Guvernul va aloca un ajutor de urgenţă de până la 10.000 de lei familiilor afectate de inundaţii din judeţul Galaţi, a informat, luni, premierul Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei extraordinare a Executivului, convocată pentru a se lua măsuri de sprijin pentru persoanele sinistrate.
„Aşa cum le-am promis zilele trecute familiilor afectate de inundaţii din Galaţi, alocăm azi primele sume pentru a compensa o parte din pagubele suferite. Fiecare familie afectată va primi un ajutor de urgenţă din partea Guvernului de maxim 10.000 de lei. În cazul acelor familii care şi-au pierdut pe cineva drag, aprobăm un ajutor suplimentar de 10.000 de lei. Suma totală a acestui prim ajutor este de 100 de milioane de lei. Este un gest obligatoriu de solidaritate faţă de românii încercaţi greu de soartă”, a transmis premierul Ciolacu.
Cadrul legislativ adoptat luni va permite intervenţii similare în orice altă zonă, dacă va fi necesar, a menţionat premierul, care a precizat că instituie starea de alertă în județele Galați și Vaslui.
„Evident, prioritatea o reprezintă efectuarea urgentă a lucrărilor de reparații, atât la casele și anexele distruse, cât și la drumuri, poduri și alte obiective de infrastructură locală. De aceea, la propunerea prefecților de Galați și Vaslui, sunt în curs procedurile obligatorii pentru ca Ministerul Administrației și Internelor să instituie starea de alertă la nivelul celor două județe. Astfel, autoritățile locale se pot mișca rapid pentru a contracta lucrări și servicii în termen extrem de scurt”, a mai declarat Ciolacu.
Totodată, Marcel Ciolacu a precizat că elevii vor putea învăţa, temporar, în patru clădiri modulare, care vor fi operaţionalizate „rapid” de către Ministerul Educaţiei şi autorităţile locale.
„Vrem ca toţi copiii din comunele afectate să poată merge în continuare la şcoală. Sunt localităţi unde şcolile au fost grav avariate. De aceea aprobăm eliberarea urgentă de la rezervele statului a patru clădiri modulare în care copiii pot învăţa temporar până când situaţia revine la normal. Autorităţile locale împreună cu Ministerul Educaţiei se ocupă şi vor operaţionaliza rapid aceste şcoli temporare”, a spus acesta.
De asemenea, premierul a mulţumit instituţiilor şi locale centrale implicate în gestionarea efectelor inundaţiilor: „Sunt mii de pompieri, militari, poliţişti, medici şi angajaţi din administraţiile locale care au muncit non-stop de aproape 72 de ore. În numele tuturor, îi asigur pe locuitorii afectaţi de inundaţii că nu ne vom opri până când nu vom repara şoselele şi podurile din zonă, până când nu vom reface toate locuinţele distruse, astfel încât viaţa lor să revină cât mai aproape de normal”, a mai afirmat premierul.