Având în vedere că ne aflăm în perioada concediilor , InfoCons a lansat Comandamentul pentru vacanța de vară pe litoral sau la munte , venind în sprijinul consumatorilor cu informații utile pentru siguranța lor în această perioadă .
În contextul în care riscurile asociate achiziționării de produse neconforme sunt în creștere , în special în această perioadă , este esențial ca toți consumatorii să fie informați corect și protejați .
InfoCons recomandă o atenție sporită în alegerea produselor și reamintește că informarea corectă și măsurile de protecție adecvate sunt instrumente-cheie pentru prevenirea incidentelor și menținerea unui comerț sigur .
InfoCons a realizat un studiu cu privire la ingredientele și valorile nutriționale ale produselor de tip desert – lava cake ce se comercializează în restaurante .
Potrivit informațiilor disponibile atât în meniurile restaurantelor , cât și pe site-urile acestora , de unde consumatorii pot comanda online , situația observată este următoarea :
Studiul s-a efectuat pe un număr de 37 de preparate cu un gramaj pe porţie de produse tip lava cake variază între 80 și 300 de grame .
– Valoarea calorică raportată la 100 grame este cuprinsă între 207.8 kcal și 589.96 kcal , media fiind de 224.19 kcal .
– Cantitate de sare raportată la 100 de grame de preparat tip lava cake variază între 0.03 grame – 2.12 grame .
– Cantitate de zahăr raportată la 100 de grame de preparat tip lava cake variază între 3.53 grame – 50.32 grame .
– Numărul de aditivi alimentari variază între 1 – 24 , însă media numericului aditivilor alimentari ( E-uri ) este de 7 , informează InfoCons într-un comunicat.