comisia europeana

Lituania a făcut o nouă propunere de impunere a sancţiunilor UE contra sectorului nuclear din Rusia

Externe

O nouă propunere lituaniană de a convinge Uniunea Europeană să impună sancţiuni contra sectorului nuclear din Rusia include excepţii pentru Ungaria şi o perioadă de doi ani pentru finalizarea contractelor existente, potrivit unui document obţinut de agenția Reuters.

Spre deosebire de propunerile precedente, care prevedeau includerea companiei ruse de stat Rosatom pe ‘lista neagră’ a Uniunii Europene, cel mai recent proiect elaborat de Vilnius include o abordare mai nuanţată, o încercare evidentă de a atrage scepticii de la Budapesta şi nu numai.
”Se propune introducerea unor măsuri restrictive individuale pentru Rosatom”, indică documentul datat 17 martie, care nu a fost însă făcut public.

”În plus, este potrivit să se introducă o derogare pe baza căreia operaţiunile, contractele şi alte acorduri încheiate cu Rosatom ar putea fi extinse pentru o perioadă fixă de timp, pentru a le permite statelor membre ale Uniunii Europene să ducă la bun sfârşit executarea acestor contracte”, adaugă documentul citat.

La 25 februarie, Consiliul UE a adoptat al zecelea pachet de măsuri restrictive suplimentare contra Rusiei, care înăspresc şi mai mult situaţia pentru guvernul de la Moscova şi pentru cei responsabili de continuarea războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Blocul comunitar european a impus noi interdicţii privind exportul de tehnologii şi produse industriale critice, cum ar fi produsele electronice, vehiculele specializate, piesele mecanice, piesele de schimb pentru camioane şi motoarele cu reacţie, precum şi produsele pentru sectorul construcţiilor care pot fi direcţionate către armata Rusiei, precum antenele sau macaralele.

De asemenea, lista entităţilor care sprijină în mod direct complexul militaro-industrial al Rusiei în războiul său de agresiune a fost extinsă cu alte 96 de entităţi, impunându-le restricţii la export mai aspre. Pentru prima dată, această listă include şapte entităţi iraniene care fabrică vehicule aeriene militare fără pilot, utilizate de armata rusă împotriva Ucrainei, împotriva infrastructurii civile.

În concluziile Consiliului European din 9 februarie 2023, Uniunea Europeană a condamnat ferm războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ce reprezintă o încălcare clară a Cartei ONU şi care a cauzat suferinţe şi distrugeri imense Ucrainei şi poporului său. Uniunea Europeană a reafirmat că va susţine Ucraina cu fermitate atât timp cât va fi nevoie şi rămâne de neclintit în sprijinul său pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *