nato

NATO a avertizat că prea multă birocrație împiedică deplasarea trupelor în Europa

Externe

NATO i-a avertizat pe membrii săi că prea multă birocrație împiedică deplasarea trupelor în Europa, o problemă care ar putea cauza întârzieri majore în cazul în care ar izbucni un conflict cu Rusia, potrivit agenției Reuters.

„Suntem în criză de timp. Ceea ce nu facem pe timp de pace nu va fi gata în cazul unei crize sau al unui război”, a declarat șeful comandamentului logistic al NATO JSEC, generalul-locotenent Alexander Sollfrank, într-un interviu publicat joi de Reuters.

Comandamentul comun de sprijin și abilitare al NATO (JSEC) din orașul Ulm, situat în sudul Germaniei, a început să funcționeze în 2021. Sarcina sa este de a coordona deplasarea rapidă a trupelor și tancurilor pe continent, precum și pregătirile logistice, cum ar fi depozitarea munițiilor pe flancul estic al alianței.

Un rezultat al invaziei Moscovei în Ucraina în 2014, crearea JSEC a reflectat evaluarea conform căreia NATO, după decenii de detensionare în urma Războiului Rece, trebuie să fie din nou pregătită pentru un război în Europa care ar putea izbucni în orice moment.

Cu toate acestea, sarcina de a desfășura rapid forțe de până la dimensiunea unei divizii cu aproximativ 20.000 de soldați, precum și de a avea la dispoziție muniție, combustibil, piese de schimb și provizii, a devenit mai dificilă după Războiul Rece.

În timp ce, în trecut, trupele NATO și cele ale Pactului de la Varșovia se confruntau în principal în Germania, alianța s-a extins de atunci la aproximativ 1.000 de kilometri spre est, multiplicând lungimea flancului estic al NATO la aproximativ 4.000 de kilometri în total.

„Extinderea spațiului, faptul că nu toate forțele au o bază avansată – toate acestea înseamnă că alianța trebuie să fie rapidă în deplasarea trupelor de la bazele lor la locul potrivit pe flancul estic”, a precizat Sollfrank, adăugând că acest lucru necesită pregătire.
„În perioada de apogeu a războiului din Ucraina, Rusia a tras 50.000 de obuze de artilerie pe zi. Aceste proiectile trebuie să ajungă la obuziere”, a spus el. „Așa că trebuie să înființați depozite – pentru muniție, combustibil, piese de schimb și provizii”.

În prezent, forțele NATO trebuie să parcurgă o varietate de reglementări naționale, care se întind de la preavizul necesar înainte de a putea fi expediate munițiile până la lungimea permisă a convoaielor militare și profilaxia bolilor.
„Avem un surplus de reglementări, dar singurul lucru pe care nu-l avem este timpul”, a avertizat amiralul Rob Bauer, șeful comitetului militar al NATO. „Războiul Rusiei împotriva Ucrainei s-a dovedit a fi un război de uzură – iar un război de uzură este o bătălie logistică.”

Sollfrank a declarat că și-ar dori să vadă un „Schengen militar”, o zonă de liberă trecere militară asemănătoare zonei politice Schengen care permite libera circulație în cea mai mare parte a UE.
NATO nu trebuie să provoace o eroare de calcul la Kremlin, dând impresia că Moscova ar putea avea o șansă de victorie pentru că alianța nu este pregătită, a avertizat el.

„Trebuie să fim cu un pas înaintea situației. Trebuie să pregătim scena cu mult înainte ca articolul 5 să fie invocat”, a spus el, referindu-se la clauza de apărare colectivă a NATO care pune efectiv alianța în stare de război.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *