Ia românească

Ia românească – sărbătorită la Ambasada României în Republica Turcia

Social

Cu ocazia celebrării Zilei Universale a Iei Româneşti, la 13 iunie 2019, în contextul special al exercitării, de către România, pentru prima dată, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, Ambasada României în Republica Turcia a sărbătorit ia românească printr-o prezentare de modă inedită denumită „SimfonIA Florilor”.

În cadrul paradei de modă, brandul românesc „Flori de Ie” a prezentat 30 de costume tradiţionale româneşti, precum şi o colecţie de design vestimentar modern inspirată din cultura şi tradiţiile româneşti, dedicată special acestui eveniment aniversar al iei româneşti la Ankara şi a cuprins ţinute de gală şi de cocktail, pictate manual sau îmbogăţite de accesorii realizate cu ajutorul artizanilor români. Motivul central al colecţiei a fost păunul, desprins din portul popular bistriţean, simbol al vieţii şi al frumuseţii.

Această colecţie a fost realizată cu sprijinul designerului pentru accesorii florale Andreea Radu şi al doamnei Andreea Ghencea, make-up artist, direcţia artistică fiind asigurată de Cătălin Orezeanu.

Evenimentul a avut loc în premieră pe terasa Atakule, cel mai vechi centru comercial din Turcia şi simbolul oraşului Ankara, prezentând o vedere panoramică impresionantă a capitaliei Ankara. Turnul Atakule a fost luminat în culorile drapelului României şi a prezentat pe ecranele sale mesajul „Sărbătorim ia românească” în limbile turcă şi engleză.

Formaţia de jazz „World Mix Band”, condusă de către profesorul trompetist român Julian Lupu din cadrul Orchestrei Bilkent din Ankara, a interpretat piese româneşti şi internaţionale în aplauzele publicului.

Evenimentul a fost deschis de către ambasadorul României în Republica Turcia, Gabriel Şopandă, şi fondatorul „Flori de Ie”, Dr. Ec. Cristina Chiriac. Ambasadorul României a susţinut o scurtă prezentare despre importanţa iei şi a costumului popular în folclorul românesc, mulţumind doamnei Cristina Chiriac şi echipei sale pentru dedicaţia, eforturile şi activitatea în păstrarea şi promovarea tradiţiilor româneşti autentice. A accentuat faptul că evenimentul „SimfonIA Florilor” a fost realizat în premieră la Ankara şi la Centrul Atakule, reprezentând totodată cea de-a treia colaborare fructuoasă a „Flori de Ie” cu Ambasada României la Ankara.

Doamna Cristina Chiriac a prezentat o scurtă descriere a costumelor populare şi a precizat că rolul artizanilor şi meşteşugarilor români în contextul actual este vital pentru perpetuarea tradiţiilor româneşti.
La eveniment au participat personalităţi din mediul politic, diplomatic şi de afaceri din Ankara, printre care secretarul general al organizaţiei TURKSOY (The International Organization of Turkic Culture), peste 30 de ambasadori acreditaţi la Ankara şi din cadrul MAE turc, directorul general al departamentului Uniunea Europeană din MAE turc, rectori ai universităţilor din Ankara, oameni de afaceri proeminenţi din Ankara şi Istanbul şi peste 300 de participanţi.

Evenimentul a fost reflectat extensiv în mass media de limbă turcă, de către agenţia naţională de presă Anadolu, postul de televiziune naţional al Turciei TRT, observatorul diplomatic, precum şi alte publicaţii online şi presă scrisă.

La 14 iunie 2019, consilierul cultural al Ambasadei României în Ankara şi vicepreşedinte al organizaţiei nonguvernamentale SHOM (Spouses of Heads of Mission Ankara), doamna Lavinia Ochea, a organizat în colaborare cu fondatorul „Flori de Ie”, Dr. Ec. Cristina Chiriac cea de-a doua ediţie a evenimentului caritabil în sprijinul copiilor refugiaţilor sirieni.

Acţiunea denumită „Fascinating Fascinator Garden Tea Party” a avut loc pentru prima dată în gradina Ambasadei României şi s-a bucurat de prezenţa a peste 50 de reprezentate ale organizaţiilor SHOM şi DMEDD (Spouses Association of the Ministry of Foreign Affairs of Turkey) şi a unor femei de afaceri şi din mediul universitar din Ankara. La eveniment a participat soţia ministrului învăţământului din Republica Turcia, directorul general pentru cultură din cadrul ministerului învăţământului, precum şi soţia ministrului adjunct al afacerilor externe al Turciei.

Grădina Ambasadei a fost îmbrăcată în flori naturale şi decoraţiuni florale realizate de către fondatorul brandului pentru accesorii florale „Happy Forever by Andreea”, doamna Andreea Radu, creând o atmosferă de sărbătoare a verii, a iei româneşti şi a feminismului. Au fost expuse ii şi creaţii ale brandului românesc „Flori de ie” precum şi costume tradiţionale româneşti aflate în patrimoniul Ambasadei.

Doamna Lavinia Ochea a prezentat participantelor ia românească şi importanţa acesteia în cultura naţională, purtând o creaţie „Flori de ie”, cu decoruri geometrice, elementul predominat fiind rombul, despre care se spune în cultura populară că reprezintă unificarea materiei cu spiritul, mai simplu spus unirea cerului cu pământul, protecţie sporită purtătoarei, vârfurile rombului reprezentând de fapt extremităţile crucii.

A mulţumit tuturor pentru prezenţa la evenimentul caritabil şi pentru contribuţia lor în sprijinul copiilor refugiaţi sirieni din Ankara, menţionând că va continua să susţină implicarea organizaţiei SHOM pe care o conduce în proiecte caritabile de acest gen.

Fondatorul Flori de Ie şi al Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin, Dr. Ec. Cristina Chiriac a susţinut o scurtă prezentare despre importanţa şi rolul femeii în societate, menţionând imensa responsabilitate pe care o au acestea în crearea şi educarea generaţiilor viitoare, a adresat un apel la unitate internaţională de a depăşi obstacolele create de prejudecăţi şi cutume sociale şi a mulţumit audienţei şi doamnei Lavinia Ochea pentru deschidere şi implicare.

În cadrul evenimentului a avut loc un mini-bazar cu produse tradiţionale româneşti şi internaţionale, iar fondurile urmează să fie donate către centrul non-profit pentru susţinerea familiei şi copiilor Al-Farah ASAM (Association for Solidarity with Asylum Seekers and Migrants) pentru achiziţionare de haine şi jucării pentru copii refugiaţilor sirieni din zona metropolitană Ankara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *