Guvernul japonez a declarat marţi că monitorizează cu atenţie testele cu rachete antinavă efectuate de Rusia în Marea Japoniei, denunţând totodată „intensificarea” activităţilor militare ale Moscovei în jurul arhipelagului nipon, relatează EFE.
Tokyo a reacţionat astfel la testele Rusiei care au cuprins lansări de rachete de croazieră în Marea Japoniei dinspre oraşul Vladivostok, aşa cum a anunţat anterior Ministerul rus al Apărării.
„În timp ce invazia sa în Ucraina continuă, Rusia îşi intensifică activităţile în apele din jurul ţării noastre, în Extremul Orient. În consecinţă, vom urmări îndeaproape toate aceste mişcări”, a declarat secretarul general adjunct al cabinetului nipon, Yoshihiko Isozaki.
Aceeaşi idee a fost reiterată de ministrul japonez de externe, Yoshimasa Hayashi, într-o conferinţă de presă la Tokyo, conform Kyodo.
Forţele navale ruse au testat rachete de croazieră ‘Moskit’, dezvoltate încă în perioada sovietică, împotriva unor ţinte ce au simulat nave inamice aflate la 100 de kilometri distanţă în Golful Petru cel Mare (de-a lungul coastei Extremului Orient rus), potrivit Ministerului rus al Apărării, care a difuzat şi imagini de la acest test.
După ani de apropiere, relaţiile între Japonia şi Rusia s-au deteriorat în urma invaziei ruse în Ucraina şi a sancţiunilor impuse de Tokyo împotriva Moscovei, situaţie agravată şi de frecventele activităţi navale ruseşti în apropierea arhipelagului nipon, multe dintre acestea în cooperare cu Beijingul.
În acest context, agenţia de presă Kyodo aminteşte că, luni, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, un colaborator apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a criticat SUA pentru că ar exercita „presiuni” asupra Japoniei pentru a-şi „militariza” forţele de autoapărare, într-un interviu acordat unui ziar controlat de guvernul rus.
Referindu-se la planurile Tokyo de a achiziţiona 400 de rachete de croazieră Tomahawk de la Washington, Patruşev a avertizat Japonia împotriva dezvoltării unor forţe militare în toată regula, afirmând că aceasta ar fi o „încălcare serioasă” a normelor de după cel de-Al Doilea Război Mondial, notează Kyodo.