Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 24 octombrie, a Zilei Organizaţiei Naţiunilor Unite. Acest eveniment anual marchează, în întreaga lume, intrarea în vigoare a Cartei ONU, în anul 1945, prin ratificarea de către majoritatea statelor semnatare, inclusiv a celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate. Data de 24 octombrie 1945 este considerată, totodată, şi cea a creării efective a ONU, organizaţie globală, a cărei activitate se desfăşoară în trei domenii principale de acţiune: pacea şi securitatea internaţională, dezvoltarea şi drepturile omului.
Cea de-a 79-a aniversare a Cartei ONU intervine într-un context complex, marcat de o serie de crize majore la nivel global, precum conflictele care continuă să afecteze unele din statele membre, schimbările climatice, poluarea, insecuritatea alimentară, reducerea biodiversităţii, ritmul lent de îndeplinire a obiectivelor Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030 sau restrângerea spaţiului democratic.
Un obiectiv de actualitate şi de mare relevanţă pe agenda curentă a Organizaţiei Naţiunilor Unite îl constituie gestionarea ameninţărilor majore la adresa păcii şi securităţii internaţionale, aspect de interes deosebit pentru România, ca şi pentru Europa, în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Actualitatea subiectului este, de asemenea, demonstrată de evoluţiile preocupante din Orientul Mijlociu şi Sahel, de recrudescenţa terorismului şi de evoluţiile îngrijorătoare din domeniul dezarmării şi al controlului armamentelor la nivel global.
Ca reacţie la toate aceste provocări, sprijinirea şi consolidarea multilateralismului, centrat pe sistemul ONU, rămân esenţiale şi constituie singurul răspuns potenţial eficient şi adecvat amplorii şi complexităţii crizelor globale care afectează simultan statele membre ONU. Organizaţia globală reprezintă în continuare forul cel mai potrivit pentru încercarea de mobilizare a capacităţilor necesare identificării unor soluţii eficiente, pe termen lung, după cum au arătat-o şi evoluţiile recente, îndeosebi cu ocazia Segmentului de Nivel Înalt al Adunării Generale ONU, în septembrie 2024.
Astfel, adoptarea Pactului pentru Viitor reprezintă o oportunitate majoră de consolidare a multilateralismului şi guvernanţei globale, pentru gestionarea adecvată a provocărilor curente şi viitoare la nivel global şi de adaptare a ONU şi a capacităţilor sale la contextul actual şi de perspectivă pe termen mediu.
România va continua să se afirme ca un susţinător şi apărător activ al realizărilor diplomaţiei multilaterale, iar cadrul oferit de organizaţia globală va continua să fie valorificat de ţara noastră pentru promovarea iniţiativelor naţionale de politică externă, în deplin acord cu scopul şi principiile Cartei ONU, prin implicarea activă a MAE şi a instituţiilor naţionale în cele trei domenii majore de activitate ai Organizaţiei.
MAE susţine atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă şi va continua să promoveze şi valorifice profilul României de actor angajat în domeniul drepturilor omului şi de apărător al normelor şi statului de drept, pe care ţara noastră îl consolidează şi prin exercitarea în prezent a calităţii de membru în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, în perioada 2023-2025. Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media