Podgorica- capitala pitorească a Muntenegrului

Actualitate Lifestyle Travel

Podgorica  este capitala statului Muntenegru și este una din cele mai vechi așezări din Balcani. Cu un trecut bogat în istorie și cuceriri, de la iliri la romani până la stăpânirea otomanilor, astăzi, micuța capitală este cel mai populat oraș din Muntenegru, precum și principalul centru administrativ, comercial și cultural.

În timpul celui de-al doilea razboi mondial orașul a fost distrus parțial, așadar cele mai multe clădiri sunt recente și oferă puncte de vedere interesante despre cum era lumea în Uniunea Sovietică și  până în prezent, la independența Muntenegrului.

Plimbându-vă pe străzile și cartierele din Podgorica veți observa arhitectura socialistă și,  pe lângă clădirile clasice de locuințe gri din fosta Iugoslavie (Serbia și Muntenegru a fost o uniune statală), pe străzile capitalei Muntenegrului puteți găsi graffiti și exemple de artă stradală.

Situat pe o vale la nord de Lacul Skadar, orașul se află la confluența a două râuri principale, Morača și Ribnica, în care se varsă alte râuri și este înconjurat de multă natură, munți, lacuri și priveliști pitorești, la vest fiind “spălat” de Marea Adriatică.

În Orașul Vechi  se poate admira arhitectura foarte diferita de cea verticală si maiestuoasă care caracterizează celelalte cartiere ale orasului. La fiecare colț de stradă veți întâlni case joase, colorate, împodobite cu flori și viță de vie. Există și câteva moschei interesante, cum ar fi Osmanagica al cărei minaret impunător se află în mijlocul unei intersecții.

Printre cele mai interesante atracții din Podgorica se numără:

Catedrala Învierii  lui Isus Hristos – o clădire religioasă impunătoare (construcția sa a durat peste douăzeci de ani), inaugurată  de Patriarhul Rus Alexei al II-lea și Patriarhul Sârb Pavle La 18 mai 1994. Se remarcă prin turnurile sale înalte  de 27 metri, cupola gigantică care îmbină stilurile: medieval, romantic și bizantin și ușa de la intrare depășită de un arc gigantic de piatră și decorată cu fresce, în timp ce cele 7 cruci de pe acoperiș variază atât ca stil, cât și ca orientare. Interiorul este și el la fel de magnific, pereții fiind acoperitți cu picturi și mozaicuri aurii;

Biserica Sf. Gheorghe –  datează din secolul al X-lea  și este cea mai veche biserică ortodoxă din oraș. De-a lungul vremii a fost renovată de mai multe ori. Interiorul său este simplu, naosul este împodobit cu icoane și fresce din secolul al XIX-lea ce înfățișează scene din viața Sfântului Gheorghe;

Podul Millennium (un simbol al orașului) – un pod impresionant de cabluri albe de oțel construită în 2005 și proiectat de compania slovenă Ponting și inginerul Mladen Ulićevićè. Cu cei 173 de metri lungime  leagă cele două maluri ale râului Morača. Puteți să-l admirați plimbându-vă de-a lungul său sau de pe Podul Moscova din apropiere, mai ales, seara  când este luminat;

Statuia lui Vladimir Visotsky – lângă Podul Mileniului puteți admira statuia cunoscutului compozitor rus, Vladimir Visotsky care a influențat  cultura populară în țările sovietice în anii Războiului Rece, opunându-se deschis regimul sovietic;

Turnul cu ceas –  unul dintre monumentele simbolice ale orașului. Acest turn pătrat de piatră are o înălțimede 16 metri și este una dintre puținele clădiri rămase din Imperiul Otoman.Ceasul a fost construit în timpul Imperiului Otoman în 1667 și conturează granița dintre orașul vechi și orașul nou;

Centrul de Artă Contemporană – situat în Parcul Petrovica, Centrul de Artă Contemporană este găzduit la parterul unui vechi conac care a fost cândva casa familiei regale. Aici se organizează spectacole ale artiștilor locali și expoziții permanente de artă europeană, asiatică, africană și sud-americană;

Orașul Nou – o zonă foarte  modernă, unde vă puteți dedica timp pentru distracțție și cumpărături. Majoritatea magazinelor, barurilor și cluburilor de noapte sunt concentrate pe cele trei străzi principale ale Orașului Nou: Slobode Bokeška, Slobode Ulica și Slobobe Njegoševa;

Cetatea Ribnica si Podul Ribnica – sunt situate în orașul vechi, acolo unde râul Moraca se întâlnește cu râul Ribnica. Cetatea Ribnica a fost folosită mulți ani ca depozit de muniții. În anul 1978  a fost avariată de fulgere care au declanșat o explozie și au  distrus o mare parte din interior și exterior. Podul este situat cu câțiva metri mai jos de cetate într-un peisaj superb.

Parcurile orașului Podgorica

O oază de liniște la o aruncătură de băț de străzile comerciale, barurile și restaurantele din centru, este reprezentată de parcuri și de malurile râului  Ribnica – cu  întinderi lungi, mărginite de copaci și flancate de poteci și trepte pavate este.  

Un alt loc liniștit este Parcul Njegošev situat de-a lungul malurilor râului Morača, nu departe de punctul în care se intersectează cele trei râuri principale. Este un punct de plecare ideal pentru a explora centrul istoric. În timpul plimbării pe malul râului veți întâlni câteva poduri străvechi de piatră.

Un alt parc interesant pentru a petrece timp în aer este Parcul Gorica, situat pe un deal chiar în afara centrului istoric. Este locul în care locuitorii orașului se întâlnesc în weekend, în zilele frumoase printre  priveliști superbe, o grădină mediteraneană și poteci minunate.

Nu ratați nici parcul – King’s Park,  un loc ce oferă liniște si răcoare în zilele călduroase de vară, unde vă puteți relaxa, plimba sau puteți juca șah ori puteți coborî pe malul râului Moraca, unde există o mică plajă unde puteți să stați la soare.

 În interiorul acestui parc se găsesc mai multe statui printre care: cea dedicată Regelui Nikola, statuia lui Bozidar Vukovic Podgoricanin – unul dintre primii tipografi de cărți din Balcani, statuia lui Husein Dzarvid – celebru poet azer.

Nici divertismentul în Podgorica nu se lasă mai prejos

Pentru cei care iubesc distracția, orașul are o viață de noapte vibrantă oferind  o varietate de opțiuni pentru divertisment, după lăsarea serii – mai ales în weekend.

Orașul găzduiește numeroase baruri, pub-uri  și cluburi de noapte care pun la dispoziție o gamă largă de genuri muzicale live, disco, spectacole și evenimente speciale. Localurile unde vă puteți bucura de cocktailuri, vinuri locale și beri artizanale sunt situate în principal în zona centrală a orașului și cartierele din apropiere.

În ceea ce privește gastronomia, bucătăria  din capitala Muntenegrului este un amestec de influențe balcanice, mediteraneene și orientale. Produsele se bazează pe carne proaspătă, afumată sau uscată, brânzeturi și legume. Totodată, având în vedere locația sa aproape de mare, fructele de mare proaspete reprezintă o parte importantă a bucătăriei locale din care nu lipsesc: bibanul de mare, calamarii și midiile care sunt foarte populare printre localnici și vizitatori.

Printre mâncărurile tradiționale se numără: cevapi – un fel de mici la grătar din carne tocată; burgeri din carne tocată serviți cu ceapă și pâine proaspătă; popeci – file de vită umplut cu brânză și șuncă; salată shopska; celebra pršut – o șuncă curată care este adesea servită cu brânză de capră și pâine de casă; burek -plăcintă gustoasă cu carne sau cu brânză învelite în foietaj; pilav – un orez picant; baklava – desert făcut din nuci și miere, toate acestea servite  alături de un pahar de Nikšičko – cea mai populară bere din țară, sau de un vin roșu produs în zonă (vinurile precum Vranac și Krstač sunt foarte populare).

Cazare și transport

Podgorica  oferă o gama largă de unități de cazare la prețuri rezonabile, fie că este vorba de orașul vechi sau orașul nou, însă zona mai optimă pentru a rămâne peste noapte este orașul vechi unde puteți găsi atât pensiuni moderne cât și hoteluri dar și apartamente de închiriat frumos mobilate. De aici, toate principalele atracții turistice sunt ușor accesibile pe jos.

Aeroportul Podgorica Golubovci este situat la 12 km de capitală. De acolo și până la destinație puteți lua un taxi sau puteți închiria o mașină.

Centrul poate fi vizitat cu ușurință pe jos. Pentru a vă deplasa în afara centrului sau în zonele înconjurătoare nu există transport public major și cea mai bună
soluție sunt taxiurile.

Perioadă cea mai indicată pentru a vizita Podgorica este din aprilie până în octombrie când vă puteți bucura de un climat bun, iarna temperaturile
sunt mai scăzute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *