Lansarea Secţiunii Cultura în carantină pe platforma Culturadata Interactiv

Lifestyle

Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală (INCFC) a lansat pe 8 aprilie 2020 secţiunea Cultura în carantină: Monitorizarea domeniului cultural în timpul crizei Covid-19, în cadrul platformei Culturadata Interactiv: https://culturadatainteractiv.ro/monitorizareadomeniului-cultural-in-tim….

Ideea acestei monitorizări a pornit din nevoia de a răspunde la următoarele întrebări de cercetare, focalizate, pe de-o parte, pe producţia / oferta de cultură şi, pe de altă parte, pe consumul de cultură:

1. Cum se adaptează producţia / oferta de conţinut cultural la constrângerile impuse de situaţia de urgenţă naţională?
* Modele de adaptare a producţiei
* Modele de adaptare a canalelor de difuzare

2. Cum se adaptează consumatorul de cultură la constrângerile impuse de situaţia de urgenţă naţională?
* Cum evoluează cererea de produse culturale?
* Metode de susţinere a sectorului cultural de către consumatori.

Proiectul urmăreşte relevanţa domeniului culturii în viaţa cotidiană, cu precădere într-un moment în care priorităţile generale ale populaţiei sunt în proces de reorganizare. Dacă, aparent, cultura nu se încadrează în domeniile prioritare, măsurile luate de către instituţii publice, private, artişti asociaţi şi independenţi, precum şi de către consumatori scot la iveală faptul că domeniul culturii are o importanţă majoră, mai ales în momente de criză.

Monitorizarea este structurată în mai multe capitole: Context, Efecte asupra domeniului cultural, Sprijin pentru sectorul cultural, Adaptarea ofertei culturale, Adaptarea consumului cultural şi Metodologie.

Până în prezent, în cadrul procesului de monitorizare, au fost analizate 250 de instituţii de cultură şi actori culturali independenţi care şi-au adaptat activitatea la contextul crizei: teatre publice şi independente, instituţii muzicale (opere, teatre de operetă, filarmonici), muzee, biblioteci şi edituri.

Este important de precizat că acest proces de monitorizare şi analiză este gândit ca o sursă de informare ce va fi actualizată periodic în cadrul secţiunii. Astfel, puteţi contribui activ la actualizarea secţiunii cu informaţii pe care le aveţi despre acest subiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *