Pentru al doilea an la rând, România este parte din raportul anual OCDE „Education at a Glance 2024”, lansat astăzi, 10 septembrie, la Universitatea din Bucureşti
Ministerul Educaţiei şi Universitatea din Bucureşti au organizat astăzi, 10 septembrie 2024, în cadrul lansării globale a publicaţiei Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) – Education at a Glance (EaG 2024), evenimentul naţional de lansare a acestei publicaţii în România. Ediţia din acest an are ca temă Echitatea în educaţie.
Au participat Corinne Heckman, Programme Manager al OCDE Education and Skills Directorate, Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, şi prof. Univ. Dr. Lucian Ciolan, prorector al Universităţii din Bucureşti pentru Proiecte de dezvoltare, Învăţare continuă şi Infrastructură educaţională şi profesor de politici publice şi cercetare în educaţie.
„Publicaţiile OCDE sunt o sursă foarte importantă de date comparative pentru fundamentarea politicilor publice. Ediţia de anul acesta a raportului Education at a Glance 2024 ne confirmă necesitatea burselor sociale şi de rezilienţă, ne arată importanţa programului „Primul student în familie” şi ne fundamentează eforturile de extindere a reţelei de creşe şi grădiniţe. Am convingerea că valorile indicatorilor de calitate şi echitate ai României vor continua să se îmbunătăţească, peste 3-5 ani se vor vedea rezultate aplicării noilor legi ale educaţiei şi progresul ţării noastre”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educaţiei.
„Deşi nivelul de educaţie şi rezultatele pe piaţa muncii s-au îmbunătăţit în multe ţări OCDE, constatările din raportul din acest an arată că rămân provocări. Extinderea accesului la educaţie şi a calităţii acesteia va permite ţărilor să valorifice potenţialul neexploatat al grupurilor subreprezentate în beneficiul societăţilor şi economiilor lor. De asemenea, va contribui la asigurarea faptului că elevii proveniţi din familii vulnerabile pot recupera decalajul şi sunt dotaţi cu instrumentele şi competenţele necesare pentru a se adapta la nevoile în continuă evoluţie ale pieţei muncii.
Cea mai recentă ediţie a publicaţiei noastre Education at a Glance oferă recomandări factorilor de decizie politică pentru a contribui la îmbunătăţirea egalităţii în ceea ce priveşte oportunităţile educaţionale prin îmbunătăţirea accesului la educaţie timpurie de înaltă calitate, soluţionarea problemei lipsei de cadre didactice şi o mai bună aliniere a sistemelor educaţionale la nevoile pieţei muncii”, a declarat Mathias Cormann, secretarul general al OCDE.
Education at a Glance (EAG) reprezintă cea mai autoritară sursă de informaţii exacte şi relevante despre starea educaţiei în cele 38 de state membre OCDE şi o serie de ţări partenere. Cu peste 120 de diagrame şi 180 de tabele, indicatorii săi acoperă rezultatele şi impactul învăţării asupra rezultatelor economice şi sociale, resursele financiare şi umane investite în educaţie, accesul la educaţie, participarea şi progresul, precum şi mediul de învăţare şi organizarea şcolilor.
Resurse
Raportul internaţional
Nota de ţară (Country Note)