Summit trilateral Coreea de Sud-SUA-Japonia la Washington – în luna august

Externe

Liderii sud-coreean, american şi japonez se vor întâlni în august în SUA, a anunţat joi biroul prezidenţial de la Seul, într-un moment în care cele trei ţări îşi întăresc cooperarea militară pentru a răspunde ameninţărilor nucleare în creştere ale Coreei de Nord, potrivit AFP.

„Summitul trilateral Coreea-SUA-Japonia urmează să aibă loc în SUA în august”, a declarat joi preşedinţia sud-coreeană, adăugând că data şi locul exacte vor fi „anunţate ulterior”.
Agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap a relatat că reuniunea trilaterală va avea loc pe 18 august la Camp David, în apropiere de Washington, citând surse anonime.
Acest anunţ intervine la câteva zile după ce Seulul şi Washingtonul au avut prima lor reuniune a grupului consultativ în domeniul nuclear în capitala sud-coreeană.

Marţi, un submarin american cu propulsie nucleară s-a deplasat în Coreea de Sud, la Busan, pentru prima dată din 1981.
Săptămâna trecută, Phenianul a anunţat că a testat cu succes, pentru a doua oară, noua sa rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid Hwasong-18.
Analiştii estimează că aceste teste reprezintă un progres major pentru programele de înarmare interzise ale Coreei de Nord.

Relaţiile între Phenian şi Seul se află la nivelul cel mai scăzut, diplomaţia este într-un punct mort, iar preşedintele nord-coreean Kim Jong Un face apel la dezvoltarea sporită de armament, inclusiv de arme nucleare tactice.
Drept răspuns, preşedintele Yoon Suk Yeol a apropiat Coreea de Sud de vechiul lor aliat SUA şi chiar de Japonia, fostă putere colonială, pentru a încerca să izoleze Coreea de Nord.
În aprilie, Seulul şi Washington au declarat că, dacă Phenianul utilizează arme nucleare împotriva aliaţilor, ei se vor expune unei reacţii nucleare care ar marca „sfârşitul” regimului său.

Anunţul intervine de asemenea după ce Washingtonul a confirmat marţi că un soldat american – care a fost încarcerat în Coreea de Sud pentru agresiune – a fost arestat de Coreea de Nord după ce a trecut frontiera. Phenianul are obiceiul de a deţine cetăţeni americani şi de a-i utiliza ca monedă de schimb, scrie AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *