Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis președintelui Klaus Iohannis un mesaj cu ocazia aniversării a 15 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică.
„Anul acesta marcăm aniversarea a 15 ani de la aderarea României la NATO, cea mai puternică Alianță din istorie. Extinderea NATO a fost un mare succes, un catalizator pentru stabilitate și prosperitate.
A îmbogățit Alianța noastră cu noi voci, noi experiențe și noi capabilități. Romania, la fel ca toți Aliații NATO, beneficiază de angajamentul cel mai important al NATO: ne protejăm și ne aparăm reciproc de orice ameninșare, provenind din orice direcție. Toți pentru unul și unul pentru toți! România este un aliat puternic și angajat.
Contribuiți la securitatea noastră comună și la apararea noastră colectivă, la misiunile și operațiile Alianței”, se arată în mesajul transmis de Jens Stoltenberg și făcut public de Administrația Prezidențială.
Jens Stoltenberg afirmă că în Afganistan a cunoscut unii dintre militarii români profesioniști care ajută la stabilizarea tării și prevenirea creării de refugii pentru teroriștii internaționali.
„În Kosovo, ajutați la menținerea stabilițătii în regiunea Balcanilor de Vest. În Polonia, ați contribuit la descurajarea agresiunii, ca membru al Grupului de Luptă multinațional. De asemenea, gazduiți o facilitate pentru sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice și aveți o contribuție esențială la securitatea din regiunea Mării Negre, în domeniile terestru, aerian și maritim. Această regiune are o importanță strategică pentru securitatea euroatlantică și merită atenția și prezența noastră continuă”, mai afirmă el.
Potrivit lui Stoltenberg, securitatea reprezintă fundamentul libertății și prosperității.
„Salut planurile României de a cheltui 2% din PIB pentru Apărare în acest an și de a moderniza forțele armate pe parcursul următorilor 10 ani. România întelege că într-o lume din ce în ce mai imprevizibilă, trebuie să investim mai mult în apararea noastră și trebuie să ramânem solidari pentru a asigura securitatea cetățenilor noștri. Securitatea reprezintă fundamentul libertății și prosperității noastre.
Vă mulțumesc tuturor pentru contribuția deosebită la Alianța noastră”, adaugat Stoltenberg.
România a fost invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică la Summit-ul NATO de la Praga din 2002. La acel moment, aliaţii au lansat invitaţii de aderare pentru 7 state – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia.
La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Aliantei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO.
Pe baza unei propuneri legislative, începând cu anul 2005, „Ziua NATO în România” se celebrează în prima duminică a lunii aprilie.
Senatul și Camera Deputaților se reunesc, astăzi, într-o ședință comună solemnă, dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO și 70 de ani de la înfiintarea Aliantei Nord-Atlantice.
Parlamentarii urmează să semneze o declarație prin care se reafirmă atașamentul față de principiile, valorile și țelurile NATO. La ședință participă președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dancilă.