Ministerul Sănătăţii continuă să facă paşi importanţi în dezvoltarea şi consolidarea sistemului de medicină de urgenţă

Politica

Ministerul Sănătăţii continuă să facă paşi importanţi în dezvoltarea şi consolidarea sistemului de medicină de urgenţă, respectiv Serviciile Publice de Ambulanţă.

PARTENERIATUL încheiat între conducerea Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa” din România şi Ministerul Sănătăţii încă de la începutul mandatului de ministru al Sănătăţii domnul Prof. Univ. dr. Alexandru Rafila, parteneriat care stabilea iniţierea de proiecte care să ducă la dezvoltarea şi consolidarea Serviciilor Publice de Ambulanţă şi a sistemului de medicină de urgenţă, continuă să dea rezultate pas cu pas.

Pe lângă suplimentarea consistentă de posturi pentru serviciile de ambulanţă, înfiinţarea de noi substaţii şi puncte de ambulanţă şi asigurarea de personal necesar pentru funcţionalitatea acestora, asigurarea de buget necesar pentru investiţii şi modernizare sedii, cât şi acordarea de drepturi salariale, ministrul sănătăţii cu echipa sa, în ultimele zile au făcut paşi importanţi în cadrul Ministerului Sănătăţii, care prin organizarea acestuia şi pe partea de urgenţe medicale, a dus la:

– Mutarea în sediul Ministerului Sănătăţii a Centrului Operaţional pentru Situaţii de Urgenţă (COSU), centrul înfiinţat în Ministerul Sănătăţii în 2007, care în 2014 a fost mutat ca locaţie de la Ministerul Sănătăţii la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, odată cu plecarea domnului Secretar de Stat dr. Raed Arafat de la Ministerul Sănătăţii la MAI – Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, dar păstrându-se cu structura de personal a Ministerului Sănătăţii.

Apreciem decizia ministrului Sănătăţii Prof. Univ. dr. Alexandru Rafila cu sprijinul Guvernului de a fi readus COSU în cadrul Ministerului Sănătăţii pentru dezvoltarea, digitalizarea acestuia şi suplimentarea de personal care va face ca acest centru să aibă rolul important de a gestiona situaţiile de urgenţe medicale în colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pe alte situaţii de urgenţe unde sunt necesare şi resurse medicale de urgenţă.

– Transformarea Serviciului de Medicină de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii în Direcţie pentru Medicină de Urgenţă, cu structura de personal necesar bunei funcţionări, va duce la gestionarea situaţiilor de urgenţă medicale mult mai eficientă, structură care a existat în Ministerul Sănătăţii până în 2014, când o parte din personal a fost transferat la DSU, odată cu înfiinţarea DSU.

În concluzie, echipa Ministerului Sănătăţii pe lângă multele responsabilităţi medicale pe care le are în gestionarea sistemului medical din România, are şi continuă să aibă atenţia necesară şi pentru sistemul medical de urgenţă, respectiv serviciile de ambulanţă, continuând parteneriatul cu F.N.S.A.R, care este federaţia reprezentativă la nivelul serviciilor de ambulanţă, în vederea finalizării proiectelor care sunt în derulare.

În prezent, îngrijorarea noastră este STAREA DEZASTRUOASĂ a parcului de ambulanţe, care este în responsabilitatea IGSU-DSU din cadrul MAI privind achiziţia de ambulanţe necesare în dotarea serviciilor de ambulanţă, iar întârzierea mare de finalizare a procedurilor de achiziţii de noi ambulanţe conform acordului-cadru multianual aprobat, întârziere care duce la asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în teren cu ambulanţe uzate, vechi, cu care nu este posibil a asigura asistenţa medicală de urgenţă în condiţii necesare pentru pacienţi, şi care nu oferă siguranţă echipajelor şi pacienţilor, cât participanţilor în trafic.

Cerem ministrului Afacerilor Interne Marian-Cătălin PREDOIU, Viceprim-ministru, care are în subordine IGSU-DSU să intervină în urgentarea achiziţiilor de noi ambulanţe, întrucât conducerea DSU este responsabilă de starea parcului de ambulanţe din Serviciile Publice de Ambulanţă, potrivit unui comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *