Parteneriat strategic între România și Japonia pentru investiții în industrie, energie regenerabilă, inovație și turism

Travel

În continuarea discuțiilor începute ieri la Palatul Victoria, Ștefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a primit vizita delegației japoneze condusă de Shinji Takeuchi, viceministrul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia. Discuțiile au vizat aprofundarea relațiilor bilaterale dintre cele două state prin parteneriate și investiții strategice în domenii precum industrie, energie regenerabilă, noi tehnologii și turism.

Ministrul Ștefan-Radu Oprea a vorbit despre dimensiunea relației strategice dintre România și Japonia, precum și de oportunitățile pe care țara noastră le oferă companiilor interesate să investească. Demnitarul a subliniat prezența importantă a companiilor japoneze în economie, în principal în zona automotive și a menționat că investitorii japonezi prezenți deja în România sunt cei mai buni ambasadori ai țării noastre, deoarece pot să confirme existența unui mediu propice pentru afaceri.

Guvernul României a făcut pași importanți pentru modernizarea cadrului legislativ în zone-cheie pentru atragerea investițiilor străine, precum Parteneriatul Public-Privat, dar și pentru aderarea la OCDE, care va oferi o mai mare predictibilitate economiei românești și noi oportunități de dezvoltare.

„România beneficiază de un mix energetic unic, o poziție geografică foarte bună, avem portul Constanța care ne oferă acces la Marea Neagră, avem resurse, avem minți creative. Vrem asemenea Japoniei să avem o energie curată și să valorificăm toate aceste resurse. Avem oportunitatea să captăm carbonul în rezervoarele de gaz natural epuizate, să producem amoniac albastru, avem o tradiție în zona de petrol, avem legislație pentru offshore, astfel România este locul ideal pentru investiții! Parteneriatul între companiile românești și japoneze poate fii avantajos de ambele părți, deoarece rol nostru este complementar”, a declarat ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului.

Oficialul român a precizat că sunt și alte domenii în care ar fi posibile colaborări, precum zona de anteprenoriat, unde România se poate mândri deja cu ecosisteme de cercetare tehnologică, dar și în de turism, unde se discută de crearea unor rute comune cu țările învecinate, astfel încât oferta turistică să fie și mai atractivă pentru turiștii din afara Europei.

„Turismul este poate cel mai plăcut domeniu pe care îl coordonez și cred că este important să ne și relaxăm. Am discutat cu omologul bulgar și vrem să creem o serie de rute comune pentru turiștii japonezi care vor să viziteze regiunea, astfel încât să aibă ocazia să vadă mai multe țări, nu doar una. Avem foarte multe locuri frumoase în România, unice, cum este Delta Dunării care este unică în Europa. Dincolo de faptul că este responsabilitatea noastră la minister, este și o bucurie să promovăm destinațiile românești” a menționat ministrul Oprea.

La rândul său viceministrul Economiei, Comerțului și Industriei din Japonia, Shinji Takeuchi a salutat parteneriatul strategic între Japonia și România și a declarat că acesta se reflectă și în creșterea interesului investitorilor japonezi pentru țara noastră. Oficialul japonez a precizat că inclusiv această vizită în România, la care participă atât oficiali guvernamentali, dar și 16 companii – printre care printre care IHI, Mitsubishi Heavy Industries, Mizuho Bank, Kawasaki Heavy Industries, Sustech Inc., ENEOS, Corporația Marubeni din domenii precum energie, cercetare și tehnologie, industrie, infrastructură și bancar – arată interesul investițional crescut pentru România.

Totodată, viceministrul Shinji Takeuchi a reiterat susținerea acceptării României în OCDE și a apreciat contribuția României la organizarea expoziției mondiale Expo Osaka, Kansai 2025, și a adresat ministrului Ștefan-Radu Oprea invitația de a participa la acest eveniment.

Ministrul Oprea a mulțumit pentru invitație și a declarat ca participarea firmelor românești în număr cât mai mare la Expo Osaka este esențială, deoarece va fi platforma perfectă pentru stabilirea de conexiuni între companiile din cele două state.

Întrevederea s-a finalizat cu semnarea de către cei doi demnitari a unei declarații comune prin care a fost reafirmat angajamentul de a consolida cooperarea dintre cele două națiuni.

Informații de background:
Conform statisticilor, Japonia ocupă locul 21 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină. În prima jumătate a anului în România activau 410 societăţi comerciale cu capital japonez, valoarea capitalului social subscris fiind echivalentul a 430,199 milioane USD, iar volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Japonia în aceeași perioadă fiind de 619,22 milioane USD. Comunicat de presă – Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *