Nesebăr – un oraș cu una dintre cele mai vechi istorii din Bulgaria

Lifestyle Travel

Orașul Nesebăr, situat pe malul Mării Negre este una dintre cele mai populare destinații din Bulgaria. Fondat în urmă cu peste 3000 de ani, orasul a fost mai întâi o așezare tracică, ce se numea Mesembria – „orasul lui Melsas” întemeietorul așezării.

Astăzi, Nesebăr îmbină clădiri istorice, hoteluri futuriste și facilități de cazare în care să vă bucurați de mare și, în același timp, de istoria și tradiția acestui frumos ținut, al cărei centru istoric a devenit parte a Patrimoniului Mondial UNESCO în 1983.
Cea mai veche parte a orașului se află pe o peninsulă stâncoasă, de 850 de metri lungime și 300 de metri lățime, legată de continent printr-un istm artificial. Aici, în fiecare an, arheologii descoperă noi urme ale civilizațiilor și culturilor antice.

În trecut, Nesebăr a trecut printr-o perioadă dificilă a dominației romane, apoi a intrat în coloniile grecești și a fost distrus de turci în secolul al XV-lea. Orașul și-a recăpătat măreția în epoca renașterii naționale bulgare.
Principalele lucruri de văzut în Nesebăr sunt în Orașul Vechi – o așezare străveche cu ziduri fortificate puternice, structuri străvechi , cu străzi pietruite și întortocheate ce oferă o atmosferă pitorească.

Turiștii sunt întâmpinați de o veche moară de vânt, apoi se ridică ruinele impunătoare ale porții orașului cu un turn puternic și rămășițele zidurilor de piatră ale cetății. Intrarea fortificată în oraș a fost ridicată în secolul al III-lea de către romani pe locul unei cetăți și mai vechi. În spatele porții începe strada centrală a Orașului Vechi, care poartă numele străvechi – Mesembria.

În această zonă medievală se află și multe dintre numeroasele biserici și mănăstiri (i se mai spune “cetatea celor 40 de biserici”) care îl caracterizează. Din păcate multe dintre acestea nu mai există. Principalele clădiri religioase datează din secolele V și VI. Multe dintre biserici sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, meritând o atenție deosebită, printre care și biserica cu hramul Sfântului Ioan Botezătorul (secolul al XIV-lea), cea închinată lui Hristos Pantocrator (construită în secolele al XIII-lea–al XIV-lea), biserica Sf. Paraskevi (construită în sec. XIII – XIV) sau cea cu hramul Sfântului Ioan Aliturgetos, Vechea Resedință Episcopală Sfânta Sofia, Basilica Maicii Domnului, Sediul vechii Episcopii, etc.

Plimbându-vă prin Orașul Vechi veți găsi multe magazine, taverne și tarabe care expun produse de calitate, antichități, suveniruri și artizanat.
Partea nouă din Nessebar se deosebește de cea veche prin arhitectura sa modernă plină de hoteluri, apartamente turistice, restaurante, cafenele, baruri, magazine de suveniruri, discoteci, etc.

Pe lângă frumusețile arhitecturale, Nessebar se mândrește și cu frumoasele sale plaje renumite pentru nisipul auriu și marea limpede. La nord și la sud de oraș se pot admira plaje și dune naturale de nisip, ale căror creste formează un peisaj uluitor. Aici turiștii se pot bucura de unele dintre activitățile de agrement, cum ar fi excursii cu barca, pescuit și sporturi nautice. Mulți consideră plajele din Nessebar ca fiind unele dintre cele mai frumoase din Bulgaria. Pentru iubitorii călătoriilor maritime pe distanțe lungi, există centre care organizează croaziere pe bărci și iahturi.

Aproximativ 1/3 din teritoriul Orașului Vechi a fost inundat de mare, astfel că, la 80 de metri distanță de țărm, încă se pot vedea niște rămășițe ale unor ziduri de fortăreață. Arheologii bulgari au efectuat mai multe expediții subacvatice, în timpul cărora au fost descoperite structuri bine conservate din cele mai vechi timpuri. O expoziție interesantă din Muzeul de Arheologie prezintă turiștilor descoperirile lor.

Pasionații de scufundări din toată Europa vin în Nessebar pentru a vedea principala sa atracție subacvatică – orașul scufundat, care este adesea denumit Atlantida locală. În oraș există centre specializate, unde se țin cursuri de pregătire a scafandrilor începători și se organizează scufundări zilnice în larg cât și excursii cu iahtul în alte locuri de scufundare mai îndepărtate.
Pe lângă siturile istorice și plajele frumoase, Nessebar are un parc acvatic și un parc de distracții, la care se poate ajunge cu un autobuz gratuit.

Aqua Paradise este un parc de distracții relativ nou și foarte mare, care se întinde pe o suprafață de 30.000 de metri pătrați. Un număr incredibil de tobogane, tuneluri, piste, piscine și atracții fac din acest parc cel mai bun și cel mai preferat de turiști. De asemenea, parcul acvatic găzduiește multe cafenele și restaurante mici, unde puteți gusta preparate delicioase din bucătăria tradițională care a absorbit tradițiile bucătăriei balcanice și rafinamentul mâncărurilor turcești.

Tradiția culinară bulgară este foarte bogată și folosește în special ardeiul iute, condimente și chiar iaurt preparat din lapte de vacă și de oaie. De exemplu, îl folosesc pentru a aroma mâncărurile din carne care sunt populare aici, în special carnea de porc și miel. O supă tipică Bulgariei este Tarator – supă rece de castraveți cu adaos de iaurt. De asemenea, în bugătăria bulgară sunt prezente legumele, peștele și fructele de mare. Nu uitați să degustați vinurile bulgărești care sunt excelente. Producția locală este foarte generoasă, de aici exportandu-se diverse soiuri.
În Nesebăr nu lipsesc discotecile și cluburile, chiar și hotelurile organizează o mulțime de petreceri cu adevărat grozave, dar cu toate acestea, orașul nu este renumit în ceea ce privește viața de noapte. Pasionații de distracție trebuie să se mute în Sunny Beach pentru a auzi o muzică complet diferită – stațiunea fiind considerată capitala divertismentului din Bulgaria.

În ceea ce privește cazarea, există o selecție largă de hoteluri, vile și apartamente moderne de diverse categorii de preț și pentru toate gusturile. Este de prefrat Orașul Nou, deoarece totul în zona veche a orașului costă mai mult. În plus, cazându-vă în partea nouă, veți fi mult mai aproape de Sunny Beach ( care se află la doar câțiva kilometri distanță), astfel veți avea ocazia să vă bucurați și de frumusețile din Nesebăr precum și de viața de noapte oferită de binecunoscuta stațiune Sunny Beach, supranumită “Ibiza Bulgărească”.
Pentru a ajunge în Nesebăr puteți rezerva un zbor către Burgas (cel mai apropiat oraș) și apoi să vă continuați drumul cu autobuzul sau cu trenul. Nesebăr nu dispune de aeroport. Puteți, de asemenea să alegeți alte aeroporturi precum Sofia sau Varna, care sunt mai bine deservite, sau puteți călători cu mașina proprie.

Clima din Nessebar este perfectă pentru relaxare la plajă, este caldă și însorită, fără căldură intensă din mai până în septembrie. Temperatura medie în lunile de vară în Nessebar este de + 26 ° С. Aerul în iulie se încălzește până la + 28 °, iar uneori ajunge la + 30 ° С. În august, căldura rămâne la același nivel, dar se răcește puțin la sfârșitul lunii. În general, turiștii se pot bucura de soare și se pot înota timp de aproximativ șase luni, chiar și la sfârșitul lunii septembrie temperatura aerului este menținută la +21 , + 22 ° С.
Marea limpede, diversitatea naturală a terenului montan de coastă, flora bogată, monumentele istorice fac din Nesebăr un oraș fermecător și atractiv în orice anotimp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *