Girona – „Orașul celor patru râuri”

Lifestyle Travel

Girona este un oraș din Spania (Catalonia) situat la 60 de kilometri de granița cu Franța și la puțin sub o sută de kilometri de Barcelona.

Orașul se mândrește cu o vastă și bogată moștenire artistică și arhitecturală, al unui amestec de culturi, datorită populațiilor care au trăit aici, de la: iberi, romani, vizigoți, arabi, evrei până la carolingieni.
Fiind un oraș surprinzător, plin de farmec, printre monumente romane, atmosfere arabice și mărturii ale istoriei evreiești este destinația perfectă pentru cei care iubesc istoria și arta.

De asemenea, orașul medieval Giorna, care are unul dintre cele mai bine conservate cartiere evreiești din Europa a fost “scena” în care au fost filmate câteva capitole ale unuia dintre sezoanele de succes din serialul Game of Thrones.
Orașul este străbătut de râurile Onayr, Guell, Galligants și Ter și din acest motiv este numit “Orașul celor Patru Râuri”.

Girona a fost fondată în secolul I î.Hr. de către romani . Orașul roman antic este înconjurat de un zid imens și găzduiește numeroase monumente și, poate fi vizitat cu ușurință pe jos. De altfel, centrul este aproape în întregime pietonal și conține multe atracții pentru cei care se lasă cuceriți de farmecul său misterios.
Turiștii vor fi întâmpinați de construcții medievale, clădiri de influență romană, arabă și evreiască, inclusiv cetăți, ziduri vechi, catedrale și mici capele, mănăstiri, sinagogi și băi arabe.

O altă caracteristică impresionantă sunt casele colorate de pe râul Onyar numite Casas penjades, (înclinate)– casele se suprapun între ele și par a fi înclinate deasupra apei. Fațadele lor, viu colorate în roșu, galben, roz se reflectă în apa râului, în zilele însorite, oferind o imagine de neratat.

Printre alte atracții interesante se numără:
Catedrala Sfânta Maria din Girona – care se află în cel mai înalt punct al orașului. Construită între secolele XI și XVIII, Catedrala are particularitatea de a avea diverse stiluri arhitecturale (cum ar fi romanic, baroc sau gotic), deoarece a suferit modificări de-a lungul secolelor. O altă caracteristică a sa este naosul gotic, lat de 23 de metri, făcându-l cel mai lat din Europa. Tezaurul Catedralei este alcătuit din câteva lucrări extraordinare, printre care vitraliile colorate în zeci de culori, Biblia lui Carol al V-lea, precum și altarele și nenumărate alte lucrări și picturi;

Biserica Sant Feliu (sau Sfântul Felix) – construită la începutul secolului al XII-lea peste mormântul lui Sf. Felix Africanul, în interiorul căreia se află capela Sf. Narcís unde sunt păstrate rămășițele sfântului. În fața treptelor acestei biserici se află Lleona, o sculptură ce reprezintă o leoaică urcând pe o mică coloană. Devenită simbolul Gironei, o legendă tradițională a orașului spune că, înainte de a porni într-o călătorie lungă, fiecare locuitor din Girona săruta spatele leoaicei, promițând că se va întoarce în orașul catalan;
Mănăstirea Sant Pere de Galligants – sediul Muzeului de Arheologie din Girona, a fost inițial o mănăstire benedictină, situată în afara incintei urbane. În interior a fost amenajat un muzeu arheologic în care se păstrează multe descoperiri din Gerunda antică;

El Call – vechiul cartier evreiesc – se află în nucleul medieval al orașului, unul dintre cele mai bine conservate din toată Europa. Comunitatea evreiască din Girona a trăit aici până la sfârșitul secolului al XV-lea. În Centrul Bonastruc Ça Porta se află vechea sinagogă, astăzi sediul unui centru de studii al universității orașului. De asemenea, fosta sinagogă găzduiește Muzeul de Istorie a Evreilor, locul unde să mergeți pentru a afla despre istoria acestei comunități;

Podul Eiffel (podul vechi al pescarilor) – sau podul de fier, construit peste râul Onyar de Gustave Eiffel în 1877, același inginer care câțiva ani mai târziu a proiectat turnul Eiffel din Paris. Se pare că lucrarea a fost proiectată de inginerul francez pentru locuința sa din Paris și a fost instalată în acest loc unde anterior erau alei roșii construite de pescari. Construcția podului a costat 22.500 de pesete (moneda Spaniei între 1868 și 2002);
Băile arabe – inspirate de băile termale romane și băile publice, cu adaos de elemente decorative cu gust oriental. Construită în anii 1200, această structură din Girona merită vizitată dacă doriți să descoperiți cum arătau vechile centre balneare;

Parcul Devesa – cel mai mare parc urban din Catalonia. Parcul și grădinile La Devesa sunt ideale pentru cei care iubesc plimbările în natură;
Rambla de la Llibertat – bulevardul principal al orașului, care începe de la Pont de Pedra și urmează cursul râului Onyar. Este o stradă pietonală plină de magazine și turiști;
Plaça de Independencia – o piață cu arcade neoclasice în centrul căreia află un monument realizat de sculptorul Antoni Parera (1894), care comemorează apărătorii uciși în timpul dominației napoleoniene a orașului (1809).Plaça de la Independència este un loc aglomerat datorită numărului mare de restaurante;

În ceea ce privește gastronomia, bucătăria spaniolă este, fără îndoială, printre cele mai apreciate pentru aromele sale al cărei succes este legat de diferitele influențe ale diferitelor culturi care au locuit pe aceste meleaguri și ale țărilor învecinate.
Numeroasele restaurante oferă preparate proaspete si precise din toate punctele de vedere, atât pe bază de carne cât și de pește, dar și vegetariene. Lista de vinuri este și ea excelentă, atât la sticlă, cât și la pahar, în mare parte catalană, dar și spaniolă și internațională. Dintre deserturi, nu trebuie ratată crema catalană. Centrul găzduiește numeroase baruri, cafenele, restaurante, taverne, unde puteți gusta specialitățile locale.
Cât privește cazarea, centrul istoric este un mare avantaj pentru cei care doresc să viziteze Girona, deoarece multe puncte de interes sunt la câțiva pași. La sud de centrul istoric există o zonă mult mai modernă unde există frumoase monumente Art Nouveau, magazine, baruri tapas și restaurante, hoteluri precum și gara centrală din Girona. Zona mai modernă este mai puțin aglomerată.

Clima cu ierni blânde și veri foarte calde face ca orașul Girona să poată fi vizitat pe tot parcursul anului. În iulie și august temperaturile pot atinge vârfuri de până la 35-40°C. Pentru a vizita orașul, fără a suferi prea mult din cauza căldurii, lunile ideale sunt mai, septembrie și octombrie.

Girona este o poartă internațională datorită aeroportului său care leagă principalele orașe din Europa. Aeroportul din Girona este situat la 15 km de oraș și este deservit și de companii aeriene low-cost. Călătoria cu autobuzul de la aeroport până în centrul orașului Girona durează aproximativ 25 de minute.
De asemenea, puteți ajunge și din Barcelona. Girona și Barcelona sunt conectate cu autobuzul și mai ales cu trenul. Din Barcelona este un tren către Girona cel puțin la fiecare oră. Călătoria durează aproximativ patruzeci de minute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *