Peste 40 de țări sunt interesate să se alăture grupului BRICS

Externe

Mai mult de 40 de state şi-au exprimat interesul de a se alătura grupului BRICS, a declarat joi principalul diplomat sud-african responsabil cu relaţiile cu acest bloc, potrivit Reuters.

Anil Sooklal şi alţi oficiali din Ministerul de Externe li s-au adresat jurnaliştilor la Johannesburg, la o zi după ce Africa de Sud a confirmat că preşedintele rus Vladimir Putin nu va fi prezent în persoană la summitul BRICS ce va avea loc în acest oraş între 22-24 august.

Chestiunea referitoare la cât de mult şi de rapid să fie extins acest club – din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud – este o prioritate pe agenda summitului ţărilor care caută să fie o contrapondere la hegemonia percepută a Occidentului condus de SUA în afacerile globale.

În afară de cele 22 de state care au cerut în mod oficial să se alăture, a spus Sookal, există ‘un număr egal de ţări care şi-au exprimat informal interesul de a deveni membri BRICS (….) (inclusiv) toate ţările importante din Sudul Global’.

Oficialii sud-africani vor ca BRICS să devină un campion al lumii în curs de dezvoltare, iar Argentina, Iran, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Cuba, Republica Democratică Congo, Insulele Comore, Gabon şi Kazahstan şi-au exprimat interesul.

Africa de Sud s-a confruntat cu o dilemă în calitate de gazdă a summitului. Ca membru al Curţii Penale Internaţionale (CPI), care a emis un mandat de arestare împotriva lui Putin în martie, ar fi obligată să-l aresteze pe preşedintele rus dacă acesta ar intra pe teritoriul sud-african.
Miercuri însă, gazdele summitului au confirmat că ministrul de externe Serghei Lavrov va participa în locul preşedintelui rus.

Africa de Sud a fost criticată de state occidentale pentru ceea ce acestea consideră a fi o atitudine prea prietenoasă faţă de Rusia, un vechi aliat al Congresului Naţional African (ANC) de când acest partid, aflat acum la guvernare, era o mişcare de eliberare anti-apartheid. Africa de Sud insistă că are o poziţie neutră în ce priveşte războiul din Ucraina, pe care îl doreşte încheiat prin negocieri.

Diplomaţii care s-au adresat joi presei au declarat că justeţea acestei poziţii a fost dovedită de faptul că Africa de Sud a fost acceptată de ambele părţi ca mediator în conflict, spre deosebire de puteri occidentale belicoase.
Rusia a ascultat, dar în cele din urmă nu a acceptat un plan de pace prezentat de preşedintele Cyril Ramaphosa şi alţi lideri africani luna trecută.

‘Ne-au adus condamnarea, izolarea mai aproape de pace? Nu’, a spus Zaheer Laher, director general pentru guvernanţă globală în Ministerul de Externe sud-african. ‘Dar interacţiunea ar aduce părţile mai aproape de negociere’, a pledat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *