Lansarea campaniei naţionale de prevenire a traficului de minori „Copilărie în siguranţă !”

Social

Astăzi, în data de 09.09.2024, cu ocazia începerii anului şcolar 2024-2025, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, în parteneriat cu Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări, lansează campania de prevenire a traficului de minori „Copilărie în siguranţă !”.

Sloganul „Copilărie în siguranţă” reflectă importanţa protejării copiilor împotriva oricăror forme de exploatare şi abuz, inclusiv traficul de minori, pentru a se bucura în siguranţă de copilărie şi de activităţile specifice acestei perioade. Sloganul subliniază importanţa unui mediu sigur şi protejat, unde copiii să se poată bucura de copilărie, să crească şi să se dezvolte armonios, fără frică sau pericole.

Campania se va desfăşura în perioada septembrie 2024 – iunie 2025, pe perioada întregului an şcolar, la nivelul municipiului Bucureşti şi în judeţul Ilfov, având drept scop prevenirea traficului de minori prin îmbunătăţirea nivelului de informare a populaţiei cu privire la riscurile şi implicaţiile acestui fenomen.

Activităţile campaniei vor fi destinate în principal copiilor şi adolescenţilor şi vor urmări diseminarea de mesaje anti-trafic în scopul evitării riscurilor traficului de minori şi al adoptării unei conduite preventive, atât în mediul online, cât şi în cel outdoor. De asemenea, activităţile se vor adresa şi publicului larg, în vederea creşterii gradului de informare şi sensibilizare cu privire la problematica traficului de minori.

Pentru transmiterea eficientă a mesajului campaniei, ANITP şi DGPCI au realizat o serie de permise de conducere special destinate acestui demers preventiv, conţinând informaţii referitoare la campanie, date de contact, precum şi un îndemn adresat grupului ţintă de a se informa cu privire la fenomenul traficului de persoane prin intermediul liniei TelVerde a ANITP – 0800 800 678. Materialele vor fi diseminate în special publicului ţintă compus din copii şi adolescenţi, cu ocazia derulării activităţilor informativ-preventive.

Recomandăm pe această cale tuturor copiilor să fie curioşi şi deschişi la tot ceea ce le aduce noul an şcolar şi, totodată să fie atenţi la siguranţa lor, atât în mediul online, cât şi în viaţa de zi cu zi.
Pericolele nu se află numai în viaţa reală, ci şi pe reţelele de socializare, unde există riscul de a intra în contact cu persoane străine care vă pot face promisiuni false sau vă pot oferi soluţii false la problemele voastre. Riscul creşte dacă acceptaţi să vă întâlniţi cu aceste persoane.

Este foarte important să acordaţi atenţie la cererile de prietenie primite din partea persoanelor străine, cu care nu aveţi prieteni comuni, precum şi la conturile online fără fotografii sau informaţii de profil, care pot fi false.
De asemenea, vă recomandăm să fiţi precauţi cu privire la informaţiile personale şi pozele pe care le transmiteţi în mediul online. Aceste materiale, odată ajunse în posesia unor persoane rău intenţionate, pot deveni pretexte de şantaj, precum şi mijloace de exploatare în mediul online.

Aveţi grijă căror persoane le împărtăşiţi problemele voastre, alegeţi-vă cu atenţie prietenii şi încercaţi să nu vă lăsaţi influenţaţi de anturaj într-un mod negativ. Chiar şi experimentele care sună ca o joacă, vă pot conduce în situaţii cu efecte grave. Vă recomandăm să discutaţi deschis cu părinţii şi cu cadrele didactice şi să le cereţi ajutorul dacă simţiţi că ceva nu este în regulă.

Totodată, vă reamintim că vom fi alături de voi în cadrul activităţilor de prevenire, precum şi pe reţelele de socializare, cu sfaturi şi informaţii ce vă pot ajuta să rămâneţi în siguranţă.
Comunicat de presă – Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *