campanie de responsabilizare

Medgidia – orașul cu prima trecere de pietoni 3D de pe litoralul românesc

Social

Asociatia de Psihologie si Siguranta Rutiera PsihoTrafiQ si Primaria Medgidia au demarat o ampla campanie de responsabilizare prin care isi doreste sa combata accidentele rutiere mortale si au instalat, in municipiul Medgidia, prima trecere de pietoni tridimensionala de pe litoralul romanesc.

Zebra 3D utilizează o iluzie optică pentru a face drumurile mai sigure pentru pietoni. În loc să arate dungi convenţionale, blocurile din aceste puncte de trecere sunt vopsite cu forme suplimentare, umbrite în jurul lor, oferindu-le aspectul obiectelor 3D ridicate de la sol. Schimbarea are rolul de a atrage atenţia şoferilor şi de a le încuraja să încetinească înainte de a ajunge aproape de trecerea de pietoni, iar implementarea trecerii de pietonii 3D este o îmbunătăţire ieftină, simplă şi poate salva vieţi.

“Suntem onoraţi de faptul că Municipiul Medgidia este prima localitate de pe litoralul românesc care va avea o trecere de pietoni 3D. Zebra tridimensională oferă o vizibilitate sporită, iar autovehiculele vor încetini inevitabil din cauza iluziei optice create. Din nefericire, multe dintre accidente se petrec şi din cauza lipsei de vizibilitate a trecerilor de pietoni, nu doar din cauza neatenţiei participanţilor la trafic. Astfel, pe lângă faptul că toate trecerile de pietoni ale municipiului sunt concepute cu vopsea dublu reflectorizantă (alb-galben), fiind vizibile şi pe timp de noapte, considerăm că trecerea de pietoni tridimensională este un proiect pilot privind aducerea unui plus de siguranţă în traficul rutier din oraşul nostru”, declară Bogdan Moşescu, City Manager al Primăriei Medgidia.

Campania de responsabilizare socială “Fii responsabil în trafic” face parte din proiectul „Îmbunătăţirea conectivităţii la reţeaua TEN-T în zona transfrontalieră Medgidia-Dobrich” şi de derulează în contextul în care ţara noastră ocupă pe primul loc într-un clasament al ţărilor Uniunii Europene în ceea ce priveşte decesele din accidente rutiere, atunci când este avut în vedere raportul dintre numărul de victime şi populaţia totală.

Numărul accidentelor rutiere fatale din România a înregistrat o uşoară creştere în 2017, faţă de 2016, ajungând la 98 de cazuri raportate la un milion de locuitori, ceea ce reprezintă dublul mediei UE (49 cazuri) şi situează România pe primul loc în Europa, potrivit Comisiei Europene.

Multe dintre aceste accidente se petrec în oraşe, la trecerile de pieton, unde tot mai mulţi pietoni îşi pierd viaţa din cauza neatenţiei şoferilor, care sunt obosiţi, nu au o vedere bună, folosesc telefonul mobil la volan sau pur şi simplu trecerea nu este foarte bine semnalizată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *