Nicosia – singura capitală divizată din lume

Lifestyle

Nicosia, capitala și centrul economiei Ciprului, este singura capitală din lume divizată pe două teritorii- partea nordica (turcească) și partea sudică (grecească) fiind despărțite de „Linia Verde”, o zona demilitarizată menținută de ONU.

Insula cipriotă se află în Marea Mediterană, nu prea departe de coastele turcești, siriene și libaneze. Datorită conformației sale, insula și, prin urmare, și Nicosia, au fost de-a lungul timpului puternic afectate de influența Orientului Mijlociu, astfel încât să asimileze multe dintre trăsăturile caracteristice ale populațiilor învecinate, în obiceiuri, artă și mâncare.

După ce a văzut trecerea bizantinilor, venețienilor, otomanilor și englezilor, orașul a fost în centrul disputei din 1974, care a văzut insula împărțită într-o regiune greacă și o regiune turcă – Republica Cipru și Republica Turcă a Ciprului de Nord – ambele cu capitala Nicosia. Astăzi este posibil să vă deplasați fără probleme pe „Linia Verde”, care împarte capitala Ciprului în două, chiar dacă forțele Națiunilor Unite sunt încă staționate în oraș, prezente ca „observatori”.

Fondată de greci imediat după războiul troian, Nicosia păstrează frumusețile perioadei clasice grecești și dovezile arhitecturii gotice, datând din perioada succesivă Cruciadelor. Partea greacă este un important centru comercial și turistic. Este un oraș modern, dar în același timp antic. De fapt, fundația sa datează din epoca bronzului.

Este un oraș extrem de sugestiv, plin de muzee, monumente, biserici bizantine și atracții culturale.Centrul vechi este considerat a fi una dintre cele mai interesante capitale din Europa. Este înconjurat de ziduri venețiene, care își au originea în anii 1567.

În timp ce vă plimbați pe străzile sale sinuoase, cultura, arta și arhitectura sunt prezente peste tot. Galeriile, muzeele, magazinele, barurile și restaurantele minunate apar pe fiecare alee, invitându-vă să le vizitați și să explorați interiorul, întâlnindu-vă cu localnicii dar și cu turiști din întreaga lume.

Strada Ledra este strada principală, cea mai turistică și cea mai comercială din oraș. Mergând spre nord de-a lungul acestui drum, veți găsi granița pietonală între orașul grecesc și cel turcesc. De asemenea, trebuie amintit că aceasta este o adevărată frontieră de stat.

După ce ați parcurs tot drumul, vă veți afla în fața unui punct de control la frontieră unde, după ce ați prezentat un pașaport sau un document valabil în străinătate, după aproximativ 50 de metri de trecere în zona liberă, continuați pe același drum în Zona turcească a Ciprului de Nord.

Este ca și cum ați sări din Grecia bizantină în Turcia musulmană, schimbând complet peisajul. Când vă plimbați pe această stradă, uitați-vă în jur și nu ratați aleile care se despart de strada Ledra, deoarece sunt foarte fermecătoare și pline de atracție.

De asemenea, Cartierul Chrysaliniotissa reprezintă una dintre cele mai caracteristice zone din Nicosia – o zonă rezidențială care se ridică în jurul bisericii cu același nume,ce se află între capătul orașului vechi și Linia Verde. Străzile și aleile sale sunt pline de case grațioase, construite la începutul secolului al XX-lea, restaurate cu gust și împodobite cu flori, sunt perfecte pentru o plimbare relaxantă în oraș.

Nu ratați Piața Eleftherias care a fost întotdeauna centrul principal al vieții Nicosiei, unde au loc evenimente publice și politice. Aici veți găsi Primăria orașului.

Printre cele mai impornate atracții din Nicosia se numără:
Buyuk Han – o construcție magnifică în partea turcească a Nicosiei, considerată una dintre cele mai frumoase clădiri de pe insulă – un caravanserai construit de otomani în 1572 care a servit drept loc de odihnă și loc de luat masa pentru negustori și călători. Este o clădire cu două etaje, cu o curte interioară care se poate accesa prin două uși, una spre est și una spre vest. În centrul curții se află o mică moschee, foarte frumoasă. Cu zidurile sale vechi de piatră, arcadele bizantine, verandele răcoroase împodobite cu plante și flori, este un loc cu adevărat plăcut pentru a face fotografii minunate și pentru a vă odihni o vreme.

Pe vremuri cladirea era compusă din restaurante, băi turcești și locuri de depozitare a mărfurilor transportate. Astăzi camerele și apartamentele în care odinioară dormeau negustorii găzduiesc magazine de artizanat și suveniruri și o cafenea;

Zidurile venețiene – construite în 1567 de venețieni înconjoară partea veche a Nicosiei. Au fost construite pentru a apăra orașul de invazii, dar s-au dovedit ineficiente, deoarece otomanii i-au învins pe venențieni, doar trei ani mai târziu. Pe de altă parte, însă, zidurile au rezistat de-a lungul secolelor și încă astăzi le putem admira aproape intacte. O plimbare de-a lungul zidurilor este una dintre experiențele de neratat din Nicosia și, dacă sunteți norocoși, puteți participa și la un spectacol în aer liber;

Muzeele – numărul muzeelor din Nicosia este cu adevărat impresionant și variază de la arta antică până la cea contemporană prin folclor, istorie națională, filatelie și alte teme. Printre cele mai importante se numără:
Muzeul Ciprului – un muzeu arheologic național care expune cea mai importantă colecție de artefacte antice de pe insulă;

Nicosia Municipal Arts Centre – muzeu de artă contemporană găzduit într-o fostă centrală electrică. Muzeul organizează expoziții temporare pe teme culturale și sociale contemporane. Colecția permanentă include picturi, fotografii, videoclipuri și sculpturi;

Muzeul Municipal Leventis – găzduit într-un splendid conac neoclasic, prezintă o colecție eclectică care include ceramică din preistorie până în Evul Mediu, hărți antice, fotografii și afișe de la începutul secolului al XX-lea până la ocupația turcească;

Muzeul Bizantin un muzeu de neratat care expune o colecție de peste 300 de icoane și fresce realizate între secolele al IX-lea până în cel al XIX-lea și câteva opere de artă găsite după ocupația turcească de bisericile care astăzi se află pe teritoriul Ciprului de nord;

CVAR – unul dintre cele mai recente muzee din Nicosia, deschis în 2014. Colecția sa include picturi și alte opere de artă realizate din secolul al XV-lea până în secolul al XX-lea. O secțiune este dedicată perioadei coloniale engleze ce expune fotografii, cărți, obiecte de artizanat și documente;

Biserici și moschei – Nicosia se poate lăuda și cu un număr mare de exemple interesante de mare valoare istorică și artistică în ceea ce privește clădirile religioase. Arhitectura religioasă din Nicosia este, de asemenea, o mărturie valoroasă a amestecului de popoare și culturi care au avut loc de-a lungul secolelor pe insula Cipru. Printre cele mai importante se numără: Moscheea Selimiye, cunoscută anterior sub numele de Catedrala Sfânta Sofia, care înainte de a deveni moschee era un loc de cult creștin; Catedrala Agios Ioannis, Panagia Faneromeni, Moscheea Omeriye, Moscheea Bayraktar;

Turnul Shacolas – se află la 50 de metri de strada Ledra, este o clădire înaltă, deasupra căreia se află un observator la etajul unsprezece, de unde puteți admira întregul oraș, zonele grecești și turcești, moscheea și toate zonele din jurul orașului Nicosia.

Cele mai apropiate plaje de Nicosia, din partea grecească se află la 50 km și la aproximativ 30 km de cele din partea turcească. Zona Ayia Napa este cunoscută pentru plajele tinerilor care caută viață de noapte, dar de-a lungul acestei întinderi de coastă este, de asemenea este posibil să găsiți plaje liniștite inserate într-un cadru natural splendid.

În ceea ce privește gastronomia, bucătăria cipriotă este rezultatul fuziunii diferitelor gusturi din Europa, Africa și Asia. Opriți-vă într-una din numeroasele taverne pentru a gusta mâncărurile tradiționale turcești, unde elementele tipice ale dietei mediteraneene au un loc special.

Rătăcind pe străzile orașului este posibil să dați peste restaurante de diferite tipuri, cele mai renumite includ mai multe feluri de mâncare tipice din Cipru preparate conform tradiției grecești.

În ceea ce privește cazarea, zona grecească este cea mai bună alegere (puteți plăti în euro și nu vi se va cere pașaportul), dar puteți găsi, de asemenea, hoteluri, pensiuni și apartamente și în partea turcească. Dacă doriți să fiți aproape de principalele atracții turistice rămâneți în interiorul zidurilor orașului . Strada Lidras și Cartierul Popular din apropiere sunt zonele în care sunt concentrate majoritatea facilităților hoteliere. Prețurile hotelurilor din Nicosia sunt bune, mai ales vara când orașul se golește din cauza căldurii.

Aeroportul principal care deservește Ciprul este Aeroportul Larnaca unde operează mai multe companii. Principala companie aeriană este Cyprus Ayrwais. De la aeroport există autobuze către Nicosia. De asemenea, puteți ajunge și cu vaporul, care are puncte de plecare din: Grecia, Turcia, Israel și Egipt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *