Pisa – orașul lui Galileo Galilei

Lifestyle Actualitate

Pisa este unul dintre cele mai frumoase orașe din Toscana (Italia) care, pe lângă faimoasa Piazza dei Miracoli, oferă vizitatorilor o zonă bogată în arhitectură prețioasă și amintiri ale trecutului său glorios ca Republică Maritimă.

Puțini știu că Galileo Galilei s-a născut la Pisa(15 februarie 1564), unde și-a petrecut primii ani din copilărie. Nu numai viața, ci și descoperirile științifice ale lui Galileo Galilei au fost legate de acest oraș.

Declarat „Patrimoniu Mondial” de către UNESCO în 1987, complexul Piazza dei Miracoli este un complex monumental, unic în lume, de o valoare inestimabilă și de mare atracție turistică. Complexul include cele mai importante și impresionante clădiri: Catedrala Santa Maria Maggiore, cu Turnul înclinat alăturat, Baptisteriul și Campo Santo.

Milioane de turiști vin în fiecare an să vadă Turnul din Pisa, simbolul incontestabil al orașului care este privit ca una dintre minunile lumii moderne, dar în realitate orașul toscan are de arătat vizitatorilor multe frumuseți naturale și monumentale.

Urcați în Turn, ca să ajungeți în vârf. Trebuie să urcați 300 de trepte înguste (luați în calcul că există întotdeauna o coadă la care trebuie să așteptați). Biletul poate fi achiziționat pe loc, sau online de pe site-ul Opera Primaziale. Turnul are 57 de metri înălțime, înclinaţia sa prezentă măsurând nu mai puţin de 3,99 grade. Turnul a fost construit în aproape două secole (din 1173 până în 1372, când a fost adăugată camera clopotelor în turn).

Scopul Turnului a fost acela de a servi drept clopotniţă pentru Catedrala din Pisa, motiv pentru care Turnul a fost dotat cu şapte clopote, fiecare dintre acestea fiind numit cu un anumit apelativ şi acordat la scară muzicală. Ultimul dintre aceste clopote a fost adus în turn la începutul secolului al XVIII-lea.

Vizitați Muzeul Catedralei (Museo dell’Opera del Duomo), inaugurat în 1986. Este unul dintre marile muzee din Pisa care în interiorul său colectează numeroase opere ecleziastice: sculpturi, picturi și multe altele, inclusiv sculpturile lui Nicola și Giovanni Pisano.

După Catedrală, îndreptați-vă atenția către Baptisteriul San Giovanni, un spațiu imens construit după proiectul arhitectului Diotisalvi și finalizat de Nicola Pisano și de către fiul său Giovanni. Lucrările au început la 15 august 1152, când Republica Maritimă Pisană se afla în plină glorie , iar steagul roșu cruciat care flutura deasupra Mediteranei era un simbol al puterii și prosperității, și s-au încheiat în jurul anului 1260, cu puțin înainte de înfrângerea Meloriei care a marcat începutul sfârșitului Republicii Pisane.

Fontul baptismal din centrul clădirii este opera lui Guido Bigarelli din Como, în timp ce amvonul este opera lui Nicola Pisano. Baptisteriul are o acustică excepțională. Asigurați-vă că participați la demonstrația care se face la fiecare 30 de minute și nu veți regreta.

Nu departe de Piazza dei Miracoli se ajunge la Bagni di Nerone, vechea clădire termală romană pe care tradiția o atribuie împăratului. În apropiere veți fi uimiți de frumusețea Bisericii San Zeno care datează din anul o 1029. În spatele bisericii se află Porta San Zeno(o poartă a zidurilor antice din Pisa), cunoscută și sub numele de Porta Monetaria în secolul al XIII-lea.

După ce ați vizitat Piazza dei Miracoli, este timpul pentru o plimbare în oraș, care extrem de tânăr, dinamic și animat. Din Piazza dei Miracoli, mergți pe via di Santa Maria și în Piazza Cavallotti, luați-o pe via dei Mille, unde orașul își arată sufletul universitar, în această zonă există departamente și biblioteci.

De menționat este faptul că, Universitatea din Pisa este una dintre cele mai vechi și mai prestigioase universități italiene și europene. Fondată în 1343, are o dimensiune impresionantă, ca și clădire și, de asemenea este universitatea de top din Toscana, în ceea ce privește numărul de studenți.

O altă piață este Piazza dei Cavalieri – această piață mare este importantă din mai multe motive. Palazzo della Carovana, care se află în această piață este sediul Școlii Normale Superioare din Pisa (care, nu este o facultate universitară, ci un liceu universitar) și statuia care se află în fața scării de la intrare este a lui Cosimo I dei Medici (primul Mare Duce de Toscana -1569).

Lângă Școala Normală Superioară se află Biserica Santo Stefano dei Cavalieri, precum și Palazzo della Canonica, care închide o parte a pieței. Continuând plimbare veți găsi Palazzo del Consiglio dei Dodici și Palazzo dell’Orologio .

O altă atracție ce nu trebuie ratată este Grădina Botanică din Pisa(Orto Botanico dell’Università di Pisa), prima grădină botanică universitară din lume, fondadă în 1543 de către medicul pisan și ilustrul botanist, Ghini Luca.

Grădinana găzduiește plantele a cinci continente. Muzeul botanic găzduiește portretele botanicilor, obiecte legate de studiul plantelor, pentru conservarea semințelor, colecții, probe și modele.

Faceți o oprire la Muzeul de Istorie Naturală din Pisa, unul dintre cele mai vechi din lume, care găzduiește acum un patrimoniu de o valoare istorică și științifică enormă.

Ar putea fi o idee bună să vizitați Muzeul Navelor Antice din Pisa, născut din descoperirea rămășițelor unor nave romane în timpul săpăturilor pentru calea ferată.

Pe lângă faptul că Pisa este un amestec de cultură și artă, este considerat un oraș turistic italian prin excelență. Orașul oferă și locuri ideale pentru relaxare- puteți ajunge cu ușurință la plajele din apropiere, cu vedere la Marea Ligurică, considerate printre cele mai frumoase din Toscana. Nu ratați cele mai frumoase plaje din apropiere de Pisa, precum: Marina di Pisa, Tirrenia, Marina di Vecchiano.

În ceea ce privește gastronomia nu este foarte populară, deoarece nu este foarte diferită de cea toscană, deși în comparație cu întreaga regiune, mâncărurile din Pisa sunt mai abundente și mai condimentate.

Cu toate acestea, bucătăria pisană se poate lăuda cu preparate tipice, cum ar fi supa de broască, supa de fasole albă sau bavettine sul pesce. Peștele este unul dintre principalii protagoniști ai meselor: morunul, codul la grătar și peștele dulce sunt cele mai populare rețete. Nu lipsește vânatul, în special fazanul, mistrețul sau carnea de iepure sălbatic. De asemenea, este renumit pesto-ul pisan care diferă de cel genovez datorită prezenței pinilor. Pentru a completa o masă cu desertul final – Torta Co ’Bischeri este cel mai tipic și răspândit desert al gastronomiei pisane.

Cât privește cazarea, Pisa atrage în fiecare an aproximativ un milion de turiști, atât străini cât și italieni care o vizitează pentru un weekend, sau copii care vin în excursii școlare.

Prin urmare, nu este ușor să găsești o cameră la un preț bun, mai ales în plin sezon și în perioadele excursiilor școlare, deci este de preferat să rezervați din timp. Prețurile hotelurilor din centru încep de la 80 de euro pe noapte într-o cameră dublă cu mic dejun inclus. O alternativă bună sunt hotelurile și pensiunile din jurul Pisei.

Pentru a ajunge la Pisa există zboruri directe din București( Otopeni) către Pisa (Galieo Galilei). Printre companiile aeriene care oferă zboruri spre Pisa sunt: Alitalia, Ryanair, Wizz Air, Lufthansa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *