Haugesund – un oraș al tradițiilor vikinge

Lifestyle

Haugesund este un oraș din Norvegia, situat de-a lungul coastei de sud (lângă Marea Nordului) între orașele Stavanger și Bergen. De asemenea, orașul se întinde între continent și insulele Risøy și Hasseløy (care sunt legate printr-o serie de poduri) de unde veți putea admira niște peisaje spectaculoase cu râuri șerpuitoare, cascade și văi luxuriante, munți și lacuri. Regiunea este flancată de ghețarul Folgefonna la nord și de Preikestolen la sud.

O vizită în această regiune vă va oferi cunoștințe despre istoria vikingilor în timp ce vă bucurați de aceste peisaje deosebite. Considerat unul dintre cele mai bune locuri în care să experimentați perioada vikingă din Norvegia, Haugesund oferă o istorie fascinantă, țărmurile orașului găzduind cândva multe nave vikinge.
Arhitectura sa în stil Art Nouveau, malul mării frumos mărginit de bărci și accesibilitatea pe jos, este un loc încântător de explorat la pas.

Totodată, Haugesund este un oraș dedicat culturii și divertismentului, aici existând numeroase evenimente și festivaluri inclusiv Festivalul Internațional de Film și Festivalul Sildajazz, care reunește aproximativ 70 de trupe de jazz și oferă aproximativ 200 de concerte.
Haraldsgata este printre cele mai lungi străzi pietonale comerciale din Norvegia (ideală pentru cumpărături). Aici veți găsi magazine exclusiviste de îmbrăcăminte, librării, parfumerii, bijuterii, cafenele și magazine de suveniruri și multe locuri unde puteți încerca mâncăruri tipice.

Printre cele mai importante obiective de vizitat se numără:
Centrul orașului – este plin de magazine și de numeroase statui care reprezintă o atracție interesantă;
Radhus (Primăria) – în stil neoclasic, este una dintre clădirile arhitecturale remarcabile din oraș și a fost votată cea mai frumoasă primărie din Norvegia. Primăria a fost proiectată de arhitecții Gudolf Blakstad și Hermann Munthe-Kaas și deschisă în 1931;

Haugesund Billedgalleri – un muzeu interesant de artă contemporană cu vedere la parcul orașului și la grădina de trandafiri. Muzeul de artă a fost fondat în 1913 și a fost creat ca instituție municipală în 1973;
Muzeul Civic Karmsund (Karmsund Folkemuseum) – un muzeu al culturii și istoriei locale;

Biserica Sfântul Olav – biserica din piatră a regelui Hakon Hakonsson, construită în 1250, (în apropierea bisericii se găsește reconstrucția istorică a unei ferme vikinge, cu ghizi îmbrăcați în haine de epocă);
Vår Frelsers Kirke (Biserica Mântuitorului nostru) – biserică a fost proiectată de arhitectul Einar Halleland, originar din Haugesund și a fost construită în 1901;

Haraldshaugen – un obelisc de granit care ar indica locul de înmormântare a lui Harald I al Norvegiei, primul rege norvegian. Din acest loc puteți accesa o varietate de căi care vă conduc spre vederi spectaculoase ale plajei, malului mării și Farului;

Lacul Tornesvatne (situat la câțiva pași de centrul orașului Haugesund) – găzduiește și o colecție de păsări colorate, în timp ce traseele de drumeții din parcul Djupadalen oferă șansa de a vedea iepuri de câmp, căprioare și nurci. Parcul Djupadalen, se numără printre cele mai frumoase zone verzi și este un loc ideal pentru drumeții sau ciclism montan, cu pitorescul iaz Eivindsvannet. Acest parc este ușor accesibil atât pe jos, cât și cu câteva linii de autobuz;

De asemenea, orașul Haugesund oferă numeroase oportunități pentru excursii pe uscat sau pe mare – o oportunitate incitantă de a admira profilul munților care se remarcă la orizont, înconjurat de cea mai sălbatică natură. La o oră distanță cu feribotul se află Utsira, o insulă fermecătoare cu un farmec sălbatic. Este cel mai mic municipiu din Norvegia cu doar 200 de locuitori. Suprafața sa poate fi parcursă pe jos de la nord la sud în doar 20 de minute. Un alt loc magic este Stensfjellet, un promontoriu la sud de Haugesund unde este posibil să aveți o vedere panoramică a orașului și chiar a insulei Utsira.

În ceea ce privește gastronomia, mâncarea și băutura din Haugesund sunt de obicei norvegiene, ceea ce înseamnă că veți găsi atât pește proaspăt, cât și conservat, cum ar fi heringul, crabul și somonul.
Haugesund este un oraș plin de locuri unde poți mânca hering gătit în multe feluri de rețete tipice norvegiene. Există, de asemenea, o gamă bună de restaurante internaționale pentru toate buzunarele unde puteți servi somon afumat, gravlaks (un fel de mâncare nordică cu somon) și faimoasele tartine smorbrod. Faleza oferă numeroase restaurante specializate în preparate pe bază de pește. (Majoritatea pub-urilor, cluburilor și restaurantelor au muzică live destul de bună și sunt potrivite pentru toate vârstele).

Alegerea vinurilor este restrânsă, în timp ce alegerea berilor locale este semnificativă, cu diferite arome și gusturi. De menționt existența sutelelor de microberării din Norvegia, care experimentează producția de noi tipuri de bere.
Vara veți putea să gustați o mulțime de fructe de pădure proaspete. Veți descoperi, de asemenea, deliciile vafelor pline cu fructe de pădure și frișcă .
Încercați specialitatea dulce a orașului – desertul Haugesund, cunoscut și sub denumirea de „Queen Maud fromage”, așa cum a fost prezentat Reginei Norvegiei în timpul încoronării din 1906.

Cât privește cazarea, orașul oferă o gamă largă de hoteluri, majoritatea situate în centrul orașului.
Aeroportul cel mai apropiat de Haugesund este pe insula Karmoy care operează atât curse naționale cât și inernaționale. De la aeroport puteți ajunge la detinație cu autobuzul, taxiul sau puteți închiria o mașină. Un alt mod de a ajunge la Haugesund este cu vaporul care circulă între Bergen și Stavanger. Stavanger se află la două ore -la sud de Haugesund, și Bergen, la trei ore – la nord de Haugesund. Ambele orașe au aeroporturi mai mari, cu mai multe conexiuni interne și internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *