Havana – cel mai colorat oraș din lume

Lifestyle

Havana este capitala Cubei și cel mai mare oraș din Caraibe. Stilurile sale arhitecturale sunt multiple, de la case din secolul al XVII- lea până la clădiri moderne. Foarte deosebită și distinctivă este arhitectura sa colonială, cu vedere la marea albastră, care se pierde în seninul cerului.

În cartierul vechi al capitalei Cubei, clădirile și piețele eliberează lumină, culoare și energii unice în lume, în special în timpul unora dintre evenimentele organizate aici, cum ar fi Carnavalul , care este sărbătorit în lunile iulie și august.

Havana este o destinație internațională de top pe tot parcursul anului, care cucerește și seduce, cu străduțele sale înguste, parfumul mării, al trabucurilor cubaneze și dansul sălbatic al locuitorilor săi.

Odată ajunși la aeroportul José Martí, pentru a ajunge în oraș, sugestia este să luați un taxi, în timp în Havana autobuzul este mijlocul de transport recomandat pentru a vă deplasa. Pentru cazare, pe lângă hoteluri, există „casas particulares”, asemănătoare cu pensiunile noastre care, oferă o primire mai intimă și mai caldă.

La mai puțin de o oră de mers cu taxiul de la aeroport vă veți cufunda în sunetele și culorile cartierului Habana Vieja, inima Havanei, patrimoniul Unesco din 1982. Cartierul vă va încânta cu atmosfera sa magică și monumentele sale baroce și neoclasice, străzile înguste, unde se găsesc magazinele antice și casele private, între fațadele coloniale, unde ies în evidență balcoane din fier forjat, arcade și curți interioare. Veți vedea monumente, obeliscuri, statui și sculpturi, ce au fost ridicate în semn de omagiu adus unor figuri importante din istoria capitalei Cubei.

În Habana Vieja puteți face cumpărături pe Calle Obispo, cea mai renumită stradă pietonală din oraș, pentru magazinele, restaurantele și vechile farmacii cu interioare din lemn.

Nu trebuie să ratați Plaza Vieja unde clădirile coloniale din secolul al XVII-lea ies în evidență: Casa del Conde de San Juan de Jaruco, galeria de artă La Casona, Fototeca de Cuba, mănăstirea Santa Clara și bisericile: Iglesia de Nuestra Señora, Biserica San Francisco de Paula.

De asemenea, în Habana Vieja puteți cumpăra eseuri pre-revoluționare sau cărți de Che Guevara și Fidel Castro, în piața- Plaza de Armas, cea mai veche din oraș, unde puteți admira și „El Templete”, monumentul care comemorează întemeierea orașului și Museo Nacional de Historia Natural din Cuba, pentru cei interesați de faună, floră și istorie naturală.

Pentru iubitorii de artă, în Havana există Catedrala Concepției Immaculate (în Plaza de la Catedral), o capodoperă barocă din secolul al XVIII-lea. Pe altarul principal puteți vedea frescele pictorului italian neoclasic Giuseppe Perovani. Templul din trecut a păstrat rămășițele lui Cristofor Columb.

La sfârșitul vizitei puteți să vă opriți la cafenelele din piață sau la Bodeguita del Medio, un restaurant-bar tipic din Havana, care este un punct de atracție turistică renumită, datorită personalităților care l-au vizitat: Salvador Allende, poetul Pablo Neruda, artistul Josignacio și mulți alții.

Pentru cei care vin în Havana, motivați de dorința de a fuma un trabuc cubanez, mutându-se în cartierul Centro Habana există posibilitatea de a le cumpăra fără a cheltui prea mult – în Real Fábrica de Tabacos Partagás, unde este posibil să urmăriți și fabricarea trabucurilor de mână (printre cele mai bune mărci din lume).

Pentru iubitorii de istorie, în Centro Habana se află și Muzeul Revoluției, o clădire de început de secol XX, în stil neoclasic, care a găzduit Palatul Prezidențial al Republicii Cuba până în 1959. Mai târziu a devenit sediul Guvernului Revoluționar. Din 1974 este Muzeul Revoluției care găzduiește o colecție de memorii despre evenimentele care au dus la revoluția cubaneză la 1 ianuarie 1959.

În partea din spate se află Memorialul care găzduiește Granma, barca cu care Fidel Castro și Che Guevara, alături de o mână de revoluționari au debarcat în Cuba, (din Mexic), pentru a răsturna guvernul dictatorului Batista.

La primul etaj se află partea dedicată Revoluției și perioadei comuniste (din 1959 până în 1989), în timp ce la al doilea etaj, partea anterioară, celei a colonialismului, dar și a războiului de gherilă de pe Sierra Maestra și asaltului asupra Cazărmii Moncada din Santiago .

Districtul Vedado este un centru de business din Havana, care găzduiește hotelurile și cluburile unde vă puteți distra în ritmul muzicii cubaneze. Este situat în cartierul Plaza de la Revolución, unde puteți admira faimoasa imagine a lui Che Guevara, realizată de Alberto Korda, una dintre cele mai faimoase fotografii din istorie.

Miramar este un cartier rezidential, situat la 16 km de centru, ușor accesibil cu autobuzul. Înainte de revoluție, acesta adăpostea casele burgheze, iar astăzi se concentrează pe sediile diplomatice, printre care se află Ambasada Rusă. În cartier există o multitudine de case particulare, acestea putând fi o soluție bună pentru o ședere peste noapte, la prețuri accesibile. În Miramar, faceți un tur la Marina Hemingway, portul unde există discoteca Los Caneyes.

O oprire pentru toți turiștii din Havana este El Malecón, cel mai cunoscut bulevard maritim din Cuba – promenada cu vedere la Strâmtoarea Florida între cartierele Havana Vieja, Centro Havana și Vedado, unde familiile merg să se bucure de briza mării, iar cuplurile stau până la ultimele lumini ale apusului. De-a lungul bulevardului se pot vedea şi alte clădiri şi monumente reprezentative ale capitalei Cubei, cum ar fi: fortăreţele Castillo de la Real Fuerza şi Castillo de San Salvador de la Punta, precum şi Turnul San Lázaro.

Cubanezii, în special tinerii obișnuiesc să iasă seara și să cânte la chitară,El Malecon fiind unul din locurile lor preferate.
La 20 de minute de centrul orașului Havana veți întâlni cele mai frumoase plaje din lume: Playa Tarará, El Mégano, Santa María del Mar, Boca Ciega si Guanabo, cu nisip fin și ape turcoaz.

Bucătăria în Havana a căpătat foarte mult din influențele și obiceiurile spaniole, fiind supusă guvernării iberice timp de patru secole, din celebra expediție a lui Cristofor Columb în 1492 până la începutul secolului XX; cu toate acestea, datorită istoriei și situației sale sociale, prezintă și trăsături care amintesc obiceiurile alimentare africane (din perioada sclaviei), care au format o nișă gastronomică la propriu, care este definită prin denumirea de criolla (sau creolă), precum și trăsături din cele din Caraibe, având în vedere poziția sa geografică.

În Havana, se folosesc mult carnea de porc și pui, în principal prăjită, fiartă sau la tigaie, iar în ceea ce privește legumele se consumă în special: fasolea, ardeii, castraveții, prazul, ceapa, ridichile, cartofii.

Cele mai cunoscute preparate traditionale sunt: “moros y cristianos” (fasole neagră cu orez), “congri”(fasole rosie cu orez), “arroz con pollo” (pui cu orez), “ropa vieja” (preparat din carne tocată de vită în sos de roșii servită cu fasole neagră, orez galben, banane și bere cubaneză).
Ca desert- “Dulce de coco con queso” (un desert din brânză cu nucă de cocos).

Băutura prin exclență din Havana este romul obținut din distilarea melasei din trestia de zahăr, ai căror principali producători sunt Bacardi, Havana Club și Varadero.

Pentru a vizita Havana, cea mai bună perioadă este între lunile martie-aprilie sau octombrie-noiembrie, deoarece plouă mai putin.
Pentru o vizită în Cuba este nevoie de viză, care se obține într-o singură zi, direct de la ambasadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *