Ierusalim – „un oraș sfânt pentru trei religii”

Lifestyle

Ierusalim este un oraș din regiunea istorică Palestina (pentru evrei și creștini „Țara Sfântă” sau „Țara lui Israel”, este capitala evreiască antică, un oraș considerat sacru de religiile evreiești, creștine și musulmane.

Bogat în locuri istorice și arhitecturale foarte importante pentru istoria întregii umanități și plin de itinerarii sugestive, Ierusalim este destinația multor pelerini și vizitatori. Fiecare colț și fiecare piatră emană istorie și o călătorie în acest frumos oraș lasă într-adevăr o amprentă.

Ierusalimul este de o frumusețe fantastică, este imaginativ, însorit, maiestuos, dar totuși simplu, haotic și popular. Este cu adevărat imposibil să nu vă îndrăgostiți de acest oraș, fie că veniți să vă rugați la Mormântul Sfânt sau să vizitați Esplanada Moscheilor, ori pur și simplu pentru a vedea piețele cu dulciuri, ceaiuri, haine și țesături.

Cea mai bună alegere, dacă aveți timp, este să vă pierdeți pur și simplu în Orașul Vechi al Ierusalimului și să vă bucurați de cultura care transpare din fiecare clădire și alee de piatră. Opriți-vă să gustați mâncarea din stradă și vizitați bazaruri de tot felul, de unde puteți cumpara suveniruri cu tentă religioasă: mir, cutiuțe cu pământ din Țara Sfântă, coroane de spini, la prețuri negociabile.

A merge prin Orașul Vechi Ierusalim, a te pierde pe aleile sale, înseamnă a explora diferite lumi în câțiva metri. Această zonă, de fapt, este împărțită între cartierele: evreiesc, musulman, armenesc și creștin. Dar diviziunile nu sunt vizibile, străzile mici se împletesc, așa că este ușor să te afli, după câțiva pași, de la haosul colorat al cartierului musulman până la liniștea și ordinea cartierului evreiesc.

Cel mai mare cartier este cel musulman și mersul pe aleile sale este ca și cum ai merge în “Medina” oricărei țări arabe.
Cartierul armenesc, este cel mai mic și se află în colțul sud-vestic al Orașului Vechi, poate fi accesat prin Poarta Sion și Poarta Jaffa. Cel mai bun lucru este să mergi în căutarea bisericilor, mănăstirilor și a priveliștilor pitorești.

Cartierul evreiesc este un spațiu plin de calm și liniște și este, de asemenea, cea mai bine păstrată parte a Orașului Vechi.

Cartierul creștin, plin de magie și misticism este situat în partea de nord- vest a Orașului Vechi și este cel mai invadat de mulțime.

Orașul Vechi este inima Ierusalimului, locul unde se află cele mai importante situri religioase. Până în secolul al XIX-lea, când orașul a început să se dezvolte în afara zidurilor, toată lumea locuia aici. Mii de suflete, de mii de ani, au trăit, iubit și au murit între zidurile Ierusalimului.

Vizitați: Muzeul Holocaustului, Yad Vashem, un spațiu impresionant dedicat victimelor Holocaustului unde sunt expuse obiecte, relicve și o galerie de fotografii ;

Via Dolorosa sau Drumul Crucii cum mai este numit este drumul care parcurge traseul lui Iisus Hristos cu crucea în spate spre execuția sa de pe Muntele Golgota. Traseul porneste de la Poarta Sfantului Arhidiacon Stefan, din cartierul musulman, si continuă să urce aproximativ un kilometru până la Muntele Golgota, acolo unde se află și Biserica Sfântului Mormânt;

Biserica Sfântului Mormânt (denumită și Biserica Sfântului Sepulcru sau Biserica Sfintei Învieri, aflată în interiorul zidurilor vechii cetăți a Ierusalimului unde creștinii sărbătoresc răstignirea, înmormântarea și învierea lui Isus;

Esplanada Moscheilor, un loc sacru, foarte important pentru islam, creștinism și iudaism unde puteți admira Moscheea Al-Aqsa cunoscută și ca Moscheea Omar.

Zidul de Vest, cunoscut și sub denumirea de Zidul Plângerii este considerat a fi principalul loc sacru al iudaismului, fiind de fapt un vestigiu care înconjura curtea Templului iudeu din Ierusalim. Încă din cele mai vechi timpuri, Zidul Plângerii a fost loc de rugăciune și principalul loc de pelerinaj pentru evrei.

Turnul lui David este o antica citadela situata lângă Poarta Jaffa, la intrarea în partea veche a orașului Ierusalim. Construit într-o poziție panoramică asupra Orașului Vechi, își are rădăcinile pe vremea lui Irod cel Mare și a fost folosit atât de romani cât și de cruciați.

Astăzi găzduiește Muzeul Istoriei Ierusalimului în interiorul căruia pot fi observate descoperiri arheologice importante. Dar adevăratul motiv pentru care te hotărăști să urci în vârful turnului este să te bucuri de panorama Ierusalimului din cel mai înalt punct al orașului.

Un alt loc care nu trebuie ratat este la Muntele Măslinilor, care se află în afara zidurilor. Este o zonă importantă care apare adesea atât în Vechiul, cât și în Noul Testament și are o importanță deosebită pentru creștini, deoarece este locul în care Iisus a fost prins în Joia Mare.

Muntele Măslinilor, care își ia numele de la copacii cu același nume găzduiește bisericile Pater Noster, Dominus Flevit și Bazilica Națiunilor în jurul căreia se întinde grădina Ghetsimani unde a fost arestat Isus.

Muntele Sionului, la sud de Orașul Vechi, este, de asemenea, una dintre atracțiile principale ale Ierusalimului. Este o destinație importantă de pelerinaj atât pentru creștini cât și pentru evrei. Creștinii aduc un omagiu locului unde se presupune că a avut loc Cina cea de Taină, iar evreii la locul unde se crede că a fost înmormântat regele David.

Piața Mahane Yehuda este o explozie de culori și mirosuri . Fructe, legume, carne, pește, fructe uscate, condimente, vinuri, lichioruri și o mulțime de locuri pentru a mânca falafel, shawrma, sabich(sandwich israelian bazat pe un fel de mâncare tradițională evreiască irakiană pregătit pentru Shabbat) și hummus însoțite de o bere rece cu gheață sau un suc de rodie proaspăt stors.

Ierusalimul, în special în partea arabă, este plin de restaurante improvizate pe stradă care gătesc toate delicatesele pe care le poți găsi într-o țară din Orientul Mijlociu.

Piața Mahane Yeguda se deschide pe Șoseaua Jaffa, care este strada din Ierusalim, unde puteți face cumpărături în magazinele occidentale.

Pentru a ajunge în Ierusalim sunt mai multe companii aeriene care leagă Bucurestiul de Tel Aviv – Aeroportul „Ben Gurion”, care se află între Tel Aviv și Ierusalim. Din Aeroportul „Ben Gurion”, puteți ajunge ușor la Ierusalim cu autobuzul, microbuzul sau cu trenul.

Este de preferat să alegeți o perioadă din timpul primăverii sau toamnei, pentru că în mijlocul verii este excesiv de cald.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *