Premierul Viorica Dăncilă și ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, au prezentat miercuri bilanțul mandatului României la președinția Consiliului Uniunii Europene. Premierul Dăncilă a precizat că bilanţul este unul impresionant, fiind înregistrate aproape 2.500 de reuniuni şi 90 de dosare legislative închise în 3 luni – un dosar pe zi.
“A fost un mandat de succes, în care România a dovedit că este puternic ataşată valorilor europene şi a acţionat pentru consolidarea proiectului european, pentru o Uniune a cetăţenilor, a libertăţilor, a eforturilor şi capacităţilor noastre conjugate.
În cele şase luni de mandat, am dovedit promptitudine, eficienţă şi profesionalism, având în vedere că preşedinţia României la Consiliul UE s-a derulat într-un context complex şi dinamic, marcat de alegerile europene, dar şi de evoluţiile legate de Brexit, de un mediu internaţional în permanentă schimbare.
Preşedinţia Consiliului UE a avut pentru România o semnificaţie deosebită, care a condus la rezultate semnificative, atât pentru noi, ca stat membru, cât şi pentru UE în ansamblul său. Guvernul României (…) a făcut un efort susţinut în aceste şase luni. Românii pot fi mândri de ceea ce am reuşit să facem, de rezultatele noastre ca ţară”, a afirmat premierul, la prezentarea bilanţului mandatului României la preşedinţia semestrială, rotativă a Consiliului UE.
Dăncilă a adăugat că acţiunile din cele şase luni de mandat au fost circumscrise motto-ului preşedinţiei române: “Coeziunea, o valoare comună europeană”.
“Am promovat coeziunea între statele membre, între regiuni şi comunităţi, între cetăţeni. Am acţionat astfel din convingerea că UE poate progresa în spiritul ideilor fondatoare ale proiectului european, doar menţinând coeziunea şi depăşind decalajele între statele membre în toate formele lor de manifestare.
Într-o Europă puternică sunt respectate drepturile şi libertăţile tuturor cetăţenilor şi nimeni nu este lăsat în urmă”, a completat Viorica Dăncilă.
Şefa Guvernului a arătat că autorităţile de la Bucureşti au confirmat faptul că România are un cuvânt important de spus în definirea proiectului european.
“Bilanţul este impresionant: aproximativ 2.500 de reuniuni şi evenimente, din care peste 2.000 de reuniuni ale grupurilor de lucru, 64 de reuniuni la nivel ministerial al Consiliului UE, un total de 300 de evenimente organizate în România, precum şi găzduirea Summitului de la Sibiu. În termeni de rezultate putem vorbi, de asemenea, de un bilanţ mai mult decât generos: 90 de dosare legislative închise într-un timp record de trei luni până la finalul activităţii legislative a Parlamentului European, în medie un dosar în fiecare zi. (…) Adăugăm 84 de concluzii ale Consiliului UE adoptate pe multiple teme de interes comun, numeroase rapoarte de progres ale preşedinţiei elaborate, decizii de Consiliu aprobate”, a precizat premierul.
La finalul bilanţului, premierul român a urat succes preşedinţiei finlandeze la Consiliul UE şi a dat asigurări că România, cu experienţa acestui mandat, va continua să acţioneze pentru îndeplinirea obiectivului de consolidare a Uniunii Europene, pentru întărirea politicilor europene şi pentru promovarea solidarităţii şi unităţii în interiorul UE.
“Salut faptul că negocierile dintre statele membre în cadrul instituţional european au produs o formulă care vizează numirile la conducerea instituţiilor europene. Guvernul României are toate disponibilitatea de a conlucra cu noua conducere a instituţiilor europene pentru avansarea proiectului european”, a precizat Viorica Dăncilă.
Finlanda a preluat luni preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene de la România şi a adoptat sloganul „O Europa sustenabilă – Un viitor sustenabil”.