Helsinki – capitala designului

Actualitate Lifestyle

Helsinki – capitala Finlandei poate fi considerată un lider mondial în design. Printre străzile sale puteți respira și simți aspectul dat de cei mai buni maeștri de design din lume, de la cei din trecut până la cei care vor fi probabil considerați cei mai iluștrii de mâine.

Capitala Finlandei, cu vedere la mare și renumită pentru iernile sale magice, Helsinki merită o vizită pe tot parcursul anului. Pentru că nu este doar o capitală europeană în care să petreceți un weekend, probabil profitând de un zbor low cost, Helsinki este unul dintre cele mai frumoase orașe pe care le puteți vizita dacă alegeți o croazieră pe Marea Baltică.

Dacă alegeți croaziera dedicată Capitalei Baltice, veți vizita Stockholm – Copenhaga – Helsinki – Sankt Petersburg – Tallin – Kiel. Un itinerar similar va fi urmat de o croazieră care vizează descoperirea Europei de Nord. În orice caz, Helsinki este prezent. Și este un oraș de care este imposibil să nu te îndrăgostești.

Când planificați ce să faceți și ce să vedeți în Helsinki, nu este necesar, de exemplu, să luați în considerare faptul că este neapărat ger. Frigul finlandez are propriul său farmec. Cu o temperatură medie anuală de aproximativ 6 ° C, Helsinki este o surpriză minunată care combină o natură de mare impact și un peisaj de basm cu un oraș luminos și plin de viață.

Să nu uităm de Laponia(cea mai mare și cea mai nordică regiune din Finlanda),fără a uita de Moș Crăciun și regatul său care, chiar în nordul țării, la Rovaniemi, ne amintește, 365 de zile pe an, că, pentru cei care doresc, poate fi Crăciun în fiecare zi.

Întrebându-vă ce să faceți și să vedeți în Helsinki, în primul rând luați în considerare savurarea atmosferei sale cosmopolite și pregătiți-vă pentru o doză bună de uimire în fața uneia dintre cele mai originale capitale ale marelui nord.
Centrul are strazi largi flancate de clădiri care mărturisesc o mare vivacitate cu fațade variind de la gotic până la avangarda contemporană. Totul se potrivește ca prin magie, într-o armonie grațioasă și sugestivă și, mai presus de toate, într-o aderență totală cu natura, care invadează mediul urban cu spații verzi sau, în timpul iernii, alb ca zăpada. De preferat este să urmați un itinerar pe jos pentru a descoperi capitala Finlandei între design, cultură, saune publice și mâncare tipic finlandeză.
Helsinki este foarte cunoscut pentru designul său încorporat în viața de zi cu zi. Dar cultura, arta și arhitectura sunt, de asemenea, părți integrante ale ADN-ului orașului.

O vizită trebuie să înceapă de la Design District. Răspândit pe 25 de străzi din cartierele Punavuori, Kaartinkaupunki, Kruunuhaka, Kamppi și Ullanlinna, Helsinki Design District numără peste 200 de galerii, studiouri și buticuri unde puteți găsi de toate: de la îmbrăcăminte de firmă, articole de designer până la accesorii pentru casă. Printre cele mai renumite magazine de design și modă finlandeze găsim Iittala, Marimekko și Artek.

Printre atracțiile orașulului se numără:
Biserica Kamppi – în cartierul Kamppi există o biserică unică care merită absolut o vizită dacă vă aflați în Helsinki. Este o biserică luterană caracterizată printr-o arhitectură minimalistă din lemn (brad, arin și frasin), cu o structură curbată construită în 2012, pentru a celebra : “Helsinki – Capitala Europeană a Designului”. Este cunoscută sub numele de Capela Tăcerii, deoarece se intenționează a fi un loc de meditație în care să vă bucurați de un moment de reculegere și reflecție, într-una dintre cele mai aglomerate zone ale capitalei. Capela este deschisă tot timpul anului, de la 8.00 la 20.00, iar la sfârșit de săptămână de la 10 la 18. Intrarea este liberă;

Vizavi de Capela Kamppi se află Amos Rex, noul centru cultural din Helsinki. Este un muzeu găzduit într-un fost cinematograf, astăzi un loc de întâlnire pentru artă și cultură urbană cu spații de expoziție subterane. Muzeul este vizibil din toate părțile orașului datorită turnului său cu siglă, a cărei instalație, la exterior este o adevărată lucrare de desing cu luminatoare care par să răsară din asfaltul din Piața Lasipalatsi. Muzeul este deschis în fiecare zi, cu excepția zilei de marți. Intrarea este cu plată;

Gara Helsinki o necesitate pentru pasionații de arhitectură este Gara Centrală din Helsinki, construită într-un stil romantic național, de Eliel Saarinen, cel mai mare exponent al acestei mișcări. Finalizată în 1919, gara este construită în principal din granit finlandez și se caracterizează prin turnul cu ceas și cele două statui ale uriașilor care țin în brațe două lămpi sferice poziționate de fiecare parte a intrării principale;
Piața Senatului și Catedrala din Helsinki – în cel mai vechi cartier al orașului se află maiestuoasa Piață a Senatului (Senaatintori), îmbrățișată de clădiri neoclasice construite în prima jumătate a anilor 1800, inclusiv Palatul Senatului (Valtioneuvosto), acum sediul guvernului, Biblioteca Națională și Palatul Universității.

În centrul pieței se află monumentul țarului Alexandru al II-lea împreună cu statuile: Legii, Păcii, Luminii, opere create de Walter Runeberg. Dincolo de scara monumentală cu vedere la piață se află Catedrala din Helsinki (Tuomiokirkko) – biserica luterană, simbolul capitalei finlandeze. Această impunătoae bijuterie neoclasică de culoare albă are o cupolă centrală mare și un plan de cruce grecească. Catedrala din Helsinki este deschisă zilnic între orele 09:00 – 18:00, iar din iunie până în august este deschisă până la miezul nopții. Intrare liberă.

Muzeul orașului Helsinki – tot în Piața Senatului, în inima orașului, se află singurul muzeu din lume dedicat orașului și istoriei capitalei Finlandei – Helsinki City Museum, este redeschis publicului în 2016 după o renovare care a durat mulți ani. Muzeul colectează obiecte, fotografii și experiențe personale care spun și aduc la viață istoria urbană și viața de zi cu zi a locuitorilor din Helsinki. Muzeul este deschis tot anul de la 11:00 la 19:00, sâmbăta și duminica până la 17:00. Intrarea este gratuită.
La câțiva pași de Catedrala luterană și Muzeul Orașului Helsinki se află Piața Kauppatori, plină de tarabe de artizanat finlandez de unde puteți cumpăra suveniruri caracteristice, tarabe de pește proaspăt și standuri pentru prânz.

În fiecare an la începutul lunii octombrie, timp de o săptămână, se ține Târgul de hering Baltic din Helsinki ce se desfășoară în piață. Este unul dintre cele mai vechi evenimente tradiționale din Finlanda, din 1743. Pentru această ocazie, piața este plină de bărci de pescuit care acostează în port pentru a vinde produse proaspete. Scopul este de a transmite tradiția și de a sprijini mijloacele de trai ale pescarilor;

Sauna publică Löyly – este de neimaginat să mergi în Finlanda și să nu încerci experiența saunei finlandeze – țara sa de origine, este un obicei și face parte integrantă din cultura și stilul de viață al finlandezilor. Este un ritual important pentru a îmbunătăți atât bunăstarea fizică, cât și cea mentală și din acest motiv, în fiecare casă, în clădirile publice și chiar în hoteluri există cel puțin o saună: gândiți-vă doar că din peste 5 milioane de locuitori din Finlanda există 3 milioane de saune . Pe lângă renumita piscină Allas Sea, există multe alte saune publice în Helsinki.

Situată pe malul mării, la doar 2 km de centrul capitalei, sauna Löyly este una dintre noile saune publice din Helsinki care unește designul contemporan și tradiția antică. Aici vechiul și noul se reunesc într-o structură ecologică elegantă din lemn care, în interior garantează intimitatea, iar la exterior oferă o terasă frumoasă care se deschide peste Marea Baltică (din care puteți accesa direct apa sau gheața, în funcție de sezon) și o vedere uluitoare asupra orașului. Aici puteți gusta, de asemenea, preparate din bucătăria tipic finlandeză la restaurantul Löyly, cu interiorul său încântător, șemineele deschise și, mai presus de toate, o vedere magnifică la mare;

Biserica luterană Temppeliaukio – nu puteți părăsi Helsinki fără a vizita o ultimă biserică cu adevărat unică, situată în cartierul Töölö. Este una dintre cele mai frumoase biserici din lume. Temppeliaukion Kirkko, cunoscută sub numele Biserica din Stâncă este o biserică luterană în întregime sculptată în piatră. Din proiectul inițial, început în anii 1930, aspectul bisericii trebuia să fie destul de diferit, dar din cauza celui de-al doilea război mondial lucrările au fost întrerupte. Ulterior, acestea au fost reluate, conform unui plan redimensionat, iar la sfârșitul anilor 1960 biserica din stâncă a fost finalizată și sfințită în 1969.

Pe lângă faptul că are un aspect exterior deosebit ( construită în interiorul unui deal) are interioarele cu adevărat extraordinare caracterizate de suprafețe stâncoase aspre și neprelucrate, biserica are o acustică excepțională.
În ceea ce privește cazarea, Helsinki nu este ieftin. Ca în orice capitală nordică, prețurile sunt mult mai mari decât în majoritatea orașelor europene.

Avantajul este că orașul poate fi explorat pe jos sau cu bicicleta, ceea ce economisește câțiva euro la transport. Prin urmare, cele mai scumpe cartiere pentru a rămâne în Helsinki sunt centrul, Punavuori, Etu-Töölö și Kaartinkaupunki. Cele mai ieftine zone sunt Kluuvi, Kallio, Ullanlinna și zona aeroportului.

Sfatul este să rezervați un hotel în centrul istoric al orașului Helsinki, astfel încât să puteți avea întotdeauna totul „la îndemână”. O locație bună ar putea fi lângă Catedrală, la o aruncătură de băț de Piața Gării Centrale și Ateneu. În aceeași zonă veți găsi numeroase restaurante și baruri unde puteți gusta mâncăruri tipice (aproape întotdeauna pe bază de pește și cartofi).

Pentru a ajunge în Helsinki puteți lua un zbor de la Bucureşti Otopeni la Helsinki Vantaa. Aeroportul Helsinki-Vantaa este situat în Vantaa, la aproximativ 19 kilometri de centrul orașului Helsinki. Este cel mai mare aeroport din țară și din țările nordice și este deservit de aproximativ 32 de companii aeriene, inclusiv Air Berlin, Finnair, Norwegian Air și Blue 1.

De la aeroport, puteți ajunge în centrul orașului folosind mijloacele puse la dispoziție – mijloacele de transport în comun. Alternativ, puteți lua un taxi. Stația de taxiuri este situată în imediata apropiere a terminalului de sosiri al aeroportului, în timp ce în oraș sunt prezente practic peste tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *