Morcote – cel mai frumos oraș din Elveția

Lifestyle Travel

Morcote este un mic orășel din Elveția cu vedere la Lacul Lugano, odinioară cel mai important port al său. Micul orășel pitoresc, cândva un sat de pescari a fost menționat pentru prima dată în documente în 926 d.Hr.
Bogat în istorie și tradiție, orașul situat într-o poziție panoramică, cu peiaje sugestive, format din străzi înguste, arcade, biserici, capele și fațade decorate ale clădirilor de epocă, Morcote a fost desemnat cel mai frumos oraș din Elveția în 2016.

Acest orășel cu aproximativ 700 de locuitori găzduiește câteva clădiri extraordinare medievale, conace din secolele XVI și XVIII cu detalii artistice prețioase. O plimbare pe străzile pietruite, caracteristice din Morcote cu arcadele vechilor case patriciene și descoperirea monumentelor de importantă valoare arhitecturală îți dau impresia ca te-ai întors înapoi în timp.

Limba folosită de locuitorii din Morcote este italiana, fiind situat la câțiva kilometri de granița cu Italia. Morcote este, de asemenea, un adevărat paradis pentru iubitorii de drumeții.
Printre interesantele atracții se numără:
Castelul Morcote – construit în 1100 și renovat în secolul al XV-lea este astăzi într-o proprietate privată și poate fi vizitat doar la cerere. Situat la puțin sub 500 m deasupra nivelului mării a fost odată legat de sat prin două tuneluri subterane;

Casa Paleari – o reședință elegantă, impunătoare construită în 1483, cu o fațadă decorată cu stuc, realizată de artistul Abbondio Paleari (1661);
Casa Tettamanti – a cărei fațadă frumoasă în stil renascentist datează din secolul al XVI-lea;
Torre del Capitano (secolul al XIV-lea) – în partea superioară a intrării principale veți găsi câteva picturi în frescă și o fereastră cu montante gotice;

Complexul format din biserica Santa Maria del Sasso, cimitirul și Capela Sfântul Antonio din Padova. Biserica Santa Maria del Sasso, din secolul al XIII-lea domină frumosul orășel cu o scară lungă de peste 400 de trepte .
Biserica în stilul său renascentist și baroc găzduiește lucrări de mare valoare, de origini străvechi. Se pot admira fresce din diverse epoci, o frumoasă cupolă iluzionistă și orga din secolul al XVII-lea. Frumusețea bisericii constă în principal în poziția sa, curtea bisericii este o poiană care dă direct spre lac, într-o poziție panoramică.

De-a lungul înălțimii veți traversa Capela Sfântul Antonio din Padova din secolul al XIV-lea, fântâna dedicată familiei Fossati și câteva edicule cu picturi de Pietro Chiesa (1941). În capela baroc există stucaturi și fresce ale artiștilor locali;
Cimitirul monumental construit la mijlocul anilor 1800 este situat pe o pantă abruptă, unde se află pietre funerare și capele de valoare artistică. Aici sunt înmormântate celebrități internaționale precum tenorul Andreevici Baklanov și compozitorul Eugène d’Albert. Complexul format din biserica Santa Maria del Sasso, capela Sf. Antonio și Cimitirul monumental se bucură de o poziție panoramică de invidiat, cu o priveliște neprețuită.

Nu ratați Parcul Scherrer sau „Grădina Minunilor”, una dintre atracțiile exotice ale orășelului Morcote. Este un loc special în care se împletesc într-un mod armonios arta și natura. Parcul este un fel de muzeu în aer liber unde sunt adăpostite opere de artă ți sculpturi din toate epocile și din nenumărate țări.Parcul, deschis publicului, prezintă o natură luxuriantă cu plante de diferite origini formată din palmieri, camelii, chiparoși, bambus și multe alte specii de plante parfumate. Parcul atrage vizitatori nu numai pentru flora sa, ci și pentru programul său cultural și artistic. Parco Scherrer a fost realizat de comerciantul de țesături, Arturo Scherrer în 1930.

Cât privește bucătăria și cultura micului orășel este strâns legată de cea a țării vecine – Italia. Această zonă a Elveției oferă multe delicatese de gustat, care cu siguranță vor satisface chiar și pe cei mai pretențioși turiști.
Pe malul lacului, sub arcade, se află micile sale restaurante încântătoare cu mâncăruri tipice pe bază de risotto, inclusiv clasicul local – risotto cu iepure, brânzeturile elvețiene produse în mod tradițional: gustoasa brânză topită Raclette de savurat împreună cu pâine, cartofi sau salam, Fondue( cremă suculentă de brânză topită de înmuiat în pâine prăjită sau cartofi). Nu ratați plăcinta Rösti, cu cartofi și ceapă gatită ca o omletă. Dacă mergeți în Elveția, nu puteți să nu mănâncați specialitatea sa cea mai cunoscută, și anume ciocolata.

Morcote se află la doar 14 km de Lugano și la 10 km de aeroportul Agno. Se poate ajunge și cu barca, în doar 15 minute din Italia.Gara cea mai apropiată de Morcote este cea din Melide, care se află la 5,5 km. Melide și Morcote sunt conectate printr-un serviciu de autobuze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *