parlament

Părinţii îşi vor putea lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav – până când acesta împlineşte 12 ani

Politica

Parintii îsi vor putea lua concediu pentru îngrijirea copilului bolnav pâna la împlinirea de catre acesta a vârstei de 12 ani. Proiectul USR, initiat de parlamentarii Radu Panait si Alexandru Robert Zob, care extinde vârsta copilului de la 7 la 12 ani a fost aprobat de Parlament, anunta USR.

”În prezent, parintii pot beneficia de concediu medical de îngrijire a copilului doar în cazul în care acesta are pâna în 7 ani. Însa, copilul are nevoie de îngrijirea si supravegherea unui parinte chiar si dupa aceasta vârsta, asa ca multi parinti cu copii mai mari de 7 ani, care nu au bunici sau locuiesc departe de acestia, se vad nevoiti sa-si consume concediul de odihna stând acasa cu copiii lor. În plus, sa nu uitam de numeroasele familii monoparentale din România care nu beneficiaza de sprijinul unui al doilea parinte sau al altor persoane de încredere cu care sa-si poata lasa copiii”, declara deputatul USR Radu Panait.

Proiectul de lege, depus de USR în iunie 2022, modifica OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate astfel încât sa fie extinsa la 12 ani vârsta copilului pentru îngrijirea caruia parintii sa aiba dreptul la concediu si indemnizatie, precizeaza USR.

”Când am depus proiectul ne-am gândit la datoria noastra de a fi alaturi de parinti si de a-i sprijini cu adevarat, nu prin declaratii, în conditiile în care un copil vine mereu cu o multitudine de provocari, iar familiile din România au nevoie sa simta ca statul le e alaturi. Un copil bolnav are nevoie sa îsi aiba alaturi parintele si la 7 ani, si la 9 ani, si la 12 ani. Salutam adoptarea proiectului, este o normalitate de care parintii si copiii au nevoie”, precizeaza senatorul USR Alexandru Robert Zob.

Durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice per an, per copil, cu exceptia situatiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, este imobilizat în sisteme de imobilizare specifice aparatului locomotor sau este supus unor interventii chirurgicale, se mai arata în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *