Porto Santo Stefano este un oraș din Toscana cunoscut nu numai pentru plajele și golfurile sale fascinante, ci și pentru portul său plin de viață, unde mereu ancorează bărci din toată lumea.
Situat pe coasta de vest a promontoriului Argentario, la aproximativ 40 km de Grosseto și 10 km de Orbetello, este una dintre perlele Toscanei și o destinație turistică de vacanță deja populară pe vremea Romei imperiale – romanii au lăsat urme notabile ale prezenței lor.
Datorită poziției sale geografice favorabile Porto Santo Stefano a fost frecventat de popoare antice care navigau în Marea Mediterană.
Astăzi, orașul cu vedere la golful dominat de Cetatea Spaniolă (în anul 1500 d.Hr. teritoriul a fost deținut de spanioli), are două porturi – cel comercial, din care puteți pleca spre insulele Giglio și Giannutri, și cel mai mic, numit Porto della Pilarella unde vă puteți plimba bucurându-vă de frumusețile din jurul și, de-a lungul unei falezei proiectată de Giorgetto Giugiaro.
Plaja sa, premiată cu Steagul Albastru (o recunoaștere acordată celor mai bune stațiuni de coastă europene) și recent Steagul Verde (pentru cele mai bune plaje pentru copii) oferă posibilitatea de a practica scufundări sporturi nautice. Pescuitul, este de asemenea, o activitate importantă.
Toodată, Porto Santo Stefano este un centru de importanță internațională pentru navigație și agrement. Excursiile cu barca de-a lungul coastei Argentario oferă posibilitatea de a explora golfurile ascunse și peșterile marine, permițându-vă să admirați peisajul dintr-o altă perspectivă.
Așadar, dacă sunteți pasionați de istorie sau de natură Porto Santo Stefano este un loc unde acestea se întâlnesc, oferind o gamă largă de activități pentru toate gusturile. Fie că sunteți pasionat de drumeții, observarea păsărilor, scufundări sau pur și simplu doriți să vă bucurați de liniștea mării, cu siguranță veți găsi ceva special care vă va face vacanța unică.
Printre cele mai interesante atracții se numără:
Cetatea Spaniolă –( numită așa pentru că a fost construită în perioada în care Porto Santo Stefano era deținut de spaniloli), la ordinul Regele Spaniei, Filip al II-lea. Construcția sa a avut ca scop apărarea portului de atacurile și incursiunile inamice venite dinspre mare. A fost folosită chiar și în timpul Primului Război Mondial ca garnizoană strategică. Astăzi, găzduiește, pe lângă numeroase evenimente o expoziție foarte interesantă despre arta așa-numiților „constructori de nave”, de pe terasa căreia veți putea admira nu doar bazele tunurilor, ci și o panoramă minunată.
Alte cetăți interesante în zonă sunt Forte del Pozzarello, Forte Tre Natali, Torre di Lividonia (cu farul atașat) și Torre del Calvello;
Fortul Pozzarello – situat în Pozzarello, este o fortificație de coastă construită între 1874 și 1888 și este ultima structură defensivă care a fost construită în zona promontoriului Argentario. După cel de-al Doilea Război Mondial a fost transformat în depozit de arme și muniții, iar în 1975 a fost dezafectat și ulterior s-a degradat;
Forte Tre Natali – structura defensivă, construită în 1811 de către francezi este situată pe dealul Punta Nera, la capătul de est al orașului. Dezafectată după 1867, a fost vândută unor persoane fizice și dezmembrată. În prezent sunt vizibile doar câteva rămășițe încorporate într-o casă privată;
Torre di Lividonia (Turnul Lividonia) – datează din secolul al XVI-lea și a fost construit de spanioli după un proiect al inginerului militar Francesco De Marchi, care, în 1548 a avut sarcina conferită de guvernul Republicii Siena.Turnul a suferit un raid al piraților în 1814, iar în 1867 a fost vândut unor persoane fizice după ce a fost dezafectat, iar de curând a fost restaurat;
Torre del Cavello (Turnul Calvello) – acest turn de veghe a fost construit de spanioli la scurt timp după mijlocul secolului al XVI-lea, când întreaga zonă aparținea deja Statului dei Presidi.Turnul a fost distrus de un bombardament în 1943;
Faro di Lividonia (Farul Lividonia) – farul maritim construit în 1883, a fost activat ca semafor maritim pentru a ilumina vârful de nord-vest al promontoriului Argentario. Aspectul său actual se datorează unei renovări care a avut loc în 1926;
Villa Romana dei Domizi Ernobarbi – o magnifică vilă romană datând din secolul I î.Hr. care a aparținut familiei Domizi Ernobarbi. Vila a fost cândva un centru de mare importanță și s-a caracterizat prin prezența unui iaz cu pești și a unui sistem complex de cisterne, rezervoare, galerii și bazine termale. Astăzi vila este inclusă în teren privat, însă de pe plaja adiacentă se pot admira numeroase părți ale acestei structuri impunătoare;
Biserica Santo Stefano (situată în centrul istoric al orașului) – biserica a fost construită în stil baroc 1741 și sfințită în 1750, însă, a fost însă aruncată în aer de trupele germane în retragere la 7 iunie 1944 și doar clopotnița a rămas în picioare. Biserica a fost reconstruită după cel de-al Doilea Razboi Mondial. Fațada noii clădiri se află pe locul absidei celei baroc, în timp ce noua absidă dă spre ceea ce a fost curtea bisericii vechi. Construcția a fost terminată în 1950 și sfințită de episcopul de Orbetello Paolo Galeazzi în ziua de Crăciun a aceluiași an;
În ceea ce privește gastronomia, în bucătăria din Porto Santo Stefano, protagonistul principal este peștele servit atât simplu cât și în combinație cu alte alimente. Restaurantele din zonă oferă o gamă largă de preparate din pește proaspăt, precum supă de pește și faimosul calmar umplut. Printre felurile de mâncare tradițională se numără:
Caldaro – o supă gătită cu roșii și cartofi, servită pe crutoane crocante; Scabeccio – pești mici dați prin făină și prăjiți în ulei, apoi puși într-un recipient peste care se toarnă oțet foarte fierbinte fiert cu rozmarin, ardei iute și usturoi; Schiaccia – o focaccia din aluat de pâine cu umplutură de ceapă și hamsii; Pagnottella di Natale – painea, cu smochine uscate, stafide, coaja de portocală, migdale, alune si nuci de pin care se face de Crăciun.
Nu ratați ocazia de a degusta vinurile locale, în special Vermentino și Morellino di Scansano. Piețele locale sunt, de asemenea, un loc minunat pentru a descoperi produse tipice toscane, cum ar fi uleiul de măsline, brânzeturile și mezelurile.
De asemenea, o oprire în numeroasele baruri și restaurante cu terase cu vedere la mare este obligatorie în orice moment al zilei, atât la micul dejun, cât și la prânz ori cină și, chair și după cină, atmosfera relaxantă a acestui loc vă oferă momente cu adevărat relaxante.
Cât privește cazarea, Santo Stefano dispune de numeroase facilitati de cazare, de la hoteluri exclente de 4 stele până la apartamente și case de închiriat.
Cei care vor să beneficieze de toate serviciile se pot caza în centrul orașului. Pentru cei care vor o vacanță relaxantă există posibilitatea de a caza în apropierea plajelor.
Viața de noapte este liniștită, dar opțiunile de divertisment nu lipsesc. În oraș există restaurante și baruri deschise până seara târziu, precum și numeroase localuri care servesc aperitive de toate tipurile și pentru toate buzunarele. De asemenea, puteți face o plimbare de-a lungul falezei, de la portul comercial până la portul turistic, pentru a privi iahturile și a servi o înghețată.
Porto Santo Stefano oferă toate tipurile de plaje și golfuri superbe, de la cele mai sugestive accesibile pe mare (cu barca) până la cele mai confortabile accesibile pe uscat. Printre acestea se numără:
Bagni di Domiziano – o plajă mică cu nisip, complet gratuită la care puteți ajunge pe o potecă care trece printre măslini. Numele plajei provine din faptul ca în fața ei se află ruinele vechii vile Domizi Enobarbi;
Plaja La Bionda – este o plajă liberă (fără șezlonguri sau umbrele) la care se poate ajunge pe jos din oraș,
La Cantoniera – o plajă liberă cu nisip și pietriș;
Plaja Moletto – situată în stânga portului Pilarella;
Plaja La Cacciarella – este accesibilă pe o potecă destul de abruptă și lungă de aproximativ 500 de metri. Această plajă este caracterizată de prezența Grottei del Turco și de statuia lui Hristos care se află pe fundul mării;
Plaja Mar Morto – cel mai sălbatic golf din Argentario, caracterizat printr-o barieră de stânci naturale care formează mici piscine;
Plaja Le Cannelle dominată de turnul cu același nume și compus din pietricele mari si nisip;
Plaja Giannella – situată la câțiva kilometri de Porto Santo Stefano, are aproximativ 8 km lungime și este perfect echipată și caracterizată prin intrarea lină în mare, făcând-o potrivită și pentru cei care călătoresc cu copii mici.
Pentru a ajunge la Porto Santo Stefano trebuie să luați un zbor până la Roma și de acolo puteți continua cu transportul public sau cu o mașină de închiriat (călătoria dutează aproximativ două ore).
Orașul nu este deservit de calea ferată – cei care călătoresc cu trenul vor trebui să coboare la gara Orbetello-Monte Argentario, situată în Orbetello Scalo și de acolo pot continua încă aproximativ 20-25 de minute cu autobuzele de transport public local.
În Porto Santo Stefano vă puteți deplasa cu taxiul, cu o mașină sau un scuter de închiriat, ori puteți să folosiți transportul public.