Insula Syros – sufletul arhipelagului Cichlide

Lifestyle Travel

Insula greceacă Syros aparține Arhipelagului Cicladelor (cuprinde peste 200 de insule, în general de mici dimensiuni, dintre care 24 sunt locuite) unde turismul este încă în plină dezvoltare, permițând o vacanță plăcută fără aglomerații deosebite.

Insula este un concentrat de frumusețe și eleganță cu arhitectură deosebită, parcuri și clădiri în stil venețian, cu sate tipice în care viața trece încet, baruri, taverne, plaje, mici golfuri adăpostite de apă cristalină și bucătărie excelentă. Datorită dimensiunilor mici ( 83,6 km²) este mai puțin vizitată de turiști, astfel, insula Syros este destinația ideală pentru cei care își doresc o vacanță linișita.

Capitala insulei Syros este Ermoupolis, un oraș situat de-a lungul a două dealuri și cu vedere directă la apele Mării Egee. Capitala a fost primul important centru comercial și industrial al țării în secolul al XIX-lea, vizibil și astăzi în numeroasele clădiri publice prezente.

Prosper și plin de viață, Ermoupolis este baza ideală pentru vizitarea insulei și este o plăcere să vă plimbați pe străzile pietruite și să admirați splendidele decorațiuni ale clădirilor, unde se regăsește stilul neoclasic. Există restaurante elegante, taverne, cafenele precum și câteva magazine foarte bune.

Piața Miaouli este inima istorică a insulei. Aici puteți vedea clădiri istorice maiestuoase. O statuie reprezentând pe Andreas Miaoulis, amiral al războiului de independență, se înalță deasupra pieței, dându-i numele. Frescele frumoase înfățișează scene din mitologia greacă. Din cele mai vechi timpuri, acesta a fost un loc pentru întâlniri și schimburi comerciale. Piața Miaouli găzduiește spectacole muzicale pe tot parcursul verii și cafenele pitorești, precum și multe restaurante care servesc preparate delicioase.

Ermoupolis este singurul oraș din Ciclade care are un cazinou, situat pe malul mării. Un obiectiv bogat în istorie și artă din capitală este Teatrul Apollo construit în 1864 după un proiect al arhitectului italian Pietro Sampo. Situat în Piața Miaouli, în inima orașului Ermopoli, Teatrul Apollo reprezintă pentru mulți o replică, în dimensiuni reduse, la „Scala” din Milano. Aici au loc evenimente artistice și culturale, inclusiv Festival of the Aegean.

Una dintre cele mai frumoase clădiri din oraș este Primăria Ermopolis, situată tot în Piața Miaouli, caracterizată printr-un stil arhitectural care îmbină designul Greciei antice cu cel romanic occidental. Clădirea a fost proiectată de arhitectul bavarez Ernst Ziller, construcția începând cu anul 1876. Structura centrală a clădirii este realizată în întregime din marmură.

Ieșind din piață, în câteva minute veți ajunge în unul din cele mai frumoase cartiere din toată Grecia – Vaporia care se dezvoltă în jurul portului Ermopoli, în trecut centrul comerțului insulei, unde găsiți un număr mare de magazine și diverse puncte de vânzare. Denumirea cartierului în limba greacă înseamnă vapor, o referire clară la cultura maritimă și navală care îl caracterizează. Vizitând acest cartier veți descoperi arhitectura uimitoare a clădirilor în stil neoclasic, care înconjoară labirintul de alei pavate, împodobite cu arcade maiestuoase, făcându-l cel mai pitoresc dintre cartierele orașului.

Ca și în alte insule grecești, veți găsi numeroase biserici. Cea mai importantă biserică este Biserica Ortodoxă a Învierii lui Hristos situată pe dealul Vrodados. Construită în 1870 pe locul unde a fost amplasat anterior un monument închinat Revoluției grecești din 1821, biserica este recunoscută prin cupola albastră și două clopotnițe. În interior este realizată în principal din marmură și adăpostește numeroase icoane, unele de o mare importanță artistică și istorică.

O altă clădire religioasă care merită vizitată este Biserica Agios Nikolaus, situată în centrul capitalei Ermoupolis. Biserica datează din anul 1870, și este, de asemenea, construită cu folosirea marmurei și caracterizată, ca și Biserica Ortodoxă a Învierii, cu două clopotnițe impunătoare. Datorită unei restaurări din anul 2006, astăzi clădirea este capabilă să arate chiar și cele mai mici detalii, precum numeroasele icoane pictate de numeroși hagiografi ai vremii.

De asemenea, pe lista obiectivelor merită inclusă și Mănăstirea Capucinilor din Ano Syro (un sat medieval fermecător).

O vizită la muzeele din Syros va va ajuta să descoperiți totul despre cea mai veche istorie a insulei. Muzeul Markos Vamvakaris, situat în Ano Syros, a fost fondat în 1995 în memoria compozitorului grec, născut în 1905,cunoscut pentru lucrările sale de muzică rembetiko, o muzică populară a anilor 1930. În interior se află numeroase fotografii, suveniruri dar și alte detalii, toate oferite de familia muzicianului.

În capitală, merită vizitat Muzeul de Arheologie, găzduit în sălile primăriei. Fondat în 1834, Muzeul de Arheologie este unul dintre primele care au fost inaugurate în Grecia și astăzi găzduiește artefacte care provin din Syros, precum și din Amorgos și Kythnos.

La fel de interesant este Muzeul Industrial, nu departe de șantierele navale din Ermopolis, care spune povestea dezvoltării industriale și economice a insulei din secolul al XVIII-lea până la mijlocul secolului trecut. Hărți, fotografii și proiecte ilustrează istoria industrială a insulei, susținută de prezența diverselor utilaje folosite pentru numeroasele procese.

Nu ratatați o vizită la Muzeul de Artă Cicladică, fondat în 1983 și găzduit într-o clădire neoclasică unde sunt expuse numeroase exponate capabile să povestească istoria Cicladelor cu numeroase tururi ghidate organizate, precum și evenimente culturale.

În Syros nu lipsesc plajele pentru relaxare. Poate că nu veți găsi cele mai frumoase plaje din Grecia dar sunt perfecte pentru a merge la plajă cu copii, deoarece sunt caracterizate de coaste nisipoase și ape puțin adânci. Pe coasta de sud și de vest sunt cele mai bune plaje. Plaja Galissas este o plajă de nisip foarte frumoasă. Vari, golful Finikas si Gialos sunt plaje mai populare, fară a fi aglomerate. Pentru familiile cu copii sunt recomandate Agios Nikolaos, Ermoupolis și Ambela. Așadar, vă puteți bucura de mare, de natură și puteți practica numeroase sporturi nautice. Insula oferă, de asemenea, apusuri de soare cu adevărat magnifice.

Pentru cei care iubesc distracția, cea mai mare parte a vieții de noapte este în Ermoupolis. Există multe baruri și discoteci, dar viața de noapte este oricum mai „relaxată” decât pe alte insule.

În ceea ce privește bucătăria, mâncărurile și produsele locale din Syros fac parte din moștenirea insulei ca și arhitectura capitalei Ermoupolis. În delicatesele tradiționale veți găsi toate aromele. Desigur, puteți comanda toate mâncărurile clasice, grecești (moussaka, pastitsio, souvlaki, dolmades, taramosalata etc.), dar există și arome exclusive din Syros cum ar fi: Kaparosalata (salata de capere), salata de pătrunjel cu lămâie, ceapă și capere ,marathopita (plăcintă cu fenicul sălbatic) și aetopita (plăcintă cu pește și legume), karabola (melci cu salvie), lachanodolma (frunze de varză umplute cu orez) și multe specialități pe bază de carne și brânzeturi locale. Atherinopita arată ca o prăjitură, dar este un fel de mâncare din pește mic, acoperit cu făină, mentă și pătrunjel, prăjit și servit cu roșii tăiate și ceapă sau ou. Încercați și dulciurile locale. Veți găsi cutii de loukoumia (un desert delicios, disponibil într-o varietate de arome și culori) de vânzare în toată insula.

Cât privește cazarea, hotelurile sunt răspândite între capitală și plajele de pe latura de sud to insulei. Străzile pietonale din jurul pieței Miaouli găzduiesc o mare varietate de hoteluri, cu siguranță există ceva pentru toată lumea.

Puteți ajunge în Syros cu vaporul din Pireu sau Mykonos, ori direct cu avionul din Atena. Aeroportul național al insulei este situat la doi kilometri de Ermoupoli.
Există zboruri interne din Atena pe tot parcursul anului. Zborul durează 35 de minute. În timpul verii există și zboruri interne din Salonic, aproape în fiecare zi.

Cea mai bună perioadă pentru a vizita Syros este din mai până la sfârșitul lunii septembrie, când vremea este caldă atât ziua cât și noaptea. Cele mai ridicate temperaturi se înregistrează la sfârșitul lunii iulie, când ajung în medie la 29 °C ziua, și 23 °C noaptea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *