Germania și Franța aniversează, în data de 22 ianuarie 2025, 62 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea franco-germană (22 ianuarie 1963) și 6 ani de la semnarea Tratatului de la Aachen (22 ianuarie 2019).
Cu acest prilej, ambasadorul Germaniei, dr. Peer Gebauer, și ambasadorul Franței, Nicolas Warnery, vor marca prietenia franco-germane la București, împreună cu parteneri români.
Aniversarea a început în data de 21 ianuarie, la cinematograful ‘Elvire Popesco’, unde cei doi ambasadori au asistat la proiecția filmului ‘Le Carrosse d’Or’ regizat de Jean Renoir, eveniment ce aduce în premieră Festivalul Internațional de Film de la Marsilia (FIDMarseille) la București.
La 22 ianuarie, ambasadorii discută cu elevii Liceului Francez ‘Anna de Noailles’, ai Ecole francaise internationale de Bucarest (EFIB), ai Școlii Germane ‘Deutsche Schule Bukarest’ și ai Școlii Germane ‘Hermann Oberth’ despre importanța actuală a prieteniei franco-germane.
Ulterior, cei doi ambasadori vor avea un schimb de opinii cu reprezentanți ai Guvernului României pe teme actuale de politică externă și europeană. Tot în data de 22 ianuarie, vor participa împreună cu rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Marian Preda, la o discuție cu studenți ai Universității din București, ai Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și ai Colegiului Juridic Franco-Român de Studii Europene (CJFREE). Tema centrală va fi importanța prieteniei franco-germane pentru integrarea europeană, provocările actuale ale Uniunii Europene în contextul geopolitic regional, precum și rolul ambasadorilor în aceste vremuri.
Ambasadorul dr. Peer Gebauer a declarat: ‘Tratatul de la Elysee este fundamentul strânsei prietenii franco-germane și simbolul reconcilierii dintre Germania și Franța după cel de-al Doilea Război Mondial. Prietenia noastră constituie baza dezvoltării Uniunii Europene. Prin Tratatul de la Aachen, semnat în 2019, Germania și Franța și-au reînnoit angajamentul față de un viitor european puternic și suveran. În fața provocărilor actuale, acest angajament este mai important ca niciodată. Prin colaborarea noastră strânsă în politica europeană, contribuim la consolidarea Uniunii Europene și la responsabilitatea față de un continent unit și pașnic. Sunt încântat că și în acest an pot sărbători această zi la București împreună cu omologul meu francez. Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de prieteni și parteneri de încredere, iar Germania, Franța și România reprezintă exact acest lucru una pentru cealaltă.’
Ambasadorul Nicolas Warnery a subliniat: ‘Tratatul de la Elysee a consacrat acum 62 de ani o reconciliere istorică între Franța și Germania, punând bazele unei prietenii durabile. Acest patrimoniu a fost consolidat prin Tratatul de la Aachen, care reafirmă angajamentul comun pentru o Europă puternică și solidară. Într-o lume care se confruntă cu mari provocări geopolitice, climatice, economice și sociale, unitatea și cooperarea rămân esențiale. Astăzi sărbătorim prietenia franco-germană, care se solidifică zilnic prin schimburi și proiecte comune. Continuăm să întreținem proiectul european cu sprijinul României, un partener valoros în familia noastră europeană. Împreună, lucrăm pentru o Europă unită și rezilientă.’
Context istoric:
‘Tratatul de cooperare franco-germană’, cunoscut și sub numele de Tratatul de la Elysee, a fost semnat la 22 ianuarie 1963, de către președintele francez Charles de Gaulle și cancelarul federal Konrad Adenauer. Până în prezent, această bornă istorică reprezintă fundamentul strânsei prietenii franco-germane și baza pentru dezvoltarea Uniunii Europene. Tratatul reprezintă, de asemenea, contextul pentru alte acorduri inovatoare, cum ar fi Ziua franco-germană de astăzi, care promovează schimburile culturale între tinerii din cele două țări vecine.
Tratatul de la Aachen, semnat de cancelarul federal Angela Merkel și de președintele Emmanuel Macron la 22 ianuarie 2019, a actualizat Tratatul de la Elysee și a așezat prietenia în serviciul unei Europe puternice și eficiente cu subiecte precum tineretul și cercetarea, Organizația Națiunilor Unite, securitatea și dezvoltarea. Comunicat de presă – Ambasada Republicii Federale Germania București