima este o versiune genoveză a supei de pește, a cărei variantă cea mai faimoasă este cea făcută doar cu sepie, cartofi și mazăre.

Printre diferitele feluri de mâncare din carne se numără: tomaselle(ruladă umplută cu carne de vițel, ouă și ierburi aromatice), tocana de miel cu carciofi (anghinare), cima( pancetta umplută cu ingrediente diverse) .
Ca și deserterturi, Genova este un oras renumit pentru produsele sale de patiserie: pandolce canestrelli, amaretti, baci di dama si gobeletti.

Cât privește cazarea, în Genova traficul este întotdeauna foarte mare, iar locurile de parcare sunt puține și, de asemenea, destul de scumpe, așa că este indicat să alegeți un hotel cu parcare. În plus față de hotelurile tradiționale, puteți alege să stați într-un apartament, ceea vă permite o mai mare libertate și, de asemenea, puteți economisi ceva în vacanța voastră.

Porto Antico este una dintre zonele din Genova cele mai frecventate de turiști.
Dacă doriți să vă cazați într-o zonă confortabilă și elegantă, via XX Settembre și împrejurimile sale, este cea mai bună alegere. Aici veți găsi cele mai elegante hoteluri precum: Hotel Bristol Palace, Starhotels President sau Best Western City Plus.

Pentru a ajunge la Genova luați un zbor direct Bucuresti – Otopeni către aeroportul Genova – Cristofor Columb. Printre companiile aeriene care oferă zboruri spre Genova sunt: Ernest Airlines, Alitalia, KLM, Vueling Airlines, Lufthansa,TAROM, British Airways, Air France, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *